Latvijas aukstās zupas tautas degustācijas pasākums Esplanādē

Atsaucoties virtuves huligāna Roja Puķes jeb Pipara un digitālā satura veidotāju Armanda Jaunzema un Jāņa Krīvēna jeb Krivenchy aicinājumam panākt ...

gallery icon
39
Sabiedrība
2024. gada 30. jūnijs, 14:11

Foto: Esplanādē tautu pulcē influenceru rīkotā aukstās zupas degustācija

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Atsaucoties virtuves huligāna Roja Puķes jeb Pipara un digitālā satura veidotāju Armanda Jaunzema un Jāņa Krīvēna jeb Krivenchy aicinājumam panākt Latvijas un Lietuvas kulinārijas cepiena mierizlīgumu – Esplanādē aizvadīta Latvijas aukstās zupas tautas degustācija. Pusotras stundas laikā, pulcējoties ap 200 dažādu paaudžu cilvēkiem, tika izdalītas piecsimt aukstās zupas porcijas.

Karstuma tveicē, vēloties atveldzēties ar auksto zupu, interesentu netrūka. Pirmie degustatori Esplanādē pie OlyBet Sports Bar fanu zonas telts, kur auksto zupu visu klātesošo priekšā gatavoja Pipars, jau sāka pulcēties labu laiku pirms izsludinātā pasākuma norises laika. Savukārt, pašā degustācijā aukstās zupas tika izķertas ļoti ātri. Populārie influenceri – Pipars, Jaunzems un Krivenchy – vērtējot cilvēku plašo atsaucību, klātienē izteiktos pozitīvos komentārus un draudzīgo pasākuma gaisotni, atzīst, ka tauta degustācijā Latvijas auksto zupu novērtējusi atzinīgi. Pasākumā izskanēja arī viedoklis, ka latviešiem, līdzīgi kā to nesen darīja leiši, arī būtu jārīko savs aukstās zupas festivāls.

“Pasākuma ideja radās manam draugam Tomam Baronam Lūķim. Piekritu momentā, jo kā var atteikties no iniciatīvas, kurā ir viss, kas cilvēkus priecē? Pasākums pie Esplanādes izdevās. Sacensība, garšas, pozitīvas emocijas un iespēja sanākt kopā, lai vienotos kopīgam mērķim. Šis pasākums ir vairāk par mieru, saticību un draudzīgu kaimiņu būšanu. Var jau sarakstīt dziesmu, kurā Tu noniecini otra spējas un varēšanu, izcel sevi un savu pārākumu, bet tad gaidi tādu pašu atbildi. Taču mēs nolēmām iet citu ceļu. Mēs aicinām uz izlīgumu. Mēs aicinām brāļus lietuviešus atzīt, ka mūsu zupas versija nav ne par pilīti sliktāka par viņu aukstās zupas versiju, un samierināties ar faktu, ka mēs esam spēcīgi savās kulinārajās izpausmēs un spējā novērtēt labi pagatavotu auksto zupu. Mēs nedzenamies pēc tituliem, mēs, latvieši, zinām kas esam un ko varam. Mēs mūsu kaimiņiem vēlamies parādīt, ka esam par mieru visā pasaulē un par draudzīgām kaimiņu būšanām. Vai mums tas izdosies, rādīs laiks. Taču jau pavisam drīz mēs brauksim uz Lietuvu, lai satiktos ar lietuviešu aukstās zupas cienītājiem,” aizvadīto pasākumu vērtē Pipars.

Interesanti, ka aukstās zupas tautas degustāciju apmeklēja arī kāds lietuvietis, atzīstoties, ka latviešu zupa viņam šķietot gardāka. Tajā pašā laikā Pipars uzsver, ka: “Ēdiens ir tas, kas vieno, un mums noteikti nav jāstrīdas par to, kuram ir labāka aukstā zupa. Katrs savās mājas gatavo tā, kā viņam vislabāk garšo.” Tāpat, lai panāktu kaimiņvalstu kulinārijas kašķa mierizlīgumu, Pipars kā diplomātisku žestu vairākas aukstās zupas porcijas tuvākajās dienās nogādās uz kaimiņvalsti – Viļņas aukstās zupas festivāla (angļu val. Vilnius Pink Soup Fest) organizatoriem.

“Aukstā zupa karstā laikā ir forši. Taču vēl foršāk ir, ja ir draugi, ar kuriem kopā var darīt foršas lietas. Esmu gandarīts, ka kopā ar Piparu, Armi un Krivenchy mums izdevās ne tikai sarīkot tautisku un jautru pasākumu, karstajā svelmē iepriecinot vairākus simtus aukstās zupas cienītājus, bet arī draudzīgā veidā pateikt mūsu dienvidu kaimiņiem leišiem, ka par zupu nav jākaujas, katrā valstī tā ir garda ar savām lokālajām garšas niansēm. Patiesībā neticami, ka pasākumu mums izdevās sarīkot dažās dienās. Tas bija iespējams, jo mums nebija jāiet ierasti garā publisko pasākumu birokrātiskā saskaņošana – mūs laipni uzņēma OlyBet Sports Bar fanu zonas teltī, kur, pavisam pārkarsušie rindā stāvētāji, auksto zupu varēja baudīt ēnā,” draugu nozīmi pasākumu rīkošanā atzīmē Toms Barons Lūķis, aukstās zupas tautas degustācijas līdzautors un pasākuma koordinators.

Papildus 15 litrus aukstās zupas Pipars ar komandu nogādās arī uz vairākiem Rīgas veco ļaužu pansionātiem, vienlaikus noskaidrojot senioru viedokli par to, kāda veida aukstā zupa viņiem garšo.