Viedokļi

"Vilnis Ķirsis nav pārāk gudrs": Jurģis Liepnieks par Rīgas mēra piedāvāto "burkānu" nerīdziniekiem pārcelties uz Vecrīgu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgas mērs Vilnis Ķirsis pats nedzīvo galvaspilsētā, bet gan Pierīgā – Garkalnes pagasta Maksteniekos, un tagad viņš nācis klajā ar ideju, ka Pierīgas iedzīvotājiem varētu maksāt pārcelšanās pabalstus, lai viņus pārvilinātu dzīvot Latvijas galvaspilsētas centrā. Rakstnieks Jurģis Liepnieks saka, ka tas varētu būt savdabīgs Viļņa Ķirša plāns – viņa vadītā dome nobalso par pabalsta piešķiršanu viņam, lai Rīgas mēru pārliecinātu dzīvot Rīgā.

"Vilnis Ķirsis nav pārāk gudrs": Jurģis Liepnieks ...

Apritējis gads kopš Rīgas mēra amatā ir Vilnis Ķirsis (“Jaunā vienotība”). Runājot par tukšajiem galvaspilsētas centra dzīvokļiem un tirdzniecības platībām, viņš nesen izteicās, ka varētu apsvērt domu par pārcelšanās pabalstiem tiem cilvēkiem, kas nolēmuši, piemēram, no Pierīgas pārcelties dzīvot uz Rīgas centru. Taču - vai ar to pietiks, lai galvaspilsētas centru padarītu dzīvošanai pievilcīgu? Līdz ar to Lielais jautājums: “Kā Rīgas centram piesaistīt iedzīvotājus?” To Jauns.lv vaicāja rakstniekam Jurģim Liepniekam.

Rakstnieks uzsver, ka Vecrīga un pats galvaspilsētas centrs nav dzīvošanai piemērota vieta, sevišķi ģimenēm ar bērniem: “Reāla problēma, protams, ir visi trokšņi. Kopš Satversmes tiesa kādā “gudrības uzplūdā” ierobežoja pašvaldības tiesības izdot noteikumus par trokšņošanas ierobežošanu pēc vienpadsmitiem vakarā, pašvaldība visam atmetusi ar roku. Katrs dara kā grib, trokšņo kur un kā grib. Pirmām kārtām tās ir nakts ballītes, un nakts jums paiet ballītē! Vecrīga un centrs nav piemērots dzīvošanai, bet tas varētu būt ļoti piemērots biznesam, uzņēmējdarbībai, izklaidei, kaut kam tādam... Varētu būt zonas, kur nav jādzīvo, bet kur notiek ballītes: “Nu, te mums notiek ballīte, bet te, teiksim, cilvēki guļ.” Domei kaut kā šo politiku vajadzētu sakārot, lai cilvēki zinātu, kurā rajonā notiek ballītes (līdz sešiem rītā) un kurā mūsu bērni varēs gulēt un mierīgi iet uz skolu.”

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Liepnieks pats lielāko dzīves daļu ir nodzīvojis Vecrīgā un ļoti labi saprot tos, kuri tagad vācas ārā no vecpilsētas.
Liepnieks pats lielāko dzīves daļu ir nodzīvojis Vecrīgā un ļoti labi saprot tos, kuri tagad vācas ārā no vecpilsētas.

Arī Jurģis Liepnieks pats lielāko dzīves daļu ir nodzīvojis Vecrīgā un ļoti labi saprot tos, kuri tagad vācas ārā no vecpilsētas: “Tur, piemēram, nevar normāli piebraukt ar mašīnu, gājēju ielās to var darīt tikai kaut kādās noteiktās diennakts stundās. Nav kur nolikt mašīnu, tas ir dārgi un sarežģīti.”

Ar zināmu ironijas piedevu Jurģis Liepnieks teic, ka ir vērts ieklausīties Viļņa Ķirša idejā, jo viņš šo problēmu ļoti labi pārzina – pats taču nedzīvo Rīgā un viņam jāmeklē iespējas, kā pašu sevi pārliecināt pārcelties uz Rīgu. Varbūt tas arī varētu būt pārcelšanās pabalsts, kas viņam ļautu nomaksāt kādu kredītu?

“Viņš ir viens no tiem rīdziniekiem, kurš pats sevi nav varējis pārliecināt pārcelties uz Rīgu. Tātad, Rīgas dome nav varējusi pārliecināt Rīgas mēru pārcelties dzīvot uz Rīgu. Tagad Vilnis Ķirsis lauza galvu, kā varētu citus pārliecināt pārcelties uz Rīgu. Nu viņš izdomājis maksāt pabalstus. Tātad, viņš pats varbūt domā, ka saņems to pabalstu,” saka Jurģis Liepnieks un rezumē: “Vilnis Ķirsis nav pārāk gudrs un arī ne pārāk labs Rīgas mērs.”

Ko Jurģis Liepnieks saka par Rīgas mēra ideju ar pārcelšanās pabalstiem pārvilināt Pierīgas iedzīvotājus uz Vecrīgu, skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.