Valsts robežsardzes priekšnieks: "Shahed" dronam bija iznīcināts vadības bloks, līdz ar to nebija iespējams pārņemt tā kontroli
foto: Evija Trifanova/LETA
Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts.
Sabiedrība

Valsts robežsardzes priekšnieks: "Shahed" dronam bija iznīcināts vadības bloks, līdz ar to nebija iespējams pārņemt tā kontroli

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Septembra sākumā Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā ielidojušā un vēlāk nokritušā Krievijas "Shahed" tipa drona vadības bloks bija iznīcināts, pauda Valsts robežsardzes priekšnieka Guntis Pujāts Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".

Valsts robežsardzes priekšnieks: "Shahed" dronam b...

Vaicāts par konkrēto gadījumu un robežsardzes spējām stāties pretī "Shahed" tipa droniem, robežsardzes šefs norādīja, ka Latvijā ielidojušajam dronam bija iznīcināts vadības bloks, līdz ar to nebija iespējams pārņemt tā kontroli, raksta ziņu medijs "LSM". 

Viņš uzsvēra, ka robežsardzes iekārtas ir iegādātas, lai cīnītos ar pilotējamiem lidaparātiem un lai noķertu operatorus, kas kontrolē šos dronus. Pujāts arī paskaidroja, ka iekārtas spēj pārņemt dronus tikai tad, ja vadības bloks darbojas.

Robežsardzes priekšnieks atzina, ka informācija par šo gadījumu tika saņemta novēloti, un ka Valsts policija paziņoja par incidentu pēc tam, kad drons jau bija nokritis. "Mēs netikām iesaistīti, kad drons ielidoja gaisā," sacīja Pujāts. Vaicāts par iespēju, ka Valsts robežsardzes rīcībā esošās iekārtas varētu tikt galā ar "Shahed" tipa dronu, viņš atkārtoja, ka šajā gadījumā vadības bloks bija iznīcināts, tāpēc nebija iespējams iedarboties uz to.

Pujāts arī minēja, ka šī situācija ir apspriesta ar iesaistītajām pusēm un, sekojot šim incidentam, ir saņemta savlaicīga informācija par aizdomām par lidaparātiem, kas tuvojas Latvijas robežai. Viņš atklāja, ka robežsardze periodiski saņem signālus par lidaparātiem, kas ir tuvu robežai, taču neizpauda, kādi tie ir un no kurām valstīm tie nāk.

Kā jau vēstīts, Rēzeknes novadā Gaigalavas pagastā 7. septembrī nokrita ar sprāgstvielām aprīkots Krievijas "Shahed" tipa drons, kas bija mērķēts uz Ukrainu, bet no Baltkrievijas nonāca Latvijā. NBS situāciju monitorējuši, taču netika pieņemts lēmums nedz šo dronu notriekt, nedz pacelt gaisā Latvijā dežurējošos NATO iznīcinātājus. Kad drons nokrita, deaktivizēta tā kaujas galviņa, kas nebija eksplodējusi.

Pēc NBS vadības paustā, līdz šim iegūtā informācija liecina, ka drona ielidošana Latvijā nav vērtējama kā atklāta militārā eskalācija pret Latviju. Nacionālā drošības padome vienojās "aktualizēt un pilnveidot nepieciešamās procedūras", lai īstenotu efektīvāku pretdarbību bezpilota lidaparātu radītajiem drošības apdraudējumiem.