foto: Edija Pālens/LETA
Vietām Latvijā gaidāms negaiss; īpaši spēcīgs tas solās būt Kurzemē
Sabiedrība
2024. gada 23. maijs, 15:22

Vietām Latvijā gaidāms negaiss; īpaši spēcīgs tas solās būt Kurzemē

Jauns.lv

Šodien, 23. maijā laika posmā no 15:00 līdz 18:00 Latvijā gaidāms pērkona negaiss ar vietām stiprām lietusgāzēm, vēja brāzmām līdz 20-22 m/s, iespējama krusa. Pērkona negaiss pierims nakts pirmajā pusē.

Līdz pat nedēļas izskaņai laiks būs vasarīgi silts, diennakts gaišajās stundās lielākajā daļā Latvijas gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +22...+27°, savukārt naktīs nebūs vēsāk par +10°. Lokāli veidosies negaisa mākoņi, kas atnesīs lietu un krasākas vēja brāzmas, vietām iespējama arī krusa.

Ceturtdiena un piektdiena

Ceturtdien un piektdien mākoņu daudzums būs mainīgs, bet valsts rietumu daļā mākoņu sega būs biezāka. Ceturtdien rietumu un centrālajos rajonos, piektdiena galvenokārt Kurzemē šie mākoņi nesīs īslaicīgu lietu un pērkona negaisu, kā arī lokāli ir iespējama krusa. Pūtīs lēns līdz mērens austrumu puses vējš, kas ceturtdien, līdz ar negaisa mākoņiem, dažviet krasi brāzmās sasniegs līdz pat 15-19 m/s! Naktī termometra stabiņš noslīdēs līdz +12...+17° atzīmei, taču dienā gaiss iesils līdz +22…+27°, Kolkas, Rojas, Engures un Mērsraga pusē gaisa temperatūra būs +18…+20°. Jāņem vērā, ka turpmākajās dienās UV indekss dienas vidū sasniegs vidēju līmeni - aicinām būt piesardzīgiem, kā arī ilgstoši neuzturēties tiešos saules staros! 

Brīvdienas

Brīvdienās virs valsts teritorijas saglabāsies augsts atmosfēras spiediens, gaidāmi līdzīgi laika apstākļi. Sauli brīžiem aizklās mākoņi, lietus galvenokārt būs novērojams valsts rietumos, kur lokāli to pavadīs arī pērkona dārdoņa. Gaisa temperatūra nakts stundās būs +12...+17° robežās, bet diennakts gaišajās stundās +22...+27°, vien vietām Kurzemes piekrastē gaiss neiesils vairāk par +17...+21°. Prognozes liecina, ka arī jaunnedēļ  turpināsies vasarai raksturīgi laika apstākļi. Pirmdiena aizritēs ar lielākoties sausu laiku, bet atlikusī nedēļa turpināsies ar lietainu laiku.

Plūdi Jēkabpilī un Sakas salā, 2024.gada 1. marts.

1.marts Jēkabpils un Sakas salas applūdušajās teritorijās.

gallery icon
18

Esi gatavs ļoti stipram pērkona negaisam

Ja vien iespējams, nekavējoties meklē patvērumu slēgtās telpās un seko norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas. Pērkona negaiss būtiski ietekmēs āra aktivitātes. Drošības apsvērumu dēļ izvērtē, vai nav jāatceļ vai jāpārceļ uz vēlāku laiku ārā plānotie pasākumi. Īpaši piesardzīgs esi vietās, kas sevišķi pakļautas pērkona negaisa ietekmei: atrodoties mežā, meklē patvērumu zemākā vietā, vietās ar zemākiem krūmiem, savukārt, atrodoties atklātā teritorijā, patveries zemā vietā, piemēram, ielejā. Izvairies no atrašanas uz pakalniem, klajā laukā, blakus elektrolīnijām. Atrodoties uz ūdens, mēģini nokļūt krastā un nekavējoties meklē patvērumu. Parūpējies arī par mājdzīvniekiem, arī viņus apdraud pērkona negaiss. 

Atsevišķos rajonos gaidāmi elektroenerģijas un telekomunikāciju traucējumi. Ja ēka nav aprīkota ar zibens un pārsprieguma aizsardzības sistēmām, negaisa laikā elektroierīces darbināt ir bīstami – tās ir jāatvieno no elektrotīkla. 

Krasu vēja brāzmu rezultātā vējš lauzīs koku zarus un pat kokus. Nefiksēti priekšmeti vai atlūzas tiks nestas pa gaisu. Nenovieto transportlīdzekli zem kokiem. Pēc iespējas izvairies no tādu priekšmetu izmantošanas kā elektriskais skrejritenis, makšķere, arī lietussargs un izvairies atrasties metāla priekšmetu un objektu tuvumā. 

Lietusgāzes var izraisīt strauju ūdens līmeņa celšanos un iespējama zemāko vietu applūšana. Braukšanas apstākļus uz ceļiem apgrūtinās pasliktināta redzamība un akvaplanēšana. Rēķinies, ka dažiem braucieniem būs nepieciešams ilgāks laiks. 

Pērkona negaisu var pavadīt arī lielgraudu krusa, bojājot kultūraugiem un sējumiem. 

Pamatīgi plūdi Liepājā

Pēdējo dienu intensīvo nokrišņu rezultātā Liepājā applūdis Jūrmalas parks, tam blakus esošais stadions "Daugava" un ielu posmi daudzviet pilsētā.

gallery icon
43

Esi informēts, ka mežos un krūmāju teritorijās ir paaugstināta ugunsbīstamība 

Esi piesardzīgs mežu un krūmāju tuvumā – nekurini ugunskurus, nelieto pirotehniku, kā arī apdomā, kā nodzēs un izmet izsmēķus un viegli uzliesmojošus šķidrumus vai priekšmetus – nepieļauj to nonākšanu mežā vai krūmājos! Strādājot mežā vai krūmāju teritorijā, ievēro visus darba drošības un ugunsdrošības noteikumus. Pamanot aizdegšanos, uzreiz ziņo glābšanas dienestam!