foto: Ekrānuzņēmums no LTV video
Noslepkavotās Justīnes tēvs un pamāte daļēji atzinuši vainu, taču cer uz sodu pēc "vieglāka" panta
Kad policija saņēma informāciju par Justīnes pazušanu, meitenes meklēšanā kopā ar brīvprātīgajiem aktīvi iesaistījās arī viņas tēvs Vladimirs (attēlā - rozā T kreklā), kurš TV kameru priekšā pauda savas sirdssāpes par meitas pazušanu. Tagad viņš ar sievu Sandru daļēji atzinis savu vainu bērna slepkavībā.
112
2023. gada 28. septembris, 07:50

Noslepkavotās Justīnes tēvs un pamāte daļēji atzinuši vainu, taču cer uz sodu pēc "vieglāka" panta

Jauns.lv / LETA

Septiņus gadus vecās Justīnes nonāvēšanas lietā abi apcietinātie - tēvs Vladimirs Reinikovs un pamāte Sandra Reinikova savu vainu atzinuši, bet daļēji, vēsta LTV.

"Viņi vainu neatzīst, ka ir tīši nonāvējuši, tas ir, apzināti noslepkavojuši," norādījusi Rēzeknes tiesas izmeklēšanas tiesnese Aija Jermacāne.

Nākamā tiesas sēde, kad lems par drošības līdzekli aizdomās turamajiem, plānota 20.oktobrī.

"Vērtējot to, cik rūpīgi bija slēptas šī notikuma pēdas, nav šaubu, ka šie cilvēki varētu arī turpmāk veikt kādas darbības, lai pēc iespējas uzlabotu savu stāvokli. Viņi labi saprot, ka, visticamāk, viņi no kriminālatbildības neizvairīsies. Bet viņi darīs visu, lai iespējamais sods būtu mazāks," sacīja tiesnese.

Tiesnese LTV atzīst, ka izmeklētājiem lielākais izaicinājums ir pierādīt, ka Justīne tika noslepkavota tīši. Meitenes mirstīgās atliekas tika atrastas pēc ilga laika, un tas apgrūtina noteikt nāves iemeslu.

"Ir ļoti lielas problēmas noteikt patieso viņas nāves cēloni. Tas ir atbildīgs darbs ekspertiem, jo no tā arī var būt atkarīga nodarījuma kvalifikācija, pēc kāda Krimināllikuma panta aizdomās turētajiem tiks celta apsūdzība, un līdz ar to, par kādu pantu celto apsūdzību arī vērtēs tiesa un atzīs vai neatzīs viņus par vainīgiem," piebilda Jermacāne.

Šobrīd lietu skata par slepkavību pastiprinošos apstākļos, kad noslepkavots nepilngadīgais, par ko soda ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no desmit līdz 20 gadiem, raksta Lsm.lv. Taču aizdomās turamo advokāti cer, ka nodarījuma kvalifikācija var mainīties.

Tiesnese arī norāda uz policijas darbu, kas veikts rūpīgi, lai gan darba priekšā vēl daudz. "Ja viņi nebūtu tik rūpīgi veikuši izmeklēšanu, tik daudz darba ieguldījuši, es domāju, ka mēs nekad neuzzinātu, kas ar Justīni ir noticis," uzskata Jermacāne.

"Es ļoti ceru, ka nāves cēlonis meitenei iestājies nevis no manas klientes darbības vai tās darbības, kura bija vērsta pret šo meitenīti, neizraisīja nāvi viņai, un tur būs kāds cits pants, teiksim, viegla miesas bojājumu izdarīšana; vidēja smaguma miesas bojājuma izdarīšana.

Es ceru, ka varbūt mums izdosies uz kādu vieglu pantu pārkvalificēt viņu darbību," atzina Sandras Reinikovas advokāts Valērijs Petrovskis.

Tēva advokāts no komentāriem atteicās, jo to liedzis viņa klients.

5.maijā Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta Rogovkā pazuda septiņus gadus vecā Justīne Reinikova. Meitenei bija veselības problēmas. Meitene piektdienas vakarā ap plkst.19 esot izgājusi no savas dzīvesvietas un tajā neesot atgriezusies.

Policija un brīvprātīgie veica plašus meklēšanas pasākumus, pārmeklējot desmitiem kvadrātkilometrus plašas teritorijas, taču meklēšana ilgstoši nedeva rezultātus. Sākotnēji kā meitenes pazušanas versija tika izskatīta iespēja, ka viņa pati pametusi mājas pagalmu un devusies prom nezināmā virzienā. Vienlaikus jau kopš pirmajām pazušanas dienām likumsargi strādājuši ar vairākām versijām, tostarp, ka pret meitenīti varētu būt veikts noziedzīgs nodarījums.

Meitenes ķermenis ar acīmredzamiem miesas bojājumiem pirms Jāņiem tika atrasts aprakts pamestas mājas pagrabā, meža vidū vairākus desmitus kilometrus no meitenes dzīvesvietas.

Aizdomās par iespējama noziedzīga nodarījuma izdarīšanu tika aizturētas divas personas - Justīnes tēvs un pamāte. Rēzeknes tiesa 21.jūnijā abus aizdomās turētos nolēma apcietināt. Abas personas tiek turētas aizdomās sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā, kas vērsts pret nepilngadīgu personu, kura sava vecuma dēļ nevarēja sevi aizsargāt.

Latvijas Televīzija vēstīja, ka pazudušās meitenes ģimene bijusi bāriņtiesas redzeslokā. Meitenes tēvs un pamāte ar četriem bērniem bijuši ienācēji, ģimene uz Rogovku pārcēlusies apmēram pirms pusgada. Tā kā meitenei ir veselības problēmas, viņa nemācās vietējā skolā. Meitenes bioloģiskā māte dzīvojot ārzemēs.