Ekspertam neiepriecinošas prognozes par tuvākajiem notikumiem Ukrainas karā
Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks.
Viedokļi
2023. gada 10. augusts, 06:34

Ekspertam neiepriecinošas prognozes par tuvākajiem notikumiem Ukrainas karā

Jauns.lv

Visticamāk, Krievijas sāktais karš Ukrainā nebeigsies šogad. Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks intervijā portālam Jauns.lv prognozēja, ka šogad mēs varētu iegūt lielāku skaidrību par to, cik lielā mērā Ukrainai izdosies pavirzīties uz priekšu frontē.

“Es domāju, ka svarīgākais ir tas, ka Ukraina kopš jūnija sākuma īsteno pretuzbrukumu [Krievijai]. Tas nenotiek tik ātri, kā ukraiņi to gribētu.

Viņi sāka pretuzbrukumu cerībā, ka varētu diezgan ātri izdoties pārraut Krievijas veidoto aizsardzības līniju, bet tas neizdevās. Jau pēc nedēļas viņi sāka citu - ļoti pakāpenisku - pieeju.

Bija cerības, ka līdz vasaras beigām jau būs skaidrība par pretuzbrukuma rezultātiem, tomēr šobrīd izskatās, ka lielāka skaidrība varētu būt septembra beigās vai oktobra beigās.”

Jādomā ne tikai par fronti, bet arī graudiem un citiem jautājumiem

Saistībā ar Ukrainā un Krievijā notiekošo ir vēl daudz svarīgu jautājumu. “Mūs visvairāk interesē situācija frontē, jo tā noteiks kara iznākumu.”

Vēl būtiski jautājumi ir Krievijas iziešana no vienošanās par graudu eksportu, notikumi Melnās jūras akvatorijā, uzbrukumi Krievijas kuģiem, Krievijas īstenotie uzbrukumi Ukrainas ostām, kurās ir graudu krājumi.

“Šīs, manuprāt, ir diezgan svarīgas lietas, bet viss, kas ir saistīts ar graudiem un ekonomiskajiem aspektiem, nenoteiks kara iznākumu. Tas ir svarīgi cilvēkiem citur pasaulē.

Pasaulei pārtikas drošība ir ļoti svarīgs jautājums. Tas nav tik svarīgs Krievijai, Ukrainai un arī Eiropai, bet daudzām citām valstīm tas ir gana būtiski.”

Diemžēl neiepriecinošas prognozes

Runājot par lielāku skaidrību rudenī, Rostoks sacīja: “Karš nebeigsies šogad. Šogad mēs iegūsim lielāku skaidrību par to, cik lielā mērā Ukrainai varētu izdoties pavirzīties uz priekšu.

Ja viņiem tas izdodas, tad izdosies nodrošināt starptautisko atbalstu Ukrainas ofensīvas turpināšanai nākamgad. Tas gan ir atkarīgs no daudziem faktoriem, piemēram, ieroču piegādēm un daudzām citām lietām.

Jābūt gataviem ilgam karam

Es tiešām neredzu, ka šogad karš varētu beigties. Ļoti iespējams, ka tas nebeigsies arī nākamgad.

Krievija gatavojas ilgam karam. Arī Ukraina, šķiet, ir akceptējusi, ka Krievijas sakaušana, padzīšana no Ukrainas teritorijas varētu prasīt ļoti daudz laika. Tie varētu būt vairāki gadi. Savukārt starptautiskā sabiedrība vēlētos ātrāku kara izbeigšanu.

Mēs daudz ko nezinām

Protams, ir iespējams politisks risinājums, taču jautājums ir, cik tas ir iespējams pašreizējos apstākļos. Publiskajā telpā ir ļoti daudz notikumu, bet mēs šobrīd arī ļoti daudz ko nezinām. Tas tiešām ir atklāti jāsaka.

Iespējams, ka paralēli pašreizējiem notikumiem norisinās arī miera sarunas. Dažādos formātos tās jau norisinājās. Ukrainai ir savs priekšstats, kā karam jābeidzas. Bija Ķīnas piedāvājums, nesen Saūda Arābijā notika liela mēroga tikšanās.

Bet drīzāk tās, manuprāt, ir jāuzskata par ceļa sākumu vai par ceļa vidu. Ne Krievija, ne Ukraina nav gatava tuvākajā laikā pārtraukt karadarbību.”