foto: LETA
Valdes loceklis: Daugavpils slimnīcu pašlaik no bankrota šķir divi mēneši
Daugavpils slimnīcas ēka.
Sabiedrība
2023. gada 31. augusts, 23:48

Valdes loceklis: Daugavpils slimnīcu pašlaik no bankrota šķir divi mēneši

Jauns.lv/LETA

Daugavpils slimnīcu pašlaik no bankrota šķir divi mēneši, šodien pašvaldības domes sēdē savā ziņojumā pauda SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" valdes loceklis Grigorijs Semjonovs.

Slimnīcas darbības nodrošināšanai līdz gada beigām pietrūkst 7,6 miljoni eiro, sacīja Semjonovs. Pašlaik parādi piegādātājiem jau esot vairāk kā 4 miljoni eiro, un slimnīca var turpināt darbu tikai tādēļ, ka valdes priekšsēdētājam ir piegādātāju "uzticības kredīts".

Valstij būtu jāpiedalās lielajās slimnīcās kā īpašniecei, sēdē sacīja Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš. Tādā pašā vai līdzīgā situācijā kā Daugavpils reģionālā slimnīca esot arī citas reģionālās slimnīcas, tikai par to līdz šim nav skaļi runāts. Ir pieņemts likums par veselības nozares finansējumu, bet tas netiek pildīts, sacīja Elksniņš.

Savukārt Augšdaugavas pašvaldības izpilddirektors, slimnīcas kapitāldaļu turētājs Pēteris Dzalbe norādīja, ka valstij būtu jāuzņemas pilna atbildība par veselības aprūpes jomu. Kamēr tas nav noticis, pašvaldībām, kurām pašlaik kapitāldaļas pieder, jāparūpējas par slimnīcas uzturēšanu, iespējams, atsakoties no kādiem investīciju projektiem.

Ja gadījumā valsts neizrāda ieinteresētību pārņemt pašvaldībām piederošās Daugavpils reģionālās slimnīcas kapitāldaļas, tai būtu jāpiešķir trūkstošie līdzekļi. Kā sacīja Semjonovs, valsts noteiktajos tarifos nav ņemts vērā nedz energoresursu cenu pieaugums, nedz inflācija. Slimnīca būs spiesta samazināt plānveida pakalpojumu sniegšanu, lai samazinātu izdevumus.

Daugavpils pilsētas domes deputāti uzklausīja detalizētu valdes locekļa informatīvo ziņojumu par slimnīcas finansiālo stāvokli, kā arī slimnīcas padomes priekšsēdētājas Marinas Dimitrijevas vērtējumu par valdes locekļa darbu. Elksniņš norādīja, ka ir paradoksāla situācija, kad viena valdes locekļa darbu uzrauga četri padomes locekļi. Viņš izteica priekšlikumu rosināt likumdošanas izmaiņas, lai likvidētu reģionālo slimnīcu padomes.

Domes pieņemtajā lēmumā jau sākotnēji bija iekļauti punkti, kuros lūgts Veselības ministriju nodrošināt, ka tiek pārrēķināti un noteikti atbilstoši tarifi, lai slimnīcas var plānot un organizēt savu darbu un noteikt skaidru, ilgtspējīgu, vienlīdzīgu, paredzamu un godīgu pakalpojuma apmaksas definēšanu, nosakot izmaksām atbilstošus tarifus un izpildāmus kvalitātes kritērijus, kā arī kompensēt SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" radušos izmaksu pieaugumu energoresursiem, medikamentiem, medicīnas precēm un atalgojumam.

Tāpat domes lēmums tika papildināts ar abiem augšminētajiem priekšlikumiem, tas ir, nodot valstij slimnīcas kapitāldaļas un likvidēt slimnīcu padomes.

Daugavpils pilsētas pašvaldībai pašlaik pieder 88,64% slimnīcas kapitāldaļu, Augšdaugavas novada pašvaldībai - 8,93%, bet Rīgas Stradiņa universitātei - 2,43% kapitāldaļu.

Daugavpils reģionālajā slimnīcā strādā 1 670 darbinieki, liecina "Firmas.lv" dati. Slimnīcas apgrozījums pērn bija 50,97 miljoni eiro, bet zaudējumi - 3,5 miljoni eiro.