foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Valsts aizsardzības dienesta trešajā iesaukumā obligātā kārtā iesauks 150 Latvijas pilsoņus
17. janvārī dienestu uzsāka valsts aizsardzības dienesta otrā iesaukuma karavīri – kopumā vairāk nekā 120 Latvijas pilsoņi. 2024. gada janvāra iesaukumam būs iespēja pildīt valsts aizsardzības dienestu Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā Rīgā, Gaisa spēkos Lielvārdē un Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē.
Sabiedrība
2024. gada 18. janvāris, 19:38

Valsts aizsardzības dienesta trešajā iesaukumā obligātā kārtā iesauks 150 Latvijas pilsoņus

Jauns.lv

Valsts aizsardzības dienesta trešajā iesaukumā obligātā kārtā būs nepieciešams pēc nejaušības principa iesaukt 150 Latvijas pilsoņus, informēja Aizsardzības ministrija.

Līdz šim dienesta trešajam iesaukumam ir brīvprātīgi pieteikušās 515 personas, no kurām vairāk kā 320 ir nokārtojušas veselības pārbaudes un ir atzītas par dienestam derīgām.

Trešajā iesaukumā kopumā nepieciešams iesaukt 480 personas, tamdēļ 23.janvārī tiks veikta atlase pēc nejaušības principa, kur ar speciālu gadījumskaitļu ģenerēšanas programmu tiks atlasīti 300 iesaucamie. Atlasītās personas saņems pavēstes par veselības pārbaužu kārtošanu, uz ko būs jāierodas Nacionālo bruņoto spēku Medicīnas centrā Rīgā. Pēc veselības pārbaužu veikšanas dienestā tiks iesauktas 150 personas.

Pēc Aizsardzības ministrijas apkopotajiem datiem Latvijā šobrīd ir 22 539 vīriešu, Latvijas pilsoņu, vecumā no 18 līdz 19 gadiem. No tiem 3581 pilsonis pirmsšķietami atbilst valsts aizsardzības dienesta iesaukšanas prasībām.

"Ņemot vērā plānošanas pieņēmumu, ka puse izkritīs pārbaužu laikā, tad dienestam armijā no minētajiem atlasē pakļautajiem 300 jauniešiem būs jānoformē 150 karavīri," ceturtdien aizsardzības nozares portāla "sargs.lv" diskusijā informēja Aizsardzības ministrijas (AM) VAD departamenta direktors Vitālijs Rakstiņš.

Pēc pārbaudēm lēmumi par iesaukšanu vai dienesta atlikšanu jāpieņem vēlākais līdz aprīļa sākumam.

Gatavojot VAD iesaucamo sarakstu atlasei pēc nejaušības principa, tiek ņemti vērā sekojoši vecuma kritēriji, proti, iesaukšanai VAD ir pakļauti vīrieši, kuri dzimuši pēc 2004.gada 1.janvāra un viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, aģentūrai LETA pavēstīja AM.

Savukārt pilsoņi, kas pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas turpina iegūt izglītību pamatskolā, vidusskolā vai tehnikumā, ir pakļauti VAD viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas. Ja pilsonis turpina iegūt izglītību, bet līdz 24 gadu vecumam nav absolvējis izglītības iestādi, izņemot augstāko, viņš ir pakļauts VAD viena gada laikā pēc 24 gadu vecuma sasniegšanas.

Rakstiņš diskusijā informēja, ka saskaņā ar VAD likumu darbadevējam un augstskolai jāsaglabā mācību vai darbavieta uz laiku, kamēr jaunietis atrodas VAD.

No šī saraksta tiek izslēgti Latvijas pilsoņi, kuru veselības stāvoklis neatbilst prasībām, Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas, kuras minētajās iestādēs nepārtraukti nodienējusi ne mazāk kā divus gadus, kā arī pilsoņi, kuri ir sodīti par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, - neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Jau ziņots, ka viens no trim valsts aizsardzības dienesta veidiem ir 11 mēnešu ilgs dienests NBS, ko šogad uzsāks 600 jaunieši - 120 personas janvārī un 480 personas jūlijā.