Viedokļi

VIDEO: Veselības problēmu vajāto uzņēmēju Ivanovu turpinās tiesāt Rīgā

Jauns.lv

Tikai šonedēļ, turpinot skatīt tiesājamā uzņēmēja Igora Ivanova krimināllietu, Kurzemes rajona tiesa Saldū ņēma vērā jau ilgstoši paustos argumentus par viņa nopietnajām veselības likstām un nolēma ļaut viņam šī iemesla dēļ turpmāk piedalīties tiesas procesā klātienē, pretēji iepriekš noteiktajai kārtībai, kad viņam bija ļauts piedalīties tiesas sēdēs tikai no Rīgas Centrālcietuma, informē Diāna Uligaņeca, Igora Ivanova dzīvesbiedre.

VIDEO: Veselības problēmu vajāto uzņēmēju Ivanovu ...

Ņemot vērā tiesājamā veselības problēmas, kas viņam liedz pilnībā uztvert attālināti sacīto, kā arī ievērojot apsūdzētā tiesības piedalīties tiesas sēdē klātienē, tiesa apmierināja I. Ivanova un viņa aizstāvju lūgumu un nolēma lietas izskatīšanu nākamnedēļ turpināt, ļaujot I. Ivanovam piedalīties iztiesāšanā Rīgas pilsētas tiesā.

Krimināllieta uzsākta pirms nepilniem četriem gadiem, un tās ietvaros I. Ivanovam celta apsūdzība par aptuveni 11 gramu narkotiskās vielas glabāšanu, kas atrasta apsūdzētā dzīves vietas pagalmā – spainī, kur to novietojusi trešā persona. Turklāt jāatzīmē, ka apsūdzībā uzrādītās atrastās narkotiskās vielas apjoms noteikts pēc neskaidras un nereglamentētas aprēķina metodikas.

Šo gadu laikā, kamēr lietā notiek tiesas izmeklēšana, ievērojami pasliktinājies arī iepriekš nebūt ne spīdošais uzņēmēja veselības stāvoklis, kas ir bijis viens no aizstāvības argumentiem, lūdzot grozīt apsūdzētajam piemēroto drošības līdzekli.

Kā pēc tiesas sēdes uzsvēra apsūdzētā advokāts Oskars Ondrups, lietā ir pierādījumi, un arī medicīnas darbinieki ir norādījuši uz ļoti nopietnām I. Ivanova veselības problēmām, kā dēļ gan iepriekš pieteikts, gan šobrīd tiek uzturēts lūgums mainīt drošības līdzekli, tomēr līdz šim tas vienmēr ticis noraidīts, jo Ieslodzījuma vietu pārvalde apgalvojot, ka pienācīgu veselības aprūpi spējot nodrošināt arī nebrīvē.

To gan liek apšaubīt ne vien aizstāvja, bet arī I. Ivanova dzīvesbiedres Diānas Uligaņecas sacītais. Viņa akcentē – kopš jūlija sākuma, kad I. Ivanovam veselības stāvokļa novērtēšanas laikā konstatēts audzējs galvas smadzenēs, nozīmētas steidzamas terapijas un papildu procedūras, joprojām nav izdevies nodrošināt neviena ārsta izsaukumu.

“Es uzskatu, ka tas ir vissmagākais Eiropas tiesību normu un cilvēktiesību pārkāpums – nesaņemt nepieciešamos medicīnas pakalpojumus veselības nodrošināšanai,” vērtē D. Uligaņeca.

O. Ondrups norādīja arī uz kādu juridisku īpatnību – viņaprāt, šo lietu tiesa nemaz nedrīkstētu skatīt, jo Spānijas varasiestādes I. Ivanovu šajā kriminālprocesā Latvijai nemaz nav izdevušas. Par to tiesā esot iesniegti arī apliecinoši dokumenti.

Uz procesuāliem pārkāpumiem norāda arī otrs I. Ivanova aizstāvis, zvērināts advokāts Andris Mucenieks, uzsverot, ka ir konstatēti vairāki apstākļi, kas dod pamatu narkotisku vielu ekspertīzi veikušo Zviedrijas ekspertu nopratināšanai, lai noskaidrotu, vai viņu veiktā ekspertīze vispār ir pieļaujams pierādījums, jo konstatēti procesuāli pārkāpumi šīs pārrobežu ekspertīzes veikšanas procedūrā, t.sk., vai tajā ir izmantotas leģitīmas metodes. Par to ir iesniegts attiecīgs lūgums.

“Esam saskatījuši pārkāpumus procedūrā, kādā tikusi uzdota šī ekspertīze, kas savukārt nozīmētu, ka šo pierādījumu izmantošana apsūdzētā vainas pierādīšanā būtu nepieļaujama,” skaidro aizstāvis.

Kā iesniegtajā lūgumā par Zviedrijas Nacionālā Kriminālistikas centra ekspertu nopratināšanu norāda A. Mucenieks, Latvijas normatīvais regulējums paredz dažādas būtiskas prasības, kas jāievēro, lai tiesu eksperts varētu likumīgi veikt ekspertīzi savā specialitātē, kā, piemēram, norādīt izmantoto metodiku un to, vai ir brīdināts par kriminālatbildību, uzņemoties veikt konkrēto ekspertīzi.

Tomēr no Zviedrijas Nacionālā Kriminālistikas centra saņemtajiem diviem ekspertu atzinumiem nav konstatējams, kādas ir konkrēto ekspertu speciālās zināšanas, kādi ir viņu sertifikāti un vai viņi ir tiesīgi veikt tieši narkotisko vielu ekspertīzi – tāpēc šie apstākļi ir noskaidrojami nopratinot zviedru ekspertus. Tāpat no diviem atzinumiem nav redzams, vai ekspertīzē izmantotas akreditētas un noteiktajā kārtībā reģistrētas metodes, kā arī tas, vai ekspertiem izskaidrotas viņu tiesības un pienākumi.

Tā kā par to papildu ziņas no ekspertiem nav pieprasītas, šāda informācija noskaidrojama, tikai nopratinot konkrētos ekspertus, teikts lūgumā.

Tāpat aizstāvība atgādina, ka bez visiem iepriekšminētajiem pārkāpumiem jau šobrīd par vairāk nekā trim mēnešiem ir pārsniegts arī kriminālprocesā pieļaujamais apsūdzētā pirmstiesas apcietinājumā turēšanas termiņš.

Saskaņā ar sankciju I. Ivanovs apcietinājumā tiek turēts vairāk nekā 29 mēnešus. Viņu 2022. gada 21. septembrī aizturēja Spānijas Karalistes pilsētā Valensijā, bet tā paša gada 17. novembrī nogādāja Latvijā un ievietoja apcietinājumā. Tāpat jāņem vērā, ka iepriekš I. Ivanovs šajā pašā procesā tika aizturēts 2020. gada 1. jūlijā un apcietinājumā tika turēts līdz 2021. gada 7. janvārim.

Sadarbības projekts. Jūs lasījāt publikācijas autora viedokli. Tas var nesakrist ar Jauns.lv redakcijas pozīciju.