Sabiedrība
2024. gada 29. marts, 23:16

No Bauskas novada audzētavas izņemtos suņus plāno pārdot

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Marta vidū no audzētavas "Lieldeviņzare" Bauskas novadā izņemtos suņus pašlaik izmitina vairākas patversmes, un valsts plāno dzīvniekus pārdot, vēsta portāls "lsm.lv".

"Lieldeviņzare" Bauskas novadā ir tā pati suņu audzētava, par kuru Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "4.studija" saņēma sūdzību 2022.gada septembrī. Toreiz Austrālijas ganu suņu īpašniece sludinājumu portālā atpazina savu mīluļu fotogrāfijas, kuras "Lieldeviņzares" saimniece bija "aizņēmusies", lai piesaistītu klientus savam biznesam.

Skatītāja toreiz uztraucās – ja kundze savā kucēnu pārdošanas sludinājumā norādījusi viņas suņu foto, vai ar Austrālijas ganu suņiem audzētavā viss ir kārtībā. Par savām bažām informēja Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), kā arī par autortiesību pārkāpumu vērsās Valsts policijā (VP), kas uzsāka administratīvā pārkāpuma procesu.

PVD pirms diviem gadiem audzētavā saskaita 36 suņus. Pēc gada Lauksaimniecības datu centrā šī audzētava bija reģistrējusi jau 120 dzīvnieku.

Dzīvnieku aizstāvji, negaidot ierēdņu reakciju, nolēma uzkrāt pierādījumus, lai suņu nekontrolēta vairošanās šajā audzētavā tiktu apturēta. "Es vienkārši nesaprotu tādu apjomu, man ar pieciem suņiem ir šausmīgi grūti. Kā var būt 120 suņi vienam cilvēkam?" pauda dzīvnieku aizstāve Karīna Vilsone.

Bija nepieciešamas teju divas nedēļas, lai tik daudz suņiem atrastu pagaidu mājas, jo izrādījās, ka šo dzīvnieku uzturēšanai patversmēs valstij naudas nav.

Patversmes, lai arī pārpilnas ar cilvēku pamestiem dzīvniekiem, piekrita par šīs audzētavas suņiem parūpēties bez maksas. Kopumā 105 suņi tika aizvesti uz patversmi Slokā, "Labajām mājām" un "Mežavairogiem". Patversme "Ķepu Ķepā" uzņēma 48 suņus.

"Ķepu ķepā" vadītāja aicina talkā brīvprātīgos, lai viņas aprūpē nonākušie "Lieldeviņzares" suņi vispār uzzinātu un saprastu, ko nozīmē komunikācija ar cilvēku. Tāpat daļa "Ķepu ķepā" nonākušo suņu ir fiziski cietuši, kuces – grūsnas.

"Traumas ir dažādas. Ir daži suņi, kuriem ir apgrauztas ausis, ir suņi, kuri savstarpēji, var redzēt, ka viņi ir kodušies. Vienam suņu puikam ir nokosta daļa mēles. Tas nav normāli," pauda Bidere.

Nodrošinājuma Valsts aģentūrā uzsvēra, ka jau pēc pāris nedēļām patversmēm, kuras uzņēmās rūpes par suņiem, tiks piedāvāts tos iegādāties par aģentūras novērtēšanas komisijas noteiktu cenu, vēsta lsm.lv

"Ir jāsaprot, ka katra suņa glabāšana, tie ir izdevumi. Atbilstoši mūsu noslēgtajiem līgumiem tie ir, sākot ar trīs eiro par diennakti. Sanāk, ka mēnesī tie jau varētu būt 10 tūkstoši eiro. Mēs informējām PVD par šīm izmaksām. Normatīvais regulējums paredz, ka, ja mantas ilgstoša glabāšana rada zaudējumus, tad amatpersona nolemj par tās nodošanu realizācijā vai iznīcināšanai. Šajā gadījumā PVD ir nolēmis par šo suņu realizāciju," skaidroja Nodrošinājuma Valsts aģentūras Izņemto lietu pārvaldes vadītājs Raivis Mālijs

Jauns.lv jau vēstīja, ka no Bauskas novada dzīvnieku audzētavas "Lieldeviņzare" izņemtie 106 suņi nogādāti četrās dzīvnieku patversmēs — "Mežavairogi", "Ķepu-ķepā", Juglas dzīvnieku patversmē "Labās mājas" un Slokas dzīvnieku patversmē.

Par dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem un ilgstošu konstatēto pārkāpumu nenovēršanu PVD otrdien, 19.martā, no dzīvnieku audzētavas "Lieldeviņzare" Bauskas novadā sāka suņu izņemšanu. 

PVD konstatēja, ka dzīvnieki tiek turēti nepiemērotos apstākļos, nenodrošinot tiem pilnvērtīgu barību un brīvi pieejamu dzeramo ūdeni, dzīvnieku veselībai un dzīvībai drošu vidi, un pieļaujot nekontrolētu to vairošanos.

Dzīvnieku audzētava "Lieldeviņzare" jau iepriekš bija nonākusi PVD uzmanības lokā un vairākkārt saņēmusi aizrādījumus par pārkāpumiem tās darbībā, kas, ja netiks novērsti, var novest pie dzīvnieku izņemšanas. Veicot atkārtotas pārbaudes audzētavā, PVD konstatēja, ka pārkāpumi nav novērsti, dzīvnieku īpašniece viena nespēj nodrošināt atbilstošu dzīvnieku aprūpi un kopumā netika novēroti situācijas uzlabojumi.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.