Traģēdija arhibīskapa Jāņa Vanaga ģimenē - mūžībā aizgājis arī otrs viņa dēls
foto: Juris Rozenbergs
Jānis Vanags ar dēlu Gati, pērn Dailes teātrī apmeklējot iestudējumu "Brands".
Sabiedrība

Traģēdija arhibīskapa Jāņa Vanaga ģimenē - mūžībā aizgājis arī otrs viņa dēls

Vita Zvaigznīte

Žurnāls "Kas Jauns"

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Pagājušās nedēļas izskaņā mūžībā aizsaukts Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa Jāņa Vanaga dēls Gatis Vanags.

Traģēdija arhibīskapa Jāņa Vanaga ģimenē - mūžībā ...

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", vēstis, kas sasniedza sabiedrību par arhibīskapa dēla nāvi, izplatījās sociālajos tīklos, kur draugi steidza dalīties sērās, atmiņās un līdzjūtībā, arī aizkustinošos atvadu vārdos, kas liecināja, ka Gatim šaisaulē bijis daudz cilvēku, kas viņā juta “skaistu dvēseli”. Lai pieminētu Gati, pagājušajā sestdienā viņa draugi pulcējās modes mākslinieces Šeilas Vanagas pirms vairākiem gadiem atvērtajā vegānu restorānā "Nirvana". Tieši tur pēdējos gados arī Gatis strādājis par pavāru. “Gati, Tu biji "Nirvanas" aristokrāts un viens no Garā lielākajiem cilvēkiem, ko zināju. Tev ir tik daudz draugu!” aicinājumā pulcēties, lai pieminētu Gati Vanagu, feisbukā pauda restorāna saimniece – Šeilas meita Anna jeb Annapurna Devi.

Sēru vēsts sabiedrībā raisījusi līdzjūtību arhibīskapa ģimenei par neticami smago pārbaudījumu. Jānis un Baiba Vanagi ir vecāki trim bērniem. Kā zināms, pirms 16 gadiem bez vēsts pazuda un pēc vairākiem mēnešiem miris tika atrasts Jāņa Vanaga vecākais – tobrīd 28 gadus vecais – dēls Krists. Decembra sākumā viņš vienkārši aizgāja no mājām un nepārnāca. Policijas izsludinātajā meklēšanā figurēja arī minējums par mentālās veselības problēmām. Puiša mirstīgās atliekas tika atrastas vairāk nekā pēc pusgada Daugavas ūdeņos. Policijas atzinumā tika teikts, ka Krists gājis bojā nevardarbīgā nāvē noslīkstot, tika pieļauts, ka dzīvei punktu puisis pielicis pats, lai gan tuvākie draugi tam atsacījās ticēt.
Pēc Kas Jauns rīcībā esošās informācijas, arhibīskapa jaunākais dēls Gatis Vanags “aizmidzis un nepamodies savu vecāku mājā”. Soctīklu sekotāji pamanījuši, ka pirmā informācija, kas publiski izskanējusi par Gata aiziešanu, ietvērusi vārdu “gadījums”, taču drīz teksts koriģēts uz mazāk konkretizējošu.

Kā pārspriež cilvēki, kas Gati pazinuši, viņa dzīve bijusi vētraina, taču šķitis, ka pēdējos gados sevi atradis, ka nebija iemesla aiziet pašam; bet, no otras puses, Gatis bija tikai 42 gadus vecs, bez redzamām veselības problēmām, par kurām būtu zinājuši citi. Vasarā pirms diviem gadiem, kad arhibīskaps ezera krastā Norvēģijā laulāja savu meitu Elizabeti ar viņas izredzēto čehu Dāvidu, Gatis bija tas, kurš māsu veda pie altāra. 

Soctīklos Gatis reizēm dalījās ar dzejas rindām, piemēram, pirms diviem gadiem viņš rakstīja: “es šonakt redzēju pelēku un spodru rītu / kā mikimausis no jūras ārā nesa noslīkušu bērnu / teritorija bija ielenkta / debesīs patrulēja helikopters / un tad / melni kareivju zābaki pa Liepājas pludmales smiltīm… / meitenīti apbedīja kā katolieti / mikimausi nodeva bioloģiskiem pētījumiem”. Līdz ar vecākā dēla aiziešanu mūžībā arhibīskaps par savas dzimtas atdusas vietu izvēlējies Mazcenas kapsētu Mārupē, kur apbedīts gan Krists, gan 2019. gadā blakus guldīts Jāņa tēvs Miervaldis Vanags.

 Jauns.lv izsaka visdziļāko līdzjūtību Gata Vanaga ģimenei un tuviniekiem.