foto: Dace Daliņa/”Facebook”
Miris Latvijas pirmā olimpiskā medaļnieka dēls Jānis Daliņš, ievērojams latviešu trimdas darbinieks
85 gadu vecumā miris leģendārā latviešu soļotāja Jāņa Daliņa dēls Jānis Daliņš.
Sabiedrība
2024. gada 7. marts, 07:04

Miris Latvijas pirmā olimpiskā medaļnieka dēls Jānis Daliņš, ievērojams latviešu trimdas darbinieks

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

85 gadu vecumā Mūžībā devies leģendārā latviešu soļotāja, olimpiskā medaļnieka Jāņa Daliņa (1904-1978) dēls, ķīmiķis Jānis Daliņš, vēsta Toronto iznākošais Kanādas latviešu laikraksts “Latvija Amerikā”. Jānis Daliņš savu lielāko dzīves daļu pavadījis Austrālijā – vadījis lielāko ķīmijas un mikrobioloģijas laboratoriju Sidnejā, aktīvi darbojies Sidnejas latviešu sabiedrībā, kā arī bijis Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē priekšsēdētājs.

“2024. gada 27. februārī Jūrmalas slimnīcā miris pazīstamais latviešu sabiedriskais darbinieks Austrālijā un Pasaules Brīvo latviešu apvienībā (PBLA), ķīmiķis Jānis Daliņš. Jānis Daliņš juniors piedzima latviešu sportista, soļotāja, pirmā latviešu olimpiskā vicečempiona Jāņa Daliņa ģimenē 1939. gada 16. jūnijā Valmierā kā jaunākais dēls (viņam bija arī vecākais brālis, arhitekts Ivars un jaunākā māsa Rudīte).

Jānis Daliņš gājis latviešu skolā Pinebergā, Vācijā, bet pēc 1949. gada – Binolā, Austrālijā. Jānis Daliņš ar diplomu ķīmijas nozarē beidzis Melburnas Karalisko tehnoloģijas institūtu, bet pēc tam – 1967. gadā beidzis Jaundienvidvelsas universitāti.

Kopš studiju gadiem bijis studentu korporācijas “Selonija” biedrs. Ilgus gadus Jānis Daliņš vadījis lielāko ķīmijas un mikrobioloģijas laboratoriju Sidnejā un aktīvi darbojies Sidnejas latviešu sabiedrībā, no 2000. līdz 2002. gadam ar panākumiem vadīja Latviešu apvienību Austrālijā un Jaunzēlandē. Vienlaikus no 2000. līdz 2005. gadam Jānis Daliņš bija PBLA valdes priekšsēža vietnieks, ar savu darbību sekmējot šo latviešu sabiedrisko organizāciju aktivitātes un vienlaikus arī Latvijas uzņemšanu Eiropas Savienībā un NATO. Jānis Daliņš bija arī ilggadējs Latvijas Republikas Goda konsuls Jaundienvidvelsā un Kvīnslandē, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks (IV šķiras ordeni viņam Valsts prezidents Valdis Zatlers pasniedza 2008. gada 17. novembrī,” vēsta “Latvija Amerikā”.

Jāņa Daliņa vedekla Dace Daliņa "Facebook" raksta:  “Mīļais Jānis Daliņš ir pavadīts mūžībā. Jānis (mans vīra tēvs) bija patiess un sekoja savām interesēm. Viņš bija dāsns un pašpietiekams. Viņš nevienam neuzmācās ar savām pārliecībām vai dzīves patiesībām, bet gan diskutēja un dalījās ar paša uzzināto un izlasīto. Jānis bija ieinteresēts, ar vēlmi izprast. Mēs varējām diskutēt par visu ko – politiku, psiholoģiju, Valmieru, pasaules notikumiem, pedagoģiju...

Jānis bija tāds, kuram gribas līdzināties – nosvērts un pozitīvs. Viņš ļoti, ļoti, ļoti mīlēja Latviju/Tēvzemi. Jānim bija svarīga ģimene un viņš rūpējās, lai visiem ir labi, arī nākotnē. Domājot par Jāni, ir izteikta sajūta, ka ar viņu bija ļoti viegli būt, viņu bija viegli mīlēt...”

Atvadīšanas no Jāņa Daliņa notika 5. martā.

Jāņa Daliņa juniora tēvs Jānis Daliņš bija pazīstamais latviešu vieglatlēts, soļotājs - 1932. gada vasaras olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs. Viņa iegūtā medaļa bija pirmā olimpiskā medaļa, ko ieguva Latvijas sportists startējot zem savas valsts karoga. Savas karjeras laikā viņš dažādās distancēs ir uzstādījis septiņus pasaules un vairāk kā 40 Latvijas rekordus soļošanā.

1944. gadā, tuvojoties padomju armijai, Daliņu ģimene izbrauca uz Vāciju, kur arī sagaidīja kara beigas. 1949. gadā Daliņi devās uz Austrāliju, kur sportists pavadīja visu atlikušo mūžu.