foto: Zane Bitere/LETA
Krievu izcelsmes "statistiķis" internetā liek glupības par Latviju, un atrodas politiķi, kas notic
Arī partija "Latvija pirmajā vietā" pārpublicējusi slikto "statistiku" par Latviju no kāda dīvaina, taču ļoti populāra "X" konta, kuram realitātē lielāks sakars ar humoru, nevis datu apstrādi.
Sabiedrība
2023. gada 4. oktobris, 05:22

Krievu izcelsmes "statistiķis" internetā liek glupības par Latviju, un atrodas politiķi, kas notic

Jauns.lv

"Ir meli, ir sasodīti meli, un tad ir statistika," šāds apraksts izlasāms pie pasaulē ļoti populāra "X" ("Twitter") konta, kurš ar šķietamu mērķi informēt un izklaidēt publicē visdažādākā veida statistiku. Izrādās, tā ir melīga.

Kontam "World of Statistics" vietnē "X" ir 3,3 miljoni sekotāju. Ņemot vērā, ka tas izveidots nesen - 2020. gada decembrī -, tas ir ļoti daudz.

"World of Statistics" saturs un šķietamā pamatdoma ir elementāra un saistoša vairumam - izklaidēt vidējo "X" portāla apmeklētāju ar viegli uztveramiem, taču interesantiem faktiem un statistiku par pasauli.

Tēmas ir visdažādākās - sākot no dažādu valstu iedzīvotāju skaita un beidzot ar uzskaitījumu, kuras valsts iedzīvotājiem dzīvē ir virsvairāk intīmo sakaru.

Konta sekotāju atsaucība uz tā publikācijām ir ievērojama.

Latvijā esot vislielākās komunālās izmaksas

Kopumā "World of Statistics" garāmgājējam varētu izskatīties pēc datu analītiķu vai kāda starptautiska pētījumu centra izpausmes sociālajos tīklos.

Konts šobrīd arī ir abonējis pretrunīgi vērtēto "zilo ķeksīti" iekš "X", kas "Twitter" laikos bija tāda kā kvalitātes zīme kāda konta publicētajam saturam.

Šķiet loģiski, ka statistika, kura attiecas uz Latviju, piesaista arī mūsu uzmanību. Grūti arī nepamanīt, ka statistika par Latviju šajā kontā nekad neiepriecina.

Tāpēc šad tad to pārpublicē pašmāju populisti.

Šobrīd aktuāls kļuvis kāds "World of Statistics" tā sauktais datu apkopojums par komunālajām izmaksām dažādās valstīs, salīdzinot 85 kvadrātmetrus plašus dzīvokļus.

Latvija ir tā augšgalā, un tā tas bija arī aprīlī, kad šo informāciju, stāstot, cik viss ir slikti, pārpublicēja Aināra Šlesera partijas "Latvija pirmajā vietā!" pārstāvji:

Tikai lieta tāda, ka atsauce uz informācijas avotiem - kā visos "World of Statistics" ierakstos - nav ievietota, un pati informācija ir labākajā gadījumā neskaidra, nepilnīga, bet sliktākajā - vienkārši nepareiza.

Uz to, komunicējot sociālajos tīklos, norādījuši gan vietējie žurnālisti, gan citi "X" lietotāji.

Iepriekš arī noskaidrots, ka avots nereti ir vietne Numbeo.com - "pūļa radītu" datu kopums, datubāze.

Vietnē teju jebkurš var iesniegt informāciju, tā netiek recenzēta un kopumā veido šo "statistiku" par dzīves dārdzību dažādās pasaules vietās.

Šobrīd Numbeo.com norādīts, ka kopumā ar informāciju dalījušies 768 095 anonīmi lietotāji.

Statistiku diktē krievu izcelsmes sociālo tīklu eksperts

Drīz vien arī noskaidrojies, ka aiz šī sociālo tīklu konta, vienīgā redzamā persona ir kāds krievu izcelsmes jaunietis, kurš pats sevi dēvē par inženieri un sociālo tīklu ekspertu:

Viņu sauc Deniss Gerasimovs, un par šo cilvēku, kā arī par viņa saikni ar "World of Statistics" sociālo tīklu lietotāji pārliecinājās, vienkārši "iegūglējot".

Deniss nepavisam neslēpjas, turklāt viņa sociālo tīklu saimniecībā ir arī citi konti.

To starpā - atsevišķs "World of Statistics" "Youtube" konts ar 10,4 tūkstošiem sekotāju. Kā tā bāzēšanās vieta ir norādīta Kazahstāna.

Vēl ir tikpat ievērojams "X" konts "World of Engineering" - nodēvēts līdzīgā manierē kā iepriekš aprakstītais un arī ar lielu sekotāju skaitu - 3 miljoniem. Dibināts gan senāk - 2015. gadā. ir redzams, ka vismaz daļa no tā satura ir veidota Krievijā.

Būtiskākais ir tas, ka "World of Statistics" patiesībā ir izklaides kanāls, taču, pateicoties savam formātam, nereti izprovocē cilvēkus - tostarp politiķus - atsaukties uz tā saturu.

Jāpiebilst, ka iedziļinoties ātri vien būtu jāsaprot, ka pārpublicēt "World of Statistics" informāciju nopietnas diskusijas ietvaros (piemēram, par energoresursu cenām, komunālajiem maksājumiem) nav gudri - liela daļa gan šā, gan otra konta ir acīmredzama izklaide.

Piemēram, publikācija par Mēnesi, kurš, uzlūkots ar termālo kameru, it kā atgādina klasisko "Pac Man" videospēļu figūru.

Šad tad konti publicē arī pa kādai anekdotei. Paša Denisa "X" konts sastāv tikai no anekdotēm un apšaubāmas kvalitātes humora, kura formāts atgādina "Twitter" pirmsākumus.

Gerasimova konti nereti arī uzrunā sekotājus ar "sadarbības piedāvājumiem", kas liek domāt, ka tie tiek vienkārši izmantoti peļņas gūšanai.

Jāpiemin gan, ka nereti "World of Statistics" izceļ un komentē saturu, kurš ir nelabvēlīgs arī Ukrainai.

Piemēram aptauju, kurā redzams, ka vairums tā sekotāju nevēlas, lai Krievijas kara plosītajai valstij tiktu sniegta jebkāda ārvalstu palīdzība.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild Izdevniecība "Rīgas Viļņi".