Sestdien, 21. septembrī, Koncertzāle “Cēsis” atzīmēja savas radošās darbības desmitgadi.

Koncertzāle “Cēsis” nosvin desmito jubileju

Sestdien, 21. septembrī, Koncertzāle “Cēsis” atzīmēja savas radošās darbības desmitgadi.

Novadu ziņas

Foto: Koncertzāle “Cēsis” nosvin desmito jubileju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sestdien, 21. septembrī, Koncertzāle “Cēsis” atzīmēja savas radošās darbības desmitgadi. Jubilejas svētku koncerta programma bija veltīta koncertzāles starptautiskajiem festivāliem “Čello Cēsis” un “Pētera Vaska mūzikas aprīlis”, skanot Antonīna Dvoržāka čellkoncertam un Vaska meditācijai vijolei “Vientuļais eņģelis”, bet vainagojās ar svinīgo Ludviga van Bēthovena fantāziju klavierēm, korim un orķestrim.

Foto: Koncertzāle “Cēsis” nosvin desmito jubileju ...

Uz skatuves – spāņu čellists Pablo Ferandess, pasaulē atzītā latviešu vijolniece Vineta Sareika, meistarīgais pianists Daumants Liepiņš, koris “Kamēr…” un Liepājas simfoniskais orķestris poļu Maestro Tadeuša Voicehovska vadībā. Līdzās mūzikas programmai jubilejas vakarā tika atklāta latviešu 20. gadsimta vizuālās mākslas lielmeistaru - gleznotāja Borisa Bērziņa un tekstilmākslinieka Georga Barkāna darbu izstāde “Dieva buča”.

Savas durvis Koncertzāle “Cēsis” vēra 2014. gada 31. maijā, kā otrā no četrām Latvijas reģionālajām koncertzālēm Latvijā līdzās GORAM Rēzeknē, “Lielajam Dzintaram” Liepājā un Koncertzālei “Latvija” Ventspilī. Par iespēju apmeklētājiem piedāvāt izcilus profesionālas mākslas notikumus ārpus galvaspilsētas mums jāpateicas savulaik drosmīgajam Kultūras ministrijas lēmumam veidot šo reģionālo koncertzāļu tīklu Latvijā, kā arī nodrošināt ilggadējo finansiālo atbalstu, lai šīs ēkas nebūtu vien tukšs satvars, bet būtu piepildītas ar augstvērtīgu māksliniecisko saturu.

Visus šos desmit gadus savā mākslinieciskajā darbībā Koncertzāle “Cēsis” vadījusies pēc trim pamatprincipiem - izcilība, unikalitāte un laikmetīgums, dažādās mūzikas un mākslas formās rosinot apmeklētājus domāt, izzināt un ārpus ikdienišķā gūt jaunas emocijas. Esam lepni par saviem starptautiskajiem festivāliem “Čello Cēsis” un “Pētera Vaska mūzikas aprīli”, jau par tradīciju kļuvušo Cēsu vāgneriānu – sadarbībā ar Cēsu Mākslas festivālu rīkotos Riharda Vāgnera operu koncertatskaņojumus, kā arī pastāvīgajām orģinālprogrammām, pirmatskaņojumiem un pasaules atzinību guvušu mūziķu viesošanos.

Kopš koncertzāles pirmssākumiem neatņemama mākslinieciskās programmas sastāvdaļa līdzās mūzikai ir arī vizuālā māksla. Tā ir lieliska sinerģija, jo izstādes tiek izraudzītas un pieskaņotas sezonas spilgtākajiem koncertiem. Šo desmit gadu laikā veiksmīga sadarbība izveidojusies ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un iespēja regulāri veidot ekspozīcijas no muzeja krājumiem veicina profesionālās mākslas klātbūtni reģionā, tuvāk mūsu klausītājiem, skatītājiem. Tāpēc arī desmitās jubilejas reizē saviem apmeklētājiem piedāvājam ko ļoti īpašu -  izcilu latviešu mākslas klasiķu darbu izstādi no LNMM kolekcijas ar Borisa Bērziņa gleznām un Georga Barkāna tekstīlijām. Kuratore Inese Baranovska. Svētku vakarā atklātā izstāde “Dieva buča” koncertzālē būs apskatāma līdz pat 18. novembrim.

Jubilejā koncertzāli sveikt bija ieradušās valsts amatpersonas, diplomāti, Cēsu novada pašvaldības organizāciju vadītāji, kultūras nozares kolēģi, sadarbības partneri un draugi.