foto: Facebook
Posta Jēkabpils ebreju kapus, petūniju mīļotāji Rēzekni dzen bankrotā: kriminālā province
Pagājušajā nedēļā pļēguri vienkārši sava priekā pēc izdemolēja kafejnīcas “Pieturi Liepā” terasi.
112
2024. gada 18. jūnijs, 06:41

Posta Jēkabpils ebreju kapus, petūniju mīļotāji Rēzekni dzen bankrotā: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vecākiem savu atvašu pieskatīšana sagādā vienvienīgas raizes: tas attiecas gan mazuļu, kuri apmeklē bērnudārzu, gan uz spuraiņo tīņu mammām un tētiem. Ķekavā bērnudārznieki nevar uzrāpties uz bērnu rotaļlaukuma slidkalniņa starta punktā un lielajiem jābūt labi trenētiem, lai bērneļus cilātu augšā-lejā, bet trenēties jau nav kur, jo trenažieris par nedarbojošos dekorāciju pilsētas parkā kalpo jau kādu gadu.

Savukārt Rēzeknes novada Pušas pagastmājas lielie onkuļi un tantes sapiktojušies par to, ka vietējo lielākie bērni mazākajiem Jaunatnes ielas ielas spēļu laukumā atņem rotaļlietas un ar tām nesmuki izrīkojas, piemēram, ar mašīnītēm tīši taranē ciema zaļo rotu – kokus. Par bērnu drošību rotaļu laukumos norūpējusies arī visnotaļ nopietna valsts iestāde - Slimību profilakses un kontroles centrs, kurš vecākiem krata ar pirkstu: pieskatiet savu mazuļus un pārbaudiet spēļu plačus! Savukārt šmurguļi, kuri nav dabūjami uz rotaļlaukumiem, dauzās Jēkabpils sabiedriskajā tualetē un to izdemolē. Bet ne jau vienmēr tīņiem ir kur saprātīgi izlietot savu enerģiju. Piemēram, Smiltenē atkal kārtējo reizi bīstamības dēļ un pieaugušo nespējas dēļ to sakārtot, aizklapēts ciet pilsētas skeitparks. Daudz neprātīgāki gan ir pieaugušie, kuri dzērumā izdemolējuši Liepas pagasta kafejnīcu, rok ārā rozā petūnijas no Rēzeknes publiskajiem puķupodiem vai Jēkabpils vecajos ebreju kapos sev vēnā dur narkotikas.

Rozā petūniju mīļi posta Rēzekni

foto: Rēzeknes pilsētas pašvaldība
Rozā petūniju cienītāji paplicinājuši ne tikai Rēzeknes rotu, bet arī pilsētas budžetu.

Jau mēnešiem valstī gan nacionālajā, gan pašvaldību līmenī tiek spriests par Rēzeknes budžeta “lielajiem caurumiem” un meklēti vaininieki, kuru piespieduši Latgales Māras pilsētai kaklā uzmaukt ubaga tarbu. Vietējā vara atradusi vienu grēkāzi un tie ir petūniju racēji no pilsētas puķudobēm. Rēzeknes pašvaldība sociālajā tīklā atrādījusi izraustītas jeb no ziediem “atbrīvotus” lielos puķupodus pilsētas centrā:

“Tā izskatās līdzcilvēku necieņa pret citu darbu un pašvaldības centieniem saglabāt Rēzeknes pilsētu ziedošu, skaistu un patīkamu pastaigām pat ierobežotu finanšu resursu apstākļos. Šajās puķudobēs vajadzēja būt skaistām rozā petūnijām, kas tika iestādītas 12. jūnijā. Taču pa nakti (uz 13. jūniju) lielākā daļa puķu stādu ir pazudusi. Acīmredzot, to nav paveikuši pusaudži-vandaļi, kuri iznīcina puķes izklaides pēc un uzreiz izmet. Ar līdzīgiem gadījumiem esam saskārušies jau vairākkārt. Visticamāk, tas ir apzināts pieauguša cilvēka/-ku solis, kurš izraka ziedus savām vajadzībām. Dārgie rēzeknieši, pilsēta nav tikai tas, ko veido pašvaldība. Rēzekne ir mūsu kopīgs darbs, un tas, kāda tā izskatīsies, ir atkarīgs no mums visiem. Cienīsim vietu, kurā dzīvojam! Atgādinām, ka pilsētā ir uzstādīta videonovērošana, un visi no pārkāpuma vietas ievāktie materiāli tiks nodoti pašvaldības policijai vainīgās personas noskaidrošanai.”

Pļēguri izdemolē Liepas kafejnīcu 

foto: Facebook
Pagājušajā nedēļā pļēguri vienkārši sava priekā pēc izdemolēja kafejnīcas “Pieturi Liepā” terasi.

Publiskās puķu dobes uz ziedu podus posta ne tikai puķu mīļi, bet arī to nīdēji. Tā kafejnīcas “Pieturi Liepā” (Liepas pagasts, Cēsu novads) “Facebook” publicējusi huligānu izdarību sekas, kas palikušas šai skaistajā vietā, kas atrodas šajā ainaviskajā pagastā, kas atrodas Gaujas un Raunas staptecē: “Labrīt, ļoti skumji, ka citu darbs tiek nenovērtēts! Atgādinām, ka cita īpašuma bojāšana ir noziegums par ko tiks ziņots varas iestādēm. Mūsu vasaras terase nav dzerstiņu vieta. Ja vietējie iedzīvotāji šādi izturēsies pret savā ciematā esošajiem uzņēmumiem, nebrīnāties, ka paliksiet bez tiem. Pēc tam nesūdzaties, ka Jums pagastā nekā nav.”

Cēsu laikraksts “Druva” raksta, ka, neskatoties uz nepatīkamo notikumu, kafejnīcas īpašnieces ir apņēmības pilnas skaistumu atjaunot, lai kafejnīca priecētu ne tikai darba laikā, bet arī ārpus tā. Savukārt interneta komentētāji netaupa skarbus vārdus postītājiem: “Tiešām tīrākā bezkaunība. Cilvēkiem laikam nekā svēta nav”; “Idiotisma kalngals! Vai tiešām viss labais ir jāiznīcina? Noteikti jāvēršas policijā!”

Huligāni posta Jēkabpils tualetes un ebreju kapus

foto: Jēkabpils novada pašvaldības policija/“Jēkabpils Laiks”
Jēkabpils Dārza ielas sabiedriskā tualete pēc divu deviņgadīgu resgaļu “varoņdarbiem”. Nepilngadīgie bija iecienījuši regulāri “uzbrukt” šai konkrētajai mazmājiņai.

Pirms mēneša vispārnacionālu diskusiju tēma bija ne tikai partiju priekšvēlēšanu programmu vētīšana, gaidot Eiroparlamenta vēlēšanas, bet arī jaunās Jēkabpils astoņu kvadrātmetru plašās sabiedriskās tualetes tāmes analīze, jo tika uzskatīts, ka vienai mazmājiņai tērēt 70 000 eiro ir pārāk sālīti. Visā šajā procesā tā īsti nepamanīta palika kāda cita ar pilsētas sirsniņmājām saistīta problēma. Par to šajās dienās atgādināja ziņu portāls jekabpilslaiks.lv: “Jēkabpils sabiedriskajās tualetēs uzdarbojas vandaļi”:

“Pēdējā gada laikā Jēkabpils novada pašvaldības policija aizvien biežāk saņem sūdzības par izdemolētām sabiedriskajām tualetēm. Policija saņēma kārtējo sūdzību no SIA “Jēkabpils pakalpojumi” par tualeti Dārzu ielā, kurā bija izmētāts inventārs, iztīts un izmētāts tualetes papīrs. Pēc pāris dienām tika konstatēts, ka tualete ir izpostīta vēlreiz – salauzts tualetes papīra turētājs un sabojāta tā slēdzene, kā arī iztīti tualetes papīra ruļļi un atkritumu spainis ievietots tualetes podā. Pēc vairāk nekā nedēļas vēlreiz tika saņemta informācija par vandalisma darbībām šajā tualetē – izrauts un izmētāts papīrs, atkritumu konteiners iemests tualetes podā. Pašvaldības policija, izmantojot izvietotās video novērošanas kameras, ir noskaidrojusi, ka minētos pārkāpumus veikuši divi deviņus gadus jauni, nepilngadīgi bērni. Pie administratīvās atbildības ir saucama fiziskā persona, kura līdz pārkāpuma brīdim ir sasniegusi 14 gadu vecumu, tādēļ par nepilngadīgo veiktajiem pārkāpumiem būs jāatbild viņu vecākiem. Uzsākts administratīvā pārkāpuma process par bērnu aprūpes pienākumu nepildīšanu.”

Nezāles, atkritumi un pat šļirces – realitāte Jēkabpils ebreju kapos:

Vidusdaugavas televīzija vēsta vēl par vienu nejēdzību Jēkabpilī. Tās ebreju kapos realitāte esot “nezāles, atkritumi un pat šļirces”: “Latvijā ir ļoti izteiktas kapu kultūras tradīcijas, bet to nevar teikt par ebreju kapiem Jēkabpilī. Sevišķi slikta situācija ir kapsētas vecākajā daļā. Pieminekļi un kapu apmales ir ieaugušas garā zālē, daudzviet mētājas atkritumi, turklāt vecas drēbes, izlietotas alkohola pudeles un pat šļirces liecina, ka mirušo atdusas vietu savām izklaidēm izmanto bezpajumtnieki, narkomāni un citi “tusēt” gribētāji.”

Jēkabpils novada pašvaldības Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vadītājs Ainārs Skromāns tur valdošo situāciju televīzijā komentē: “Tā ir diezgan cūciska rīcība. Ja to dara jaunieši, tad tas būtu “akmens vecāku dārziņā”. Ir jārunā ar jauniešiem – kapu vieta nav tā vieta, kur izklaidēties un atnākt iedzert alu ar draugiem. Ir citas vietas, kur to var darīt. Ir jāciena aizgājēji, kapos jāuzvedas atbilstoši tai vietai, tādēļ aicinātu iedzīvotājus, kas apmeklē vai izmanto šo vietu, izturēties ar cieņu. Nepiegružosim, cienīsim aizgājējus!”

Zāles pļaušana, zaru un lapu savākšana ebreju kapos ir pašvaldības pārziņā, un vietvarā skaidro, ka tas parasti tiek darīts reizi gadā; vienlaikus tiek savākta arī negodprātīgo iedzīvotāju radītā nekārtība. Un atkal šie darbi iecerēti tuvākajā laikā. Tāpat jāpiebilst, ka ebreju kapi Nameja ielā nav slēgti un tajos joprojām tiek veikti apbedījumi. Jaunākajā kapsētas daļā gan ir vērojama daudz lielāka kārtība, jo tur piederīgie savu mirušo tuvinieku atdusas vietas uztur kārtībā. Bet tas nozīmē, ka kapsētas teritorijai ir jābūt brīvi pieejamai, un slēdzams žogs (piemēram, vakara stundās) nav risinājums vandalisma novēršanai. Pašvaldībā arī uzsver, ka video novērošanas kameras nav iespējams novietot tā, lai tajās būtu pārredzama visa kapu teritorija, tādēļ kārtība un tīrība kapsētā lielā mērā ir atkarīga no tās apmeklētājiem.

Atkal bīstamības dēļ slēdz Smiltenes skeitparku

foto: Smiltenes novada pašvaldība
Lai kā arī necentos, Smiltenes novada pašvaldībai nav varēšana savest kārtībā pilsētas skeitparku. Tikko tam atkal apkārt apvilkta sarkana lente, kas liecina par tā bīstamību.

Kā jau gadu iepriekš, arī šogad Smiltenes novada pašvaldība, atkal kārtējo reizi bīstamības dēļ slēgusi pilsētas skeitparku un solījusi to saremontēt. Ja pērn sarkanu lenti apkārt tam vilka jau aprīļa beigās, tad šogad tikai 12. jūnijā. Vietvara ziņo: “Novada pašvaldība apmeklētājiem slēdz skeitparku Gaujas ielā 1, Smiltenē. Tā konstrukcijas ir novecojušas, smagi bojātas, kā rezultātā bīstamas lietotājiem. Aicinām iedzīvotājus riteņbraukšanai šajā laikā izmantot citviet Smiltenē pieejamo sporta un atpūtas infrastruktūru – BMX trasi Silvas ciemā, daudzfunkcionālo sporta kompleksu “Teperis”, Veco parku un citu.

Lūdzam iedzīvotājus būt saprotošiem un pacietīgiem, jo jau tuvākajā laikā skeitparka teritorijā plānotas ievērojamas pārmaiņas. Smiltenes novada pašvaldība ir sagatavojusi un iesniegusi vērtēšanai Centrālajai finanšu un līguma aģentūrai projektu “Publiskās ārtelpas attīstība Smiltenē - Smiltenes pilsētas aktīvās atpūtas parks”, kura ietvaros ir plānots sliktā stāvoklī esošā Smiltenes skeitparka vietā izveidot ilgtspējīgu aktīvās atpūtas infrastruktūras objektu – “Pump track” trasi. Līdz ko būs saņemts projekta apstiprinājums no Centrālas finanšu un līguma aģentūras, tiks veikta iepirkuma procedūra, lai noskaidrotu būvniecības darbu veicēju, un uzsākti pārbūves darbi.”

Pērn skeitparku “nolietojuma stāvokļa dēļ” skeitparku uz laiku slēdza pašās aprīļa beigās un to tajā veica remontu, lai maija otrajā pusē varētu ziņot par tā atkalatvēršanu. Toreiz Valkas laikraksts “Ziemeļlatvija” rakstīja, ka smiltenieši satraukušies, ka Smiltenes skeitparka koka konstrukcijās redzami caurumi un tas, viņuprāt, izmantošanai nav drošs. Savukārt 2022. gada aprīlī novada pašvaldība vēstīja, ka vietējais komunālais uzņēmums “ Smiltenes NKUP”, novērojot konstrukciju bojājumus skeitparkā, ir veicis “konstrukciju remontdarbus, lai skeitparkā izbūvētās konstrukcijas būtu atbilstošas to lietošanai”.

Negals ar bērnu laukumiem

* Ķekaviešu “Facebook” forumā “Labi dzīvot Ķekavā”, kāda vietējā iedzīvotāja raksta: “Vai nevarētu Ķekavas novads vienu reizi gadā apsekot Ķekavas parka bērnu laukumiņu? Un sataisīt vismaz vienu lietu? Trenažieris jau gadu nefunkcionē, bet piecgadīgi bērni jāceļ augšā uz slidkalniņu, lai var nobraukt pa slidkalniņu.”

* Savukārt Rēzeknes novada Pušas pagasta pārvalde norūpējusies par to, ka vecāki netiek galā ar savām atvasēm un publicējusi uzsaukumu vecākiem: “Lūdzam jūsu palīdzību, lai bērni saudzīgi izturētos pret koplietošanas lietām Jaunatnes ielas 3 un 4 pagalmos esošajā bērnu spēļu laukumā. Mēs esam ļoti pateicīgi ikvienam, kas brīvprātīgi papildina spēļu laukumu ar jaunām rotaļlietām un ļoti skumji noskatīties, ka mantas tiek tīšuprāt ekspluatētas tam neparedzētiem mērķiem - gados vecāki bērni rotaļājas vecumam neatbilstošās rotaļlietās, ar mašīnām tīši brauc stabos, mētā mazuļiem paredzētās šūpoles un tā tālāk. Lūdzu, māciet bērniem arī pēc sevis savākt atkritumus un izmest tos paredzētajā atkritumu tvertnē, lai laukums būtu tīrs un kārtīgs.” 

* Arī Slimību profilakses un kontroles centrs brīdina būt piesardzīgiem un atbildīgi lietot rotaļu laukumus: “Rotaļu laukumā veicamās aktivitātes ļauj bērnam attīstīties gan fiziski, gan emocionāli, taču nedrīkst aizmirst, ka tā ir arī vieta, kur pastāv dažādu nopietnu traumu gūšanas riski. Šī iemesla dēļ vecākiem un citiem bērna aprūpētājiem jāievēro dažādi piesardzības pasākumi: * jāpārliecinās, ka apmeklētais rotaļu laukums ir labā tehniskajā stāvoklī; * jāizvērtē rotaļu laukuma segums; * jānovērtē rotaļu laukuma iekārtu atbilstība bērna vecumam un spējām; * jāizvēlas piemērots bērna apģērbs, dodoties uz rotaļu laukumu; * jāskaidro bērnam rotaļu laukuma drošības noteikumi un nepārtraukti jāuzrauga bērna aktivitātes, nenovēršoties ne uz mirkli!”