foto: Shutterstock
Brīnumaini atradumi vecās, sen aizmirstās grāmatās
Novadu ziņas
2024. gada 28. jūnijs, 12:33

Brīnumaini atradumi vecās, sen aizmirstās grāmatās

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Karīna Ješkina no Valmieras novada Jeru pagasta stāsta par interesantiem atradumiem vecās grāmatās.

Pirms aptuveni pieciem gadiem viņa sākusi nodarboties ar lietotu grāmatu tirgošanu. Viņa uzrunāja cilvēkus sociālajos tīklos, aicinot viņus neizmest grāmatas, kuras ar vienu vāku atrodas makulatūras konteineros un vēl neiekurtos ugunskuros. Pēc grāmatu nodošanas Ješkinai un viņas ģimenei, tās dažādu mašīnu piekabēs, bagāžniekos, kastēs, saiņos, maisos un maisiņos nonāk ēkā, kas, kā runā vēsture, ir vecākā lauku skola tuvējā apkārtnē.

Vēl pirms aptuveni trīs gadiem Karīna Ješkina sāka krāt to, ko atradusi grāmatās.

Tas, ko cilvēki mēdz atstāt, paslēpt vai pat aizmirst grāmatās ir garš saraksts ar visdažādākajiem lietiņām, ko grāmatu lappaspuses var apslēpt.

Apsveikumu kartītes

Vēlējumu purgatoriji, kurus žēl izmest, bet paturēt negribas. Ikdienā klātesoši atkritumi, kurus ir itin viegli aizmirst, bet kuru nejauša atrašana kādā no grāmatām var sniegt siltu pārsteigumu, kuram nereti seko tūlītēja, atkārtota aizmiršana.

Kopumā Karīna ir sakrājusi ap 70 apsveikumu kartītes, bet, iespējams, vairāk. Ar flokšiem, ziedošiem kaktusiem, rozēm, tiltu Ogrē, dālijām, čiekuriem, tulpēm, asterēm, pīpenēm, degošām svecēm, zaru, kas pilns ar milzīgiem čiekuriem, sanpaulijām, pļavas ziedu pušķi māla krūkā, kluso dabu ar arbūzu un vīnogām, Ziemassvētku zvaniem, sniegpulkstenītēm, vēlreiz rozēm, taureņiem ap zīmētu ziedu, krokaino rozi, narcisēm, lilijām, vizbulītēm, sniegotu egļu mežu, lielo upju krastiem, strūklakām, cālīšiem, mēnestiņu un zaķīšiem, degošu sveci, sniegavīru, kuram galvā spainis un lāci, lauztajām sirdīm, Ziemassvētku vecīti pižikā, viensētas ainavu, zaķīšiem, kas veļ sniega bumbu, lidojošu meiteni, kas no katliņa lej kaut ko ziedā, mākslīgo pavadoni kosmosā, vēlreiz rozēm.

Karīna Ješkina ir arī sūtījusi ziņas “Latvijas Pastam”, norādot, ka viņu piedāvātās bezmaksas kartītes ir resursu izniekošana un drīzāk uzskatāmas par atkritumiem jau ražošanas brīdī. To viņa darīja pēc tam, kad studiju ietvaros gatavoja prezentāciju par tēmu “Ziemassvētku atkritumi”. E-pasts tika papildināts ar saiti par kādu Lielbritānijā ieviestu praksi, kurā kartiņas viegli iespējams nodot pārstrādei. Atbilde netika saņemta.

Pārrakstīti teksti

Vissvarīgākie konspekti un nozīmīgas piezīmes, kuras mājo starp grāmatu lapām, it kā tās būtu mazas ietilpības ārējās atmiņas. Starp tiem atrodami arī tādi teksti, kuru iespējamā noderība ir zema. Nav zināms, kuri no uzskaitītajiem tekstiem pieder konkrētai kategorijai un kuru noderība ir mazāk svarīga.

Tēju receptes, vēstules Vikai, māsai, Ilzei, dārgajam draugam, Andželikai un citiem, telefona numuri, saldskābmaizes recepte, aprēķini stabiņos, apsveikumu kartiņu melnraksti, trīs Māras Zālītes dzejoļi, ziņa Birutai no kāda, kas noguris meklēt, lasāmo grāmatu saraksts, tautasdziesmas, iepirkumu saraksti, lapiņa, uz kuras rakstīts tikai “Pipariņš”, e-pasta adrese inboxā, pankūku recepte, Leona Brieža un Skaidrītes Kaldupes teksti, konservēto gurķu recepte, atgādinājums, ka dambretes nodarbībā jābūt plkst. 14:30 un eksāmenu biļešu piezīmes.

Herbāriji

Visbiežāk tās ir lielas kļavu lapas. Retāk – āboliņa lapas, krokainās rozes zariņš, ozolu lapas.

Fotogrāfijas

Vairāki desmiti fotogrāfiju ar mātēm, ģimenēm, partneriem, bērniem, vecvecākiem, puķu dobēm un draudzenēm, kuras datu aizsardzības nolūkos tiek un tiks palēnām iznīcinātas.

Drukātu tekstu izgriezumi un kopijas

Līdzīgi kā pārrakstītu tekstu gadījumā, arī šie teksti lielākoties ir uzskatāmi par svarīgiem un neaizmirstamiem. Ievietošana starp grāmatu lapām arī šajā gadījumā nereti kalpo kā labākā mūža garuma mūžības iespēja konkrētajai informācijai. Atšķirībā no grāmatzīmju nejaušā un paviršā rakstura, šie raksti biežāk ir rūpīgi izgriezti vai to maliņas ir glīti atlocītas.

Raksts “ķirbji ārstē”, Ārijas Elksnes nekrologs, acāliju kopšanas ieteikumi, raksts par Dainas Avotiņas dzejas krājumu “Delnā kā bezdelīdzēns”, attēls ar gurdu Paulīni Bārdu un īsu aprakstu, studiju programmas apraksts, Optinas klostera pēdējo starecu lūgšana, 2018. gada 31. janvāra kalendāra lapiņa ar uzrakstu “The meaning of life is to find meaning in life”, notis dziesmai “Sniega cilvēciņu dziesma”, 1939. gada žurnāla “Mājas draugs” adījumu paraugi, 307. lapa no nezināmas pavārgrāmatas ar virsrakstu “Mīklas izstrādājumi”, rakstu par to, kam ir tiesības uz šofera tiesībām, ziemas olimpisko spēļu medaļas ieguvušo sportistu saraksts nezināmā gadā, kopēts avīžraksts ar virsrakstu “Pilnīgi slepeni”, augu zīmējumu kopija, Madlienas ziņu raksts “Nav laika novecot”, raksts par pirmajiem Latvijas prezidentiem, “Ko spēj bērzu sulas?” un “Sīpols pret septiņām kaitēm”.

Naudu

Vienreiz grāmatā tika atrasti 15 eiro. Citā reizē kāds ģimenes loceklis atradis 20 eiro. Diemžēl biežāk tie bijuši rubļi.

Grāmatzīmes

Par grāmatzīmēm tiek izmantots viss, kas bijis rokas stiepiena attālumā - kas tāds, kas bijis tīrs, gana plāns, ikdienā ne īpaši nepieciešams, tomēr nereti mīļš atgādinājums vai noslēpums.

Aptuveni 30 noplēšamo kalendāru lapiņas, kuras veido vienu no dažādu mēnešu dienām sastāvošu mēnesi, saraksts ar to, kas nepieciešams 1. klases skolēnam, 2003. gada 24. septembra “Tirgus Dienas” labais augšējais stūris, “Swedbank” mājokļa apdrošināšanas buklets, Kodak biroja vizītkarte “Noknipsē pats, pārējo izdarīsim mēs”, buklets par grāmatu svētkiem Alūksnes muzejā, “Dienas” stērbele ar virsrakstu “Latvijai jāizcīna vismaz viens punkts”, izbalojuši čeki, Raudu dziesma 3:22-23; grāmatzīme 2003. gada absolventam ar Imanta Ziedoņa citātu “Trīs mīklas jāuzmin, trīs varoņdarbi jāizdara”, maka formāta kalendāri ar kaķēniem, kartīte ar gaileņu aprakstu vāciski, Antiflat košļājamās tabletes, vismaz 50 dažādu izmēru neaprakstītas, gaišas lapiņas, daļēji salocīta papīra cepure ar cilvēka - “panka” galvas zīmējumu, bingo spēles atklātnes, viena no tām pārplēsta uz pusēm, ,vēlēšanu biļeteni (Tautas saskaņas partija, Progresīvā Centriskā partija), spēļu kārtis, kopumā veido ceturtdaļu kavas, buklets par laikmetīgās dejas aktivitātēm Latvijā, lidmašīnas biļete uz Briseli, apsveikums starptautiskajā sieviešu dienā no Grāmatu tirdzniecības pārvaldes, salvetes un papīra kabatlakatiņi, fotogrāfiju negatīvi, Promo Cash&Carry klienta karte, tukša gurķu sēklu paciņa, aploksnes, drauga karte ar Cūkmenu, 1959. gada kvīts par Padomju Jaunatnes abonēšanu pusgadam, konfektes Misle papīrs, tamborēta pīne, Rigondas iepakojums un vairāki priekšmeti, kuru sākotnējais izmantošanas mērķis ir bijis atcerēties vietu, līdz kurai grāmata ir izlasīta.

Grāmatas ir iespējams apciemot, nopirkt, pašķirstīt, lasīt, meklēt tajās priekšmetus un veikt citas darbības Valmieras novada, Jeru pagasta “Vāverēs” pēc iepriekšējas vienošanās.

Tāpat grāmatas aizvien var ziedot.