foto: Shutterstock
Publiskota nakts sarakste starp Mūzikas akadēmijas pasniedzēju un studenti; brīdinām - īsziņu saturs var šokēt (18+)
Studente atzīst, ka šis pasniedzējs viņai regulāri sūtījis līdzīga satura ziņas vairāku gadu garumā. (Ilustratīvs foto)
Kultūra
2024. gada 17. marts, 10:23

Publiskota nakts sarakste starp Mūzikas akadēmijas pasniedzēju un studenti; brīdinām - īsziņu saturs var šokēt (18+)

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

LTV raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākusi sarakste, kas apliecina robežu pārkāpšanu attiecību modelī pasniedzējs–studente Latvijas Mūzikas akadēmijā, raksta Lsm.lv. Pasniedzējs, kurš jaunieti nelika mierā ar seksuāla rakstura īsziņām, joprojām drīkst strādāt ar studentiem.

Studente, kuras prasību par Mūzikas akadēmijas pasniedzēja nepieņemamu uzvedību janvārī izskatīja augstskolas Ētikas komisijā, ir vīlusies par rezultātu, atsaucoties uz "Kultūršokā" vēstīto, raksta sabiedrisko mediju portāls Lsm.lv Pasniedzējs, kurš jaunieti nelika mierā ar seksuāla rakstura īsziņām, joprojām drīkst strādāt ar studentiem. Juriste Linda Lielbriede raidījumam norāda, ka akadēmijas mācībspēkiem, iespējams, ir jārīko mācības.

Kultūras ministre Agnese Logina ("Progresīvie") atzīst, ka akadēmijas gadījumā izpratnes trūkums par to, kādas robežas ir jāievēro pasniedzējiem, kuri ir varas attiecībās ar studentiem, ir viena no svarīgākajām problēmām. 

Latvijas Universitātes dzimtes studiju pētniece Marita Zitmane uzskata, ka atklātībā nākušās akadēmijas studenšu liecības parāda, ka ir izaugusi jauna paaudze, kas nav gatava klusēt un samierināties ar pāridarījumiem dzimumjautājumos. Savukārt režisors Mārtiņš Eihe "Kultūršokam" atzīst, ka uz Mūzikas akadēmijas skandālu ir jāreaģē visām kultūras iestādēm, pārskatot iekšējās kārtības noteikumus un netolerējot agresiju, vēstī Lsm.lv.

LTV "Kultūršoks" priekšstatam publiskojis vienu sarunu, kas notikusi pēc pusnakts.

Pasniedzējs: Man šķiet, ka nolaist spermu ir svarīgi. Sorry.

Studente: Kur tieši? Arī jautājums.

Pasniedzējs: Uz krūtīm.

Te vēl kāds sarakstes fragments starp to pašu pasniedzēju un studenti īsi pirms pusnakts. Studente atbild un sarunu turpina, jo zina, ka šie būs viņas pierādījumi.

Pasniedzējs: Cik jums ir bijuši?

Studente: Vīrieši?

Pasniedzējs: Jā.

Studente: Jūs domājiet nopietnas attiecības, sekss vai skūpsti?

Pasniedzējs: Sekss.

Studente: Nepateikšu precīzi. Bet vismaz 10 partneri bijuši.

Pasniedzējs: Jauki.

Studente: Kāpēc?

Pasniedzējs: Pieredzīte.

Savā liecībā studente "Kultūršokam" raksta, ka pasniedzējs viņai regulāri sūtījis līdzīga satura ziņas vairāku gadu garumā. Viņa bija tā, kura ekrānšāviņus no sarakstes janvārī iesniedza Mūzikas akadēmijas Ētikas komisijai: "Es būtu iesniegumu rakstījusi agrāk, bet nezināju, vai man vēl būs kāds studiju kurss pie viņa vai ne. Es biju maksas studente, un man bija bail pazaudēt iespēju tikt budžetā, jo zinu, cik mani vecāki daudzus gadus nemitīgi strādāja un krāja naudiņu, lai es varētu šeit mācīties. Tiku budžetā. Sapratu, ka jāsāk satraukties par karjeras iespējām, tāpēc turpināju nevienam neko neteikt. Nolēmu rakstīt iesniegumu, jo mana pasniedzēja mani pamudināja rīkoties nekavējoties tāpēc, ka tādu situāciju var piedzīvot arī kāds cits."

Mūzikas akadēmijas Ētikas komisija, izskatot iesniegumu, piemēroja Mūzikas un tehnoloģiju katedras vadītājam Rolandam Kronlakam disciplinārsodu, pazeminot amatā, bet joprojām ļaujot viņam kontaktēties ar studentiem. Iesnieguma autore par to, kā viss beidzies, bija ļoti vīlusies: "Kā var nepietikt pierādījumu, ka viss taču ir skaidri saprotams, ar kādu nodomu un kas rakstīts, kas redzams ekrānuzņēmumos, kuri man uz šo brīdi ir. Arī visu pietiekami detalizēti izklāstīju."

Rolands Kronlaks "Kultūršokam" atzīst, ka īsziņas studentei rakstījis, taču tas esot dzīves posms, ko negrib atcerēties: "Tas bija 2019. gadā, tas man bija ļoti, ļoti smags periods. Es diezgan daudz arī tajā laikā iedzēru un, nu, bija kaut kādi tādi pāris blekauti, kad es vienkārši nesapratu, kāpēc es kaut ko tādu esmu pateicis un kāpēc es kaut ko tādu esmu izdarījis. Es ļoti, ļoti nožēloju to un es tūkstošreiz atvainojos."