Viedokļi
2023. gada 23. jūnijs, 08:09

Rakstnieks Jurģis Liepnieks par lielo traumu skaitu Jāņos: “Latvija ir spēcīga dzērājvalsts”

Jauns.lv

“Nešaubīgi visu šo nelaimju, nāves gadījumu un traģēdiju vienojošais elements ir alkohols,” saka rakstnieks Jurģis Liepnieks, vērtējot milzīgo negadījumu skaitu Līgo svētku brīvdienu laikā. Tāpēc jānovērš mums uzklupusī alkoholisma sērga, un to mazināt varam nevis ar dažādu ierobežojumu vai aizliegumu ieviešanu, bet gan ceļot valsts ekonomiku un labklājību.

Līgo svētkos un Jāņos traumu un nelaimes gadījumu skaits pieaug divkārt, un ikgadu divu svētku dienu laikā vairāk nekā 600 cilvēku Latvijā gūst nopietnas traumas. Mediķu dati liecina, ka katrs otrais negadījums notiek alkohola reibumā. Tādēļ lielais jautājums: “Kā samazināt negadījumu skaitu Jāņos?”. To Jauns.lv vaicāja viedokļu līderim rakstniekam Jurģim Liepniekam.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jurģis Liepnieks domā, ka tuvāko dažu gadu laikā mums nav cerība, ka varēsim izrauties no alkoholisma sērgas.

“Latvija gadiem atrodas pasaules topā par alkohola patēriņu uz vienu cilvēku. Mēs dzeram stipri virs vidējā, pat salīdzinot ar tādām vīna vai alus kultūras valstīm kā Dienvideiropā vai Vācija. Latvija ir spēcīga dzērājvalsts! Ja mēs kārtīgi iedzeram, tad skaidrs, ka notiek negadījumi. Tās ir neizbēgamas sekas. Te jāatbild uz jautājumu, kāpēc mēs tik ļoti daudz dzeram, un uz šo jautājumu nav vienkāršas atbildes. Nabadzība, sociālā atstumtība un nevienlīdzība noteikti ir viens milzīgs faktors, kas veicina negausīgo alkohola patēriņu. Cilvēki dzīvo depresīvos, smagos apstākļos un viņu vienīgā cerība izrauties no šiem apstākļiem vienkārši ir “tupa piedzerties”,” saka rakstnieks.

Jurģis Liepnieks domā, ka tuvāko dažu gadu laikā mums nav cerība, ka varēsim izrauties no alkoholisma sērgas. Viņš nezina nevienu pasaules valsti, kurā būtu izdevies alkoholismu uzvarēt ar dažādiem aizliegumiem vai ierobežojumiem, kā, piemēram, cenu celšana, tirdzniecības iegrožošana vai reklāmas aizliegums, lai cik tie arī nebūtu drakoniski.

Izmaiņas varētu sagaidīt, tad, ja mēs mazinātu nabadzību, kad cilvēku “vienīgā cerība” vairs nebūtu alkohols, bet Latvija pašreiz diemžēl ir “ārkārtīgi nabadzīga” valsts.

Ko par to saka Andrejs Ērglis, Jurģis Liepnieks un Pēteris Šmidre, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.