Viedokļi
2024. gada 21. februāris, 05:50

Aigars Rostovskis par iespējamo ASV palīdzības pārtraukšanu Ukrainai: "Krievija apstāsies tur, kur to apstādinās ar spēku"

Jauns.lv

Ja arī apsīks ASV palīdzība Ukrainai, tad tas automātiski nenozīmēs Krievijas uzvaru karā, kaut arī pašlaik ASV sniedz ap trešdaļu visas tās palīdzības apjomu, ko saņem Ukraina. Resursu, lai Ukrainai sniegtu atbalstu pietiek, vienīgi jautājums ir par to, cik aktīvi Eiropas un arī citas valstis būs gatavas palīdzēt Ukrainai, teic Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis.

Aizvadītajos divos Ukrainas kara gados ASV bijušas vienas no lielākajām Ukrainas atbalstītājām nevienlīdzīgajā cīņā pret Krieviju. Taču patlaban lēmums par kārtējās palīdzības piešķiršanu ir nobremzēts ASV politiķu iekšējo domstarpību dēļ. Ukraina jau sāk izjust munīcijas trūkumu, bet krievu raķetes un droni tikmēr turpina postīt Ukrainas pilsētas. Līdz ar to Lielas jautājums: “Vai ASV palīdzības pārtraukšana Ukrainai nozīmētu Krievijas uzvaru?” To Jauns.lv vaicāja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentam Aigaram Rostovskim.

Par iespējamo palīdzības apsīkumu Ukrainai no ASV Aigars Rostovskis saka: “Tas, protams, automātiski nenozīmēs Krievijas uzvaru, bet Ukrainas kaujas spējas gan apgrūtinās. Pašlaik lielu daļu palīdzības - ap trešdaļu - Ukrainai nāk no Amerikas. Bet tai pašā laikā “politiskā ņemšanās” Amerikā ir stimulējusi Eiropu (palīdzēt Ukrainai). No pasaules ekonomijas 105 triljoniem, Rietumu civilizācijai ir kādi 60, bet Amerikai pie 20 triljoniem. Tas nozīmē, ka Eiropai un pārējai pasaulei pietiek resursu, lai palīdzētu Ukrainai.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Aigars Rostovskis tic un cer, ka Eiropas elite saprot, cik riski ir milzīgi, ja Ukrainu pārstās apbruņot, jo tādā gadījumā karš var ienākt Eiropā un nebeigties tikai kaut kur Polijā, Baltijas valstīs vai Somijā.

Viņš tic un cer, ka Eiropas elite saprot, cik riski ir milzīgi, ja Ukrainu pārstās apbruņot, jo tādā gadījumā karš var ienākt Eiropā un nebeigties tikai kaut kur Polijā, Baltijas valstīs vai Somijā: “Mana tēze ir tāda, ka pašreizējā Krievija apstāsies tajā vietā, kur tā tiks apstādināta ar spēku.”

Aigars Rostovskis norāda, ka Norvēģijas attīstības fonds vien ir ap pusotru triljonu liels – tajā vien pietiek naudas, lai Ukrainu nodrošinātu ar visu nepieciešamo: “Absolūti loģiski būtu, ka gadījumā, ja amerikāņi nevar piešķirt to naudu, tad Eiropa lai nopērk, lai sametās bagātās valstis, protams, mums, Austrumeiropai, arī jādod sava artava. Nu paņemam, nopērkam un viss...! Tas vairāk ir politiskās jaudas un apņēmības jautājums.

Ceru, ka politiķu izteikumi par iespējamo karu Eiropā ir arī tamdēļ, lai pamodinātu sabiedrību, lai vēlētājs saprastu, ka politiķiem ir dots mandāts naudu investēt Ukrainas aizsardzībā, lai karš neienāk Eiropā. Nauda fiziski pietiek. Bet viena lieta ir nauda, bet otra lieta – ieroči.”

Rietuma civilizācija savā ziņā ir dzīvojusi miera laikā un tā nav bijusi gatava šādām situācijām. Tādēļ pašlaik, pēc Aigara Rostovska teiktā, ir jāmobilizējas, lai palīdzētu Ukrainai.

Kā Aigars Rostovskis vērtē amerikāņu palīdzību Ukrainai, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.