Runā Rīga
2024. gada 27. februārī, 22:39

Kavējas 210 miljonus eiro vērta Rīgas ielu uzturēšanas iepirkuma rīkošana

Jauns.lv

210 miljonu eiro vērta iepirkuma organizēšana par Rīgas ielu ikdienas uzturēšanas darbiem bija viens no apjomīgākajiem darbiem, kas bija Rīgas Ārtelpas un mobilitātes departamenta pārziņā. Departamentā pirmdien operatīvās darbības veica Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), bet pagaidām nav zināms, vai KNAB veiktā kratīšana saistīta ar minētā iepirkuma organizēšanu, vēsta portāls "lsm.lv".

Kavējas 210 miljonus eiro vērta Rīgas ielu uzturēš...

Līgums par Rīgas ielu ikdienas uzturēšanas darbiem beidzas šogad, septembrī. 1. oktobrī būtu jāstājas spēkā nākamajam, kas darbotos piecus gadus – līdz 2029. gadam. Maksimālā līgumcena ir 210 miljoni eiro. Taču tik vērienīgam iepirkumam vēl nav pat izsludināts konkurss. 

"Ja mēs izsludinām marta sākumā, varam atļauties tikai vienu pārsūdzību šī konkursa laikā. Un man jāsaka, mēs staigājam pa naža asmeni," atzina Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

Rīgas izpilddirektors norāda, ka pašlaik neviens neņemas atbildēt, vai jauna līguma noslēgšana par ielu ikdienas uzturēšanas darbiem no 1. oktobra būs iespējama. Savukārt esošos līgumus pagarināt neesot iespējams. 

"Ārtelpas mobilitātes departamentam jāstrādā pie varianta B un jādomā kādi mazāki iepirkumi uz noteiktu laiku, kamēr mēs nonākam līdz rezultātam lielajam iepirkumam," teica Lange.

Tikmēr Rīgas domes koalīcijas opozīcija uzskata, ka iepirkuma organizēšana ir novilcināta un kavēšanās rada priekšrocības tikai dažiem, bet neļaus ienākt jauniem tirgus dalībniekiem, piemēram, izslēdzot iespējamus ārvalstu investorus, kas īsā laika termiņa dēļ nevarēs sagatavoties. Uz šādu pašu risku norāda arī biedrība "Sabiedrība par atklātību "Delna", uzsverot, ka konkurss par tik lielu iepirkumu bija jārīko jau pērnā gada vasarā, vēsta "lsm.lv".

Tas, ka tik apjomīga iepirkuma rīkošanai palicis tik maz laika, Rīgas izpilddirektora ieskatā ir Ārtelpas un mobilitātes departamenta atbildība. Tajā vakar kratīšanu veica KNAB. Ticams, ka aizturēts arī departamenta vadītāja pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods. Jānorāda, ka arī šodien Latvijas Televīzijai joprojām neizdevās sazināties Vaivodu – viņa mobilais tālrunis ir izslēgts.   

Rīgas mērs tikmēr atbildīgo nebija gatavs nosaukt vārdā. Uz jautājumu, kuram būs jāuzņemas atbildība, ja līgums nebūs noslēdzams ar 1. oktobri, mērs atbildēja: "Skatīsimies, kurš par ko ir atbildīgs, tad vērtēsim."