foto: ekrānuzņēmums no video
Kremļa propagandisti atraduši "spiegu kameras" Rīgas autoostā
Krievijā mītošais aktīvists-žurnālists Aleksejs Stefanovs norāda, ka "rīdzinieki min" - šis ir vai nu "izvirtuļu gājiens" vai specdienestu pirksts, kādā gadījumā tas arī "esot vien izvirtuļu gājiens". Realitātē gan runa ir par vienkārši 21. gadsimtam atbilstošu, modernu sabiedriskā transporta infrastruktūru, kā noskaidroja Jauns.lv.
Sabiedrība
2023. gada 7. oktobris, 04:55

Kremļa propagandisti atraduši "spiegu kameras" Rīgas autoostā

Jauns.lv

Paranoja vai aprakstāmo tēmu iztrūkums? Grūti saprast, kā īsti skaidrot Krievijas propagandistu nesenāko sašutumu par Latviju. Šeit, viņuprāt, cilvēkus izspiegojot pat sabiedriskā transporta mezglos.

Sociālajos tīklos izplatās kāds vietējā iedzīvotāja filmēts video, kurā redzamas ainas no Rīgas Starptautiskās autoostas (SAO).

Virs video sarakstīts stāsts par to, ka "cilvēki autoostā uzgājuši nudien aizdomīgas kameras". Tās ievietotas zem soliņiem.

Video oriģinālā piebilsts, ka "Latvija tā nobijusies no [Baltkrievijas] bezvīzu režīma, ka savus pilsoņus kontrolē līdz pat autobusam, kurš izvedīs ārpus valsts".

Šo stāstu paķēruši arī Krievijā dzīvojošie propagandisti, kuri ikdienā savus medijus un sociālo tīklu resursus aizpilda ar Latviju, Baltiju, Rietumus nozākājošām publikācijām.

Rezultātā tapis stāsts par Rīgas SAO pamanītajām "dīvainajām" kamerām.

Krievijā mītošais aktīvists-žurnālists Aleksejs Stefanovs norāda, ka "rīdzinieki min" - šis ir vai nu "izvirtuļu gājiens" vai specdienestu pirksts, kādā gadījumā tas arī "esot vien izvirtuļu gājiens":

foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.

Realitātē gan runa ir par vienkārši 21. gadsimtam atbilstošu, modernu sabiedriskā transporta infrastruktūru, kā noskaidroja Jauns.lv.

Rīgas SAO administrācijā paskaidroja reālo kameru funkciju: "Jūsu minētās kameras ir reisu vadības sistēmas sastāvdaļa un nodrošina autoostas teritorijā iebraucošo un izbraucošo autobusu identificēšanu reisu vadības sistēmas ietvaros. Papildus – vēršam uzmanību uz to apstākli, ka jebkuras fiziskas personas un transportlīdzekļi tiek identificēti un reģistrēti brīdī, kad tie šķērso ES un trešo valstu robežu, Latvijas gadījumā tās ir Latvijas – Krievijas un Latvijas – Baltkrievijas robeža, starptautiskajā lidostā Rīga un Latvijas ostās. Šo darbību veic robežsardze."

Propagandistu apgalvojumos par "pilsoņu kontrolēšanu" attiecīgi iztrūkst loģikas, ņemot vērā, ka jebkurš ārpus valsts izceļojošais iedzīvotājs tiek pakļauts robežsardzes kontrolei likuma ietvaors.

Aprakstīto reisu vadības sistēmu un kameras var aplūkot arī paskaidrojošajā video, kas ievietots sistēmas izstrādātāja LMT sociālajos tīklos:

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild Izdevniecība "Rīgas Viļņi".