foto: "X"/@anita_mmd
"Vilks, lapsa, āpši, lūsis. Vēl tikai lācis trūkst!" Kas notiek Madonas novada mežos? FOTO
Madonas novadā saņemta informācija par vairāk nekā 60 beigtām mežacūkām.
Sabiedrība
2024. gada 21. marts, 11:50

"Vilks, lapsa, āpši, lūsis. Vēl tikai lācis trūkst!" Kas notiek Madonas novada mežos? FOTO

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nepatīkams skats paveras Madonas novada mežā, kur atrastas daudzas beigtas mežacūkas. Sociālajos tīklos kāda iedzīvotāja dalījusies ar attēliem, kuros iemūžināti dzīvnieku ķermeņi, ar kuriem jau sākuši baroties citi meža iemītnieki un vārnas.

Sieviete savā ierakstā dalās informācijā: "Kraukļu bari salido no tālienes, piestaigā arī citi - vilks, jenotsuņi, lapsas, pat āpsis un lūšuks bij' garām nogājuši. Vēl tikai lācis trūkst. Nez, pēc nokopšanas pārcelsies uz pagalmu?"

"Lai arī laboratoriski apstiprināta diagnoze būs zināma tuvākajās dienās, ar lielu varbūtību var apgalvot, ka mežacūku nāves cēlonis ir ĀCS (Āfrikas cūku mēris)," pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta Veterinārās uzraudzības departamenta dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības nodaļas vadītājs Mārtiņš Seržants.

Jau rakstīts, ka Madonas novadā šogad saņemta informācija par vairāk nekā 60 beigtām mežacūkām.

Kopumā šobrīd kopš gada sākuma Latvijā ar cūku mēri saslimušas 362 mežacūkas.

Kā iemeslu, kāpēc beigtas mežacūkas lielā skaitā tiek atklātas tieši tagad, Seržants min pavasara iestāšanos, kad kūst sniegs, cilvēki vairāk laika pavada brīvā dabā, sākusies mežizstrāde.

Visvairāk saslimšanas gadījumu patlaban reģistrēti Madonā, Valmierā, Siguldā, Ropažu novadā, Tukumā, Dobelē, Jelgavā.

Āfrikas cūku mēris ir neārstējama dzīvnieku infekcijas slimība. Visi saslimušie dzīvnieki agri vai vēlu iet bojā, bet imunitāte neveidojas un nepasargā dzīvniekus no atkārtotas saslimšanas.

Mēris ir ļoti lipīgs, un vīruss ir noturīgs dabā. Viss, kam pieskāries slimais dzīvnieks, kļūst par "bioloģisko ieroci". Zāles pret šo slimību nav, veids, kā to apkarot, ir aktīvās medības reģionos, kas ir slimības skarti.