foto: LETA
Dagnija Baltiņa nebija vadošā pretendente uz LNB direktora amatu; komentē Kultūras ministrija
Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunā direktore Dagnija Baltiņa
Politika
2024. gada 18. jūnijs, 19:40

Dagnija Baltiņa nebija vadošā pretendente uz LNB direktora amatu; komentē Kultūras ministrija

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Kopš vakardienas LNB direktores amatā apstiprināta līdzšinējā LNB Speciālo krājumu departamenta direktore, bijusī UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre un Latvijas Kultūras akadēmijas lektore Dagnija Baltiņa.

Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Lita Kokale noraida, ka ieceltā direktore Dagnija Baltiņa būtu apstiprināta pēc kultūras ministres Agneses Loginas demisijas.  Kultūras ministre Agnese Logina savus amata pienākumus beidza pildīt 17.jūnijā (pēdējā darbadiena); kultūras ministres Loginas rezolūciju par LNB direktora konkursa rezultātu Kultūras ministrijas Personāla nodaļa izpildei saņēma piektdien, 2024.gada 14.jūnijā.

Apstiprināta Jauns.lv rīcībā esošā neoficiālā informācija, ka konkursā uz LNB direktora amatu sākotnēji uzvarēja cits kandidāts, nevis Dagnija Baltiņa. Kultūras ministrija norāda, ka komisija saskaņā ar konkursa nolikumu virzīja apstiprināšanai pretendentu, kas konkursa trīs kārtās ieguva augstāko punktu skaitu. Vienlaikus ministre tika informēta, ka konkursa komisija konkursa gaitā ir pārliecinājusies, ka arī nākamais pretendents, kas ieguvis augstāko punktu skaitu (šajā gadījumā Baltiņa) visādā ziņā ir atbilstošs izvirzītajām prasībām.

Bijusī kultūras ministre Logina atbilstoši Konkursa nolikumam izmantoja tiesības noraidīt komisijas izvirzīto pretendentu iecelšanai LNB amatā. Ievērojot šos apstākļus, komisija sēdē pieņēma lēmumu virzīt kultūras ministrei iecelšanai LNB amatā pretendentu, kas ieguvis nākamo augstāko punktu kopskaitu trīs konkursa kārtās.

Konkursa komisija darbu pabeidza un komisijas priekšsēdētāja kultūras ministrei Loginai ziņojumu par komisijas pieņemto lēmumu iesniedza 2024.gada 2.maijā, attiecīgi kultūras ministrei, pēc Kultūras ministrijas pārstāvju domām, bija pietiekami daudz laika, lai pieņemtu izsvērtu lēmumu.

Šobrīd nav skaidru iemeslu, kāpēc bijusī ministre noraidījusi pretendentu ar visaugstāko punktu skaitu.