Viedokļi

Viedoklis: Briškens kā valdības zibensnovedējs

Dans Titavs

Jauns.lv

Valdība stāsta, ka pensiju iemaksu novirzīšana no pensiju otrā līmeņa uz pirmo līmeni neko nemainīs, taču tā nav patiesība. Tomēr lielākā daļa ministru var dzīvot mierīgi, jo šajā valdība visus zibeņus uz sevi paņem satiksmes ministrs Kaspars Briškens, uzskata "YouTube" kanāla "Titava laboratorija" vadītājs Dans Titavs.

Viedoklis: Briškens kā valdības zibensnovedējs...

Visi tagad apspriež nodokļu reformu, kura patiesībā nemaz nav notikusi. Ir pamainītas darbaspēka nodokļu likmes un pārdalītas pensiju iemaksas, no otrā līmeņa vairāk iemaksājot pirmajā līmenī. Politiķi stāsta, ka tas jau neko nemaina, taču īstenībā maina gan. Pirmais pensiju līmenis ir nauda, ko mēs iemaksājam un savas dzīves laikā iekrājam kaut kādu summu X, no kuras tad mums pēc tam maksās pensiju. Tā vismaz sola valdība, taču tā nezina, kas notiks vēl pēc desmit gadiem un kāda tad būs demografiskā situācija. Tā nauda, ko mēs patlaban iemaksājam pirmajā līmenī, ir virtuāla, jo tiek tērēta pašreizējo pensionāru pensijām, bet kādas būs iemaksas pēc desmit gadiem, neviens nevar pateikt. Savukārt otrais pensiju līmenis ir uzkrājošā pensija - noguldījumu fondi šo naudu kaut kur iegulda ar domu, ka šis ieguldījums nesīs peļņu. Tā ir reāla nauda, kuru, ejot pensijā, es varu saņemt, atšķirībā no valdības solītās virtuālās pirmā līmeņa pensijas. Tādēļ nevajag muldēt, ka pensiju pārcelšana uz pirmo līmeni neko nemaina - tā būtiski maina mūsu nākotni.

Premjerministre Evika Siliņa stāsta, ka pie nodokļu reformas vainojami uzņēmēji. Sak, mēs paši jau neko nebūtu darījuši un atstājuši visu kā ir, bet tie uzņēmēji jau piecus gadus mums lūdza kaut ko darīt un tad nu mums arī nācās rīkoties. Bet tagad viņi nez kādēļ nav par to priecīgi... Manuprāt, tā ir diezgan necienīga valdības vadītājas uzvedība.

Šī valdība ir nostrādājusi jau gadu un nešaubīgi ir viena no vājākajām valdībām Latvijas vēsturē, jo izceļas ar to, ka nedara neko. Mums ir tukšmuldēšanas čempions Briškens, kurš brīdī, kad sākās runas par viņa iespējamo noņemšanu, paziņoja, ka esot pirmais ministrs, kas atklāti runā par problēmām. Forši - tu esi sad...is visu, kam vien ticis klāt, sākot ar "Rail Baltic" un beidzot ar "Air Baltic", bet pēc tam paziņoja, ka tev, lūk, ir drosme par to atklāti runāt! Tas lieliski raksturo visu valdību kā tādu.

Visi brīnās, kādēļ Briškenu, kurš acīm redzami ir vājākais un nepopulārākais no ministriem, neņem nost no amata, taču tas ir viegli izskaidrojams - viņš ir valdības zibensnovedējs. Ko jūs esat dzirdējuši par citiem ministriem - Abu Meri, Auguli un pārējiem? Neko, jo Briškens visus zibeņus paņem uz sevi. Kamēr sit Briškenu, pārējie ministri var dzīvot mierīgi.