Gentoss Petraišs Liepājas muzejam dāvinājis pagājušā gadsimta divdesmitajos un trīsdesmitajos gados Rīgas Jessena un Kuzņecova porcelāna fabrikās darinātus traukus, kuri 20. gadsimta vidū lietoti  liepājnieka ģimenē.

Liepājas muzeja vērtīgākie jaunieguvumi

Liepājas muzejs pēdējos pāris gados saņēmis vairākus artefaktus un mākslas priekšmetus, kas būtiski papildinājuši tā krājumus: gan iepriekšējo gadsimtu interjera ...

Kultūra

FOTO: Liepājas muzeja dārgumi - cepures, trauki un mākslas dārgakmeņi

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Liepājas muzejs pēdējos pāris gados saņēmis vairākus artefaktus un mākslas priekšmetus, kas būtiski papildinājuši tā krājumus: gan iepriekšējo gadsimtu interjera priekšmetus, gan arī mūsdienu Liepājas mākslinieku darbus, gan arī vairāk nekā simts gadus vecas zīdainīšu cepurītes, atklāj Liepājas muzeja galvenā krājuma glabātāja Antra Brakše.

FOTO: Liepājas muzeja dārgumi – cepures, trauki un...

2022.gada martā Liepājā tika atklāta jauna Liepājas muzeja filiāle "Liepājas 17. – 19. gs. interjera muzejs. Hoijeres kundzes viesu nams", tādēļ pēdējos gadus Liepājas muzejs pārsvarā ir iepircis tādus priekšmetus, kuri papildina šī muzeja interjeru. Tās ir gan mēbeles, gan dekoratīvi trauki, gan virtuves priekšmeti. Ik pa diviem gadiem muzejā notiek Liepājas mākslinieku darbu izstādes. Muzeja krājumā ir arī mākslas kolekcija, kuru mēs papildinām, iepērkot darbus no šīs izstādes. No pēdējās izstādes 2022. gada 16. novembrī muzejs nopirka mākslinieces Ilzes Karlsones gleznu "Meklējot Emīla Dārziņa pieminekli" un rotkaļa Andra Garokalna gredzenu "Pastaiga pa kalniem, akmens ziedi".

foto: Liepājas muzejs
Liepājas muzejs savam krājumam iegādājies vietējā rotkaļa Andra Garokalna darināto gredzenu “Pastaiga pa kalniem, akmens ziedi”.
Liepājas muzejs savam krājumam iegādājies vietējā rotkaļa Andra Garokalna darināto gredzenu “Pastaiga pa kalniem, akmens ziedi”.

2023. gada maijā muzejs saņēma dāvinājumā zīdaiņu cepurītes, kuras  Pirmā pasaules kara laikā, atrodoties bēgļu gaitās, savām meitām šuvusi Milda Andersone. 2023. gada jūnijā reizē ar fotogrāfijām un dokumentiem par liepājnieku Arturu Jātnieku Liepājas muzejs no Marisa Bernāta dāvinājumā saņēma arī viņa cepuri, kuras iekšpusē ir 20. gadsimta divdesmito gadu Liepājas veikala firmas zīme. 2023. gada septembrī muzejs mākslas kolekcijas papildināšanai nopirka Rucavas koktēlnieka Jāņa Žīmanta kokgriezumu "Makbeta raganas". Bet 2023. gada oktobrī muzejs kā dāvinājumu no Vitas Rozenbergas saņēma plašu Liepājas latviešu biedrības nama vēsturisku notikumu apkopojumu ar oriģinālām fotogrāfijām. Šī gada aprīļa sākumā Liepājas muzejs no Gentosa Petraiša dāvinājumā saņēmis 20. gadsimta divdesmitajos un trīsdesmitajos gados Jessena un Kuzņecova porcelāna fabrikās darinātus traukus, kuri pagājušā gadsimta vidū lietoti  liepājnieka ģimenē.

foto: Liepājas muzejs
Pirms gada Liepājas muzejs no Marisa Bernāta dāvinājumā saņēma cepuri, kuras iekšpusē ir 20. gadsimta divdesmito gadu Liepājas veikala firmas zīme.
Pirms gada Liepājas muzejs no Marisa Bernāta dāvinājumā saņēma cepuri, kuras iekšpusē ir 20. gadsimta divdesmito gadu Liepājas veikala firmas zīme.

“Ja kāds vēlas muzejam ko dāvināt, tad jāsazinās ar muzeja galveno krājuma glabātāju vai direktori, rakstot e-pastu vai zvanot pa tālruni. Liepājas muzejam var piedāvāt priekšmetus, kam ir saistība ar Liepāju vai Liepājas apkārtni. Par priekšmeta uzņemšanu krājumā lemj krājuma komisija. Priekšmets krājumā nonāk kā dāvinājums (ziedojums) vai kā pirkums. Pirkumus mēs izvērtējam īpaši rūpīgi, jo naudas budžets gadā nepārsniedz 5000 eiro," norāda Antra Brakše.