foto: LETA
Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktora amatā apstiprināta Dagnija Baltiņa
Dagnija Baltiņa.
Kultūra
2024. gada 17. jūnijs, 17:26

Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktora amatā apstiprināta Dagnija Baltiņa

Kultūras nodaļa

Jauns.lv

Konkursā uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) direktora amatu izraudzīta līdzšinējā LNB Speciālo krājumu departamenta direktore, bijusī UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre un Latvijas Kultūras akadēmijas lektore Dagnija Baltiņa.

Dagnija Baltiņa absolvējusi Hārvarda Universitāti, iegūstot maģistra grādu sabiedrības vadībā, Brandenburgas Tehnisko universitāti, iegūstot maģistra grādu pasaules mantojuma studijās; savukārt Latvijas Universitātē pabeigusi doktorantūras studijas vēsturē un šobrīd ir doktora grāda pretendente.

"Ar pagodinājumu pieņemu aicinājumu kļūt par Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktori, lai turpinātu Andra Vilka mūža darbu. Nacionālās bibliotēkas misija Latvijā ir būt par nozīmīgu demokrātijas balstu un pierādījumu Latvijas izcilībai, izaugsmei un varēšanai. Nākamajā desmitgadē LNB tiks nostiprināta kā spēcīgs viedokļa līderis bibliotēku nozarē, kultūrā kopumā un plašākā valsts attīstības, labklājības un drošības kontekstā. LNB darba centrā ir cilvēks un izaugsme. Es ticu, ka LNB kopā ar visām Latvijas bibliotēkām padarīs bibliotēku par ikviena Latvijas iedzīvotāja un institūcijas paradumu, balstu un vērtību," uzsver D.Baltiņa.

Pretendentiem izvirzītās prasības konkursā bija akadēmiskā augstākā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība humanitārajā vai sociālajā zinātnē, vismaz 3 gadu darba pieredze vadošā amatā valsts vai pašvaldību iestādē, kapitālsabiedrībā, biedrībā vai nodibinājumā, kas iegūta pēdējo 5 gadu laikā, teicamas latviešu valodas un labas angļu valodas zināšanas (vismaz C1 līmenis valsts valodai, vismaz B2 līmenis mutvārdu saziņas prasmēs angļu valodai, vismaz B1 līmenis mutvārdu saziņas prasmēs franču vai vācu valodai atbilstoši Europass valodu pašnovērtējuma tabulai. Tāpat vēlama ir darba pieredze projektu vadībā, zināšanas par iestādes darbību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un LNB darbību un funkcijām, kā arī zināšanas par valsts iestādes finanšu un budžeta vadības principiem un labas zināšanas un izpratne par bibliotēkas nozari un tās attīstības tendencēm.

Tāpat tika vērtēta arī pretendentu orientācija uz rezultātu sasniegšanu, komandas vadīšanas prasmes, stratēģiskais redzējums, attiecību veidošana un uzturēšana, konkursa pretendentu izstrādāti LNB turpmākās darbības attīstības piedāvājumi 5 gadiem, kurā norādīti to īstenošanas veidi un līdzekļi.