foto: AFP/Scanpix
Rinkēvičs: Izraēlai ir tiesības dot atbildi "Hamas" uzbrukumiem, taču jāņem vērā arī starptautiskās humānās tiesības
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.
Viedokļi
2023. gada 18. oktobris, 13:07

Rinkēvičs: Izraēlai ir tiesības dot atbildi "Hamas" uzbrukumiem, taču jāņem vērā arī starptautiskās humānās tiesības

Jauns.lv/LETA

Izraēlai ir visas tiesības dot atbildi "Hamas" uzbrukumiem, taču jāņem vērā arī starptautiskās humānās tiesības, preses konferencē žurnālistiem norādīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš šodien Rīgas pilī tikās ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV).

Viņš atzīmēja, ka patlaban situācija ir strauji attīstījusies gan Izraēlā, gan arī Tuvajos Austrumos. Rinkēvičs arī pieminēja, ka otrdien, 17.oktobrī, raidīta raķete trāpīja slimnīcai Gazas joslā, kur gāja bojā ap 200 cilvēku.

"Bojāgājušo skaits ir liels. Situācija eskalējas arī Eiropā, piemēram, Francijā un Beļģijā ir notikuši divi terorakti. Jāatzīmē, ka teroristu organizācija "Hamas" sāka uzbrukumu Izraēlai 7.okotbrī. Mēs varam diskutēt par Tuvo Austrumu vēsturi, taču notikušais Izraēlā ir nepieņemami," uzsvēra Valsts prezidents.

Rinkēvičs akcentēja, ka jāveic izmeklēšana, lai noskaidrotu, kā raidīta raķete trāpīja slimnīcā Gazas joslā. Turklāt izskan dažādi apgalvojumi - "Hamas" apgalvo, ka sprādzienu izraisījis Izraēlas gaisa trieciens, Izraēla paziņojusi, ka slimnīcai trāpījusi palestīniešu kaujinieku grupējuma "Islāma džihāds" neveiksmīgi izšauta raķete.

"Šajā situācijā nebūs nemaz tik vienkārši noteikt, kurš būs neatkarīgais izmeklētājs, jo atsevišķām starptautiskajām organizācijām, kuras varētu uzņemties šādus pienākumus, uzticība nav augsta. Maksimāli ir jānoskaidro fakti, lai pēcāk varētu secināt, ko varētu darīt ANO, kā arī saprast informāciju no visām valstīm, kurām ir pietiekami lielas izlūkošanas spējas," preses konferencē teica Valsts prezidents.

Viņš arī uzsvēra, ka Eiropas Savienībā ir jābūt vienotai un stingrai nostājai. Tāpat tai ir jābūt līdzsvarotai. Valsts prezidents akcentēja, ka patlaban nedrīkst ļauties emocijām - mēs atbalstām Izraēlas taisnīgo rīcību saistībā ar terorisma apkarošanu, taču ir jāievēro starptautiskās un humānās tiesības, ko vieglāk ir pateikt nekā izdarīt.

Rinkēvičs preses konferencē atzīmēja, ka ar premjeri pārrunāti starptautiskie notikumi, drošības jautājumi. Tāpat tika pārrunāta situācija uz Latvijas Austrumu robežas, jo īpaši saistībā ar valdības lēmumu slēgt Vientuļu robežpunktu. Prezidenta ieskatā, tas ir bijis pamatots, pareizs un tālredzīgs solis. Pēc Rinkēviča paustā, ir izdevies izvairīties no situācijas saasinājuma pie robežas, kā arī saknē nogriezt provokatīvu rīcību no Krievijas puses. Viņš secināja, ka situācija uz robežas ir relatīvi mierīga.

Tāpat puses pārrunājušas notikumus jūrā, kas saistīti ar gāzesvada "Balticconnector" un sakaru kabeļa pārrāvumiem starp Somiju un Igauniju. Prezidents ar premjeri apmainījušies ar informāciju, jo Siliņai notikušas konsultācijas dažādos formātos gan ar reģioniem, gan ar valsts un valdību vadītājiem. Prezidents atzīmēja, ka jāsagaida izmeklēšanas rezultāti - lai tālāk rīkotos, ir jāsaprot, kas reāli ir noticis, bet informācija liek būt gana uzmanīgiem.

LETA jau rakstīja, ka Izraēlas armija trešdien publiskojusi video, kas pierādot, ka slimnīcai Gazas joslā trāpījusi raķete, ko izšāva palestīniešu kaujinieki.

Video redzama Al-Ahli slimnīca un autostāvvieta Gazas pilsētā un salīdzināti attēli pirms un pēc raķetes trieciena, kurā, kā apgalvo palestīnieši varasiestādes, esot nogalināti simtiem cilvēku. Izraēlas armija norādījusi, ka attēlos nav redzami krāteri, kas parasti paliek pēc gaisa triecieniem.

Gazas joslā valdošais kaujinieku grupējums "Hamas" apgalvo, ka sprādzienu Al-Ahli slimnīcā izraisījis Izraēlas gaisa trieciens, bet Izraēla paziņojusi, ka slimnīcai trāpījusi palestīniešu kaujinieku grupējuma "Islāma džihāds" neveiksmīgi izšauta raķete.

Izraēlas armijas preses pārstāvis raidorganizācijai CNN norādījis, ka armijai ir pierādījumi par sarunu starp "Hamas" locekļiem, kuri sacījuši, ka acīmredzot radusies kļūme vai raķete eksplodējusi un nogāzusies Gazas joslā.

Turklāt neilgi pirms raķetes trieciena slimnīcai no Gazas joslas vidienes un ziemeļiem uz Izraēlu tika izšauts liels skaits raķešu, norādījis armijas pārstāvis.