Politika
2024. gada 9. septembrī, 14:27

Latvijā nokritušais Krievijas drons bija aprīkots ar sprāgstvielām

Gundega Grīva

Jauns.lv

Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis atklājis, ka Latvijā nokritušais drons bija aprīkots ar sprāgstvielām, kas pēc drona lokalizācijas tika neitralizētas.

Latvijā nokritušais Krievijas drons bija aprīkots ...

"Gaisa telpas novērošanas sistēma Latvijā ir ļoti kompleksa, tomēr, neskatoties uz to, zemi lidojošus un maza izmēra dronus ir grūti ieraudzīt. Tomēr "Nacionālie bruņotie spēki" (NBS) attiecīgajā situācijā darbojās labi un atbilstoši situācijai, un šobrīd NBS uz Austrumu robežas ir pastirprinājuši savu klātbūtni," Aizsardzības ministrijas rīkotā preses konferencē atklāj Latvijas Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis.

Tāpat viņš piebilst, ka "Latvijā nokritušais drons bija aprīkots ar sprāgstvielām, kas pēc drona lokalizācijas tika neitralizētas". Tomēr pulkvedis noliedz, ka bezpilota lidaparāts Latvijā būtu ienācis ļaunprātīgu iemeslu rezultātā - visticamāk tas noticis nejauši un ar sprāgstvielām bija aprīkots, jo bija paredzēts karadarbībai Ukrainā". Tomēr Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) norāda, ka "diskusija šobrīd neesot par to, ka drons Latvijā nav ieradies ļaunprātīgu iemeslu dēļ, bet par to, ka Krievija pārkāpusi neatkarīgas valsts gaisa telpu".

"Tas ir ārkārtas incidents - ka šeit nokritis Krievijas federācijas drons. Ar to mēs varam secināt, ka šobrīd mēs dzīvojam jaunā realitātē - mums kaimiņos atrodas agresors Krievija. Tāpat šis incidents nozīmē, ka karš ir tuvu mūsu robežai, un tas prasa kolektīvu rīcību," norāda Sprūds. Viņš skaidro, ka par notikušo jau ir sazinājies ar kolēģiem Lietuvā un Rumānijā, un šo valstu pieredze liecina, ka "mēs šobrīd piedzīvojam ļoti līdzīgus izaicinājumus". Ministrs apstiprina, ka šis jautājums tiks pacelts gan Ziemeļatlantijas padomē, gan NATO gaisa spēku pavēlniecībā.

foto: Valsts kanceleja.
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds apgalvo, ka šis jautājums tiks pacelts arī NATO līmenī.
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds apgalvo, ka šis jautājums tiks pacelts arī NATO līmenī.

Savukārt, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš skaidro, ka Latvijas austrumos nogāzies "Shahed" tipa drons, kas aprīkots ar kaujas galviņu - sprāgstvielām. Tas atbilst Krievijas lietotajiem droniem, ko agresorvalsts izmanto Ukrainā. Ģenerālleitnants apstiprina, ka drons ticis neitralizēts un pašlaik notiek tā analīze. Tāpat Kalniņš apstiprina, ka "situāciju visu laiku monitorēja NBS, kas sadarbojās arī ar NATO komandvadību".

Jau ziņots, ka sestdien Latvijā no Baltkrievijas ielidojis un pēcāk Rēzeknes novadā nokritis Krievijas militārās nozīmes bezpilota lidaparāts. Pēc notikušā NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš atklāja, ka bezpilota lidaparāts Latvijas gaisa telpā ielidojis sestdien un tika uzreiz pamanīts. "Mēs izvērtējām un monitorējām situāciju, cik bīstama tā ir, un vai varētu tikt apdraudēti objekti un civiliedzīvotāji," stāstīja Kalniņš, piebilstot, ka lēmums pieņemts atbilstoši NBS un arī NATO dalībvalstij pieņemtajai procedūrai.

Savukārt, Rīgā bāzētā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts uzsvēra, ka šāds incidents nav liels pārsteigums, jo Krievija pēdējos mēnešos ir palielinājusi savas hibrīdoperācijas Rietumos, organizējot sabotāžas, ietekmes operācijas, iejaukšanās vēlēšanās. "Ielaist dronu Latvijas gaisa telpā mācību "Namejs" laikā atbilst šim kursam," uzskata Sārts. "Kā jau esmu teicis, šis gads mums paies Krievijas hibrīdoperāciju zīmē. Jābūt tam gataviem un jāparāda savs spēks," aicināja Sārts.