"Visām mājām logi drebēja!" Vietējie iedzīvotāji atklāj jaunas ziņas par Rēzeknes pusē nokritušo dronu
foto: Flickr/Dāvis Kļaviņš
Vietējie norāda, ka pēc detonācijas nodrebējuši visu Gaigalavas namu logi.
Novadu ziņas
2024. gada 9. septembrī, 17:40

"Visām mājām logi drebēja!" Vietējie iedzīvotāji atklāj jaunas ziņas par Rēzeknes pusē nokritušo dronu

Gundega Grīva

Jauns.lv

Sestdien, 7. septembrī, Krievijas drons piezemējās Rēzeknes novada Gaigalavā. Vietējie iedzīvotāji Jauns.lv atklāj, ka detonācijas radītais sprādziens bijis tik spēcīgs, ka visām apkārtnes mājām nodrebējuši logi.

"Visām mājām logi drebēja!" Vietējie iedzīvotāji a...

"Drons nokrita kaut kur netālu no manas terotorijas, ap plkst. 8.15. Citi dzirdēja kā viņš tur lido, bet es tam pārāk uzmanību nepievērsu. Un tad ap desmitiem atskanēja tas sprādziens, kad viņi neitralizēja sprāgstvielas," Jauns.lv atklāj zemnieku saimniecības "Līdumi" vadītājs Pēteris Stanka, kura teritorijā drons nokrita.

''Sprādzienu varēja sadzirdēt vairāku kilometru attālumā. Es izgāju no mājas, jo nevarēju saprast, kas īsti notiek, tomēr nekas sevišķs ārpusē nerādījās, tādēļ atgriezos mājās. Citi vietējie saka, ka viņi dzirdējuši arī kā drons esot nokritis, bet es tikai dzirdēju sprādziena skaņu," atklāj Pēteris. Arī Mārtiņš saka, ka "sprādziena skaņu saklausīja visi vietējie - jo to nepamanīt vienkārši nebija iespējams". Bet Normuns Jauns.lv atklāj, ka "skaņas vilnis izplatījies trīs kilometru attālumā un visām centra mājām pēc tā esot nodrebējuši logi". 

Mārtiņš par Aizsardzības ministrijas apgalvojumiem, ka situācija visu laiku tikusi monitorēta attiecas skeptiski. "Drons ietriecās kokā, un tad cilvēki, kas to visu redzēja piezvanīja attiecīgajiem dienestiem, kas ieradās krietnu laiku vēlāk," atklāj vīrietis. Līdzīgās domās par notikušo ir arī Pēteris: "Es domāju, ka neviens tur ne velna nesekoja līdzi! Ja tev ielido teritorijā iekšā kāds drons, tad tev jāceļ augšā lidmašīnas un jātriec viņš nost, ja tas ir svešs. Tādas vismaz ir vietējo domas. Šī noteiktu būs mācība mūsējiem uz priekšu, lai darbojas," atklāj zemnieks. 

Jau ziņots, ka pirmdien, 9. septembrī, Ārlietu ministrijas rīkotā preses konferencē Latvijas Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis skaidroja, ka "neskatoties uz to, ka gaisa telpas novērošanas sistēma Latvijā ir ļoti kompleksa, zemi lidojošus un maza izmēra dronus tomēr ir grūti ieraudzīt". Tāpat viņš piebilst, ka "Latvijā nokritušais drons bija aprīkots ar sprāgstvielām, kas pēc drona lokalizācijas tika neitralizētas". 

Savukārt, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš skaidroja, ka Latvijas austrumos nogāzies "Shahed" tipa drons, kas aprīkots ar kaujas galviņu - sprāgstvielām. Tas atbilstot Krievijas lietotajiem droniem, ko agresorvalsts izmanto Ukrainā. Ģenerālleitnants apstiprināja, ka drons ticis neitralizēts un pašlaik notiek tā analīze. Tāpat Kalniņš norādīja, ka "situāciju visu laiku monitorēja NBS, kas sadarbojās arī ar NATO komandvadību".