foto: Evija Trifanova/LETA
Jaunās Latvijas pases būs lētākas
Pēc saceltās brēkas par jauno pilsoņu pasu izcenojumiem nolemts maksu par tām samazināt.
Sabiedrība
2024. gada 5. janvāris, 05:37

Jaunās Latvijas pases būs lētākas

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc pagājušā gada nogalē notikušā skandāla par jauno pases cenu jeb nodevu, kas paredzēja maksu par šo dokumentu dubultot (ierastajā kārtībā no 30 uz 60 eiro), tagad nolemts to vairs tik būtiski nepalielināt. Dārgākas par līdzšinējām tās būs, bet ne divkārt. Pagaidām gan vēl nevar pateikt, par cik eiro izdosies samazināt cenu.

Pilsonības un imigrācijas lietu pārvaldē (PMLP) Jauns.lv vien īsumā atbildēja: “Pārvalde šobrīd izpilda iekšlietu ministra uzdevumu un strādā pie piedāvājuma, kas ļautu samazināt plānoto valsts nodevu.” PMLP sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe teica, ka jaunie izcenojumi varētu būt zināmi nedēļas laikā, kad arī par tiem detalizēti tiks paziņots.

Jaunās Latvijas pilsoņu pases

gallery icon

Jauns.lv jau rakstīja, ka īsi pirms Ziemassvētkiem publiskoja Iekšlietu ministrijas sagatavotos grozījumus Ministru kabineta noteikumos par valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu. Zīmīgi, ka šie noteikumi tika sagatavoti ministra Riharda Kozlovska (“Jaunā vienotība”) vadītajā ministrijā, kurš tikai pēc tam, kad tika sacelta brēka par nesamērīgajām maksām nolēma dot rīkojumu, lai mainītu aprēķinus, ko sagatavojusi viņa vadītā iestāde. Var pieļaut, ka, ja nebūtu sacelts tracis, tad ministrs par to nebūtu klapējis ar ausīm.

No 12. februāra bija plānots uz pusi palielināt nodevas apmēru par pasu izsniegšanu, jo šajā datumā nolemts pilsoņiem sākt izsniegt jauna parauga jeb uzlabotas pases. Jaunajos pasu paraugos būšot iekļauti “inovatīvi pretviltošanas risinājumi”, un tās būs biezākas – 34 lapu vietā 42.

Bija paredzēts, ka pasu nodeva pieaugs divkārtīgi: ierastajā kārtībā no 30 līdz 60 eiro, bet paātrinātā kārtībā – no 55 līdz 110 eiro; bērniem attiecīgi – no 15 līdz 30 vai no 30 līdz 55 eiro.

Tika mierināts, ka pēc jauno noteikumu stāšanās spēkā ne visiem būs vajadzīgas pases. Tās būs nepieciešamas tikai tiem, kuriem jābrauc uz trešajām valstīm (uz Eiropas Savienības un vēl virkni citām valstīm, piemēram, Gruziju, Norvēģiju un Moldovu, var doties arī bez pases, ja vien kabatā ir elektroniskā identifikācijas karte (eID), nodeva par kuru neizmanās – kā ir tā paliek 15 eiro).

foto: Edijs Pālens/LETA
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis pēc saceltā skandāla ap jaunajiem Latvijas pasu izcenojumiem paziņojis, ka tie tomēr tiks pazemināti, pagaidām gan vēl nav zināms, par cik.

Ministru prezidente Evika Siliņa televīzijā pat izteicās, ka cilvēki, kuri braucot uz trešajām valstīm esot pietiekami turīgi, lai varētu atļauties par pasi maksāt dubultā. Te nu gan jāteic, ka ne jau vienmēr tie turīgākie brauc uz trešajām valstīm. jo ļoti daudzi, plānojot atvaļinājumus, Vakareiropas smalko kūrortu vai Dienvidamerikas Andu vietā izvēlas ekonomiski izdevīgākos Turcijas vai Ēģiptes kūrortus.

2022. gada rudenī PMLP rīkotajā 9,8 miljonu eiro apjomīgajā iepirkumā par jauna parauga pasu sagatavju izgatavošanu un piegādi pieciem gadiem uzvarēja Vācijā un Portugālē reģistrētu divu uzņēmumu - “Veridos GmbH” un “Imprensa Nacional-Casa da Moeda, S.A.” - apvienība, kas arī apņēmās Latvijai piegādāt 1 250 000 jauno pasu sagatves.

Aprēķina projekts par to izsniegšanu - 60 eiro bija šāds: PMLP darbinieku atalgojums – 7,63 eiro, darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas – 1,80 eiro, personu apliecinoša dokumenta viena sagatave ar PVN – 9,49 eiro, bet vislielākās izmaksas – 41,08 eiro bija par “pakalpojumiem” (IT nodrošinājums, drošība, pretviltošanas risinājumi un tamlīdzīgi). 

Pēc Saeimas opozīcijas un sabiedrības sašutuma par rosinātajām nodevām, Rihards Kozlovskis paziņoja, ka valdībā virzīs tikai tādu lēmuma projektu par pasu nodevām, kurā izmaiņas būs pilnībā pamatotas, objektīvas un sabiedrībai izskaidrotas: “PMLP virzītais jautājums par izmaiņām pasu nodevās netiks virzīts uz Ministru kabinetu galīgā lēmuma pieņemšanai, iekams PMLP nebūs nodrošinājusi pamatotu un detalizētu skaidrojumu kā sabiedrībai kopumā, tā man kā par šo jomu politiski atbildīgajai amatpersonai.”

Pašlaik pases izgatavošana standarta kārtībā Latvijā ir lētākā no Baltijas valstīm, jo Igaunijā pases izgatavošanas cena ir 35 eiro, bet Lietuvā ierastajā kārtībā to izgatavo par 50 eiro. Tā kā vēl mazliet vairāk nekā mēnesi Latvijas pilsoņi var pagūt pasi noformēt par vecajām cenām.