foto: LETA
Siliņa sola Latvijas palīdzību Igaunijai un Somijai saistībā ar gāzesvada bojājumu
Ministru prezidente Evika Siliņa.
Politika
2023. gada 10. oktobris, 19:32

Siliņa sola Latvijas palīdzību Igaunijai un Somijai saistībā ar gāzesvada bojājumu

Jauns.lv/LETA

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) sola Latvijas palīdzību Igaunijai un Somijai nepieciešamības gadījumā saistībā ar zemūdens gāzesvada "Balticconnector" bojājumu.

Vienlaikus Siliņa akcentē, ka Inčukalna gāzes krātuve ir gandrīz pilna, sasniedzot 21,5 teravatstundas (TWh), un gatava nodrošināt piegādes drošību Baltijas reģionā.

LETA jau ziņoja, ka Somiju un Igauniju savienojošais zemūdens gāzesvads 8.oktobrī slēgts, jo tajā konstatēts neierasts spiediena kritums, ko varētu būt izraisījusi gāzes noplūde, paziņojis Somijas gāzes sistēmu operators "Gasgrid" un Igaunijas operators "Elering".

"Gasgrid" paziņoja, ka cēlonis vēl nav zināms, taču gāzes piegādes pagaidām ir stabilas. 77 kilometrs garais gāzesvads "Balticconnector", kas tika atklāts pirms vairāk nekā trim gadiem, pāri Somu jūras līcim savieno Paldisku un Inko termināļus.

Spiediena kritumu gāzesvadā svētdien, 8.oktobrī īsi pirms plkst.2 pēc vietējā laika (plkst.1 pēc Latvijas laika) reģistrēja Somijas uzņēmums "Gasgrid" un Igaunijas gāzes pārvades sistēmas operators "Elering", paziņoja Somijas uzņēmums.

Tāpat ziņots, ka saskaņā ar līdz šim pieejamo informāciju bojājums gāzesvadā "Balticconnector" nevarēja rasties tā normālas darbības rezultātā vai normāla spiediena krituma dēļ, 10.oktobrī paziņojis Somijas premjerministrs Peteri Orpo.

Somijas robežsardze un Somu līča krasta apsardze ir identificējušas noplūdes vietu: tā atrodas Somijas teritorijā. Vienlaikus Orpo sacīja, ka gāzes piegāde Somijā joprojām ir stabila. "Mēs nerunājam par bojājumiem, kas varētu traucēt mūsu gāzes transporta sistēmas darbību," norādīja premjerministrs.