foto: ekrānuzņēmums no "LSM"
"Maurošanas čempionāts!" sociālajos tīklos kaunina LTV raidījuma viesus, kuri diskutēja par skolām 
Neskatoties uz diskusijas dalībniekiem, kuri pārstāv izglītošanās aprindas, pati saruna ap raidījuma vidu pārvērtusies par - brīžiem - teju vai sabļaustīšanos.
Sabiedrība
2024. gada 1. februāris, 12:00

"Maurošanas čempionāts!" sociālajos tīklos kaunina LTV raidījuma viesus, kuri diskutēja par skolām 

Jauns.lv

Populārais LTV raidījums "Kas notiek Latvijā?" kārtējo reizi aizvadīts augstos toņos, sanākušajiem diskutējot par skolu reformu. Sociālajos tīklos norāda, ka sarunas formāts, oponentiem vienam otru pārkliedzot, nav atbildis sarunas tematam.

Vakardienas raidījums "Kas notiek Latvijā?" bija veltīts izglītības finansēšanas modeļa maiņas un mazo skolu slēgšanas tēmai.

Starp tā dalībniekiem - Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV), Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības departamenta direktore Edīte Kanaviņa, Latvijas Pašvaldību savienības Izglītības un kultūras komitejas vadītāja, Jelgavas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāts Česlavs Batņa (AS), Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas prezidents, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns un citi.

Neraugoties uz diskusijas dalībniekiem, kuri pārstāv izglītošanās aprindas, pati saruna ap raidījuma vidu pārvērtusies par brīžiem teju vai sabļaustīšanos.

To piefiksējuši arī raidījuma skatītāji, kuru vidū, spriežot pēc sociālajos tīklos paustajiem viedokļiem, netrūkst tādu, kuri nav pat spējuši izsekot sarunas attīstībai.

"Īsti nesapratu, pie Dombura šovakar cīņa par lauku vidusskolu vai kolhozu saglabāšanu?" portālā "X" joko kāda lietotāja.

"Vai ne? Maurošanas čempionāts. Biznesa viedoklis šajā visā acīmredzami nav svarīgs. Sanāk tāda publiska ministres [A. Čakšas] dauzīšana," piebilst uzņēmējs Normunds Bergs.

"Kaut kādas šausmas. Kolhozs vispārākajā pakāpē. Nav brīnums, ka nekas nekur nekust no vietas, jo visi grib tikai kaut ko pateikt, nobļauties [...]," piebilst cits "X" lietotājs.

"Es regulāri zaudēju pavedienu ar visu savu profesionālo kretīnismu parasti spēt atsijāt būtisko no trokšņa. Pieķēru sevi, klausoties diskusijas kakafonijā un spriežot, ko man tas atgādina..." pārdomās dalās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Žurnāliste Baiba Strautmane par redzēto raksta: "Neesmu droša, ka viedokļu daudzveidību veicina personas, kuru ego paredz bļaut vienu tekstu un nedzirdēt vispār neko no pārējo runātā..."

Raidījuma gaitā ministre Čakša iepazīstināja ar skolu reformas jēgu un pamatdomu. Tad izteicās reformas pretinieki, argumentējot, ka mazās skolas Latvijā ir nepieciešamas.

Diskusija sāka eskalēties par skaļu strīdu, izsakoties citu skolu vadītājiem, kas iestājas par mazo skolu slēgšanu, kurās ir nepietiekams bērnu skaits.