foto: Juris Rozenbergs
Rīgas dome piedāvājusi kompromisu amatnieku tirdziņiem
Pašvaldībā uzstāj, ka baltās nojumes bijis tikai pagaidu risinājums.
Runā Rīga
2023. gada 22. maijs, 06:18

Rīgas dome piedāvājusi kompromisu amatnieku tirdziņiem

Jauns.lv

Rīgas dome plāno noteikt pārejas periodu līdz šā gada beigām, lai amatnieku tirdziņos Vērmanes dārzā un Esplanādē ieviestu estētiskas, vēsturiskā centra pilsētvidei atbilstoša dizaina un krāsas nojumes.

Pēc sarunām ar amatnieku tirgus rīkotājiem dome panākusi kompromisu. Pirmkārt, nosakot pārejas periodu līdz 2023. gada beigām jauno prasību ieviešanai, kas skar tirdzniecības vietas dizainu, kopīgi atrodot visām pusēm pieņemamu krāsas toni, kas nav kontrastējošs pilsētas telpā. Otrkārt, saprātīgi samazinot amatnieku tirdziņu biežumu – divas dienas pēc kārtas vienu reizi mēnesī Vērmanes dārzā un Esplanādes parkā, bet Mežaparkā – divas reizes mēnesī divas dienas pēc kārtas.

Jāatvēl vieta gājējiem

Tiks pieļauts, ka Mežaparkā drīkstēs izmantot līdz 3x3 metru esošo tirdzniecības aprīkojumu. Vērmanes dārzā un Esplanādē drīkstēs izmantot līdz 3x3 metru esošo tirdzniecības aprīkojumu, ja tiks izmantoti risinājumi zāliena aizsardzībai visā aizņemtajā teritorijā un gājējiem nodrošināta divu metru brīvā zona uz celiņiem. Ņemot vērā, ka abus parkus ikdienā izmanto arī citi rīdzinieki, spēkā paliks iebraukšanas ierobežojumi.

Vērmanes dārzam un Esplanādei primārā ir centra parku funkcija. Tā ir vieta, kur cilvēki gan individuāli, gan ar bērniem vēlas patverties no ikdienas pilsētas kņadas un baudīt mieru. Iespēja rīkot tirdziņus bija pašvaldības atbalsts amatniekiem ārkārtas situācijas un pandēmijas laikā. Baltas teltis bijis pagaidu risinājums, kas ilgtermiņā neesot atbilstošs UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā Rīgas vēsturiskā centra teritorijai, it īpaši Vērmanes dārzam.

Tāpat arī to standarta 3x3 metru izmēri nav piemērojami tirdzniecības vietu izvietojuma prasībām, jo, ievērojot vēsturiskā centra telpiskās iespējas, secināms, ka aizņemamā platība jāsamazina, lai tiktu nodrošināta gājējiem nepieciešamā brīvā zona, nebojājot apstādījumus.

Domē aizstāv pelēkos toņus

Lai varētu turpināt amatnieku tirdziņus centra nozīmīgākajos parkos, dome piedāvājusi virkni nosacījumu. Plašas diskusijas izraisījušais nosacījums ievērot noteiktu krāsas toni nojumēm attiecas tikai uz atsevišķām tirdzniecības teritorijām – Vērmanes dārzu un Esplanādes parku, arī uz Vecrīgu.

Pašvaldībā ir pārliecināti, ka pilsētas arhitektu biroja speciālistu teltīm izvēlētie pelēcīgie zemes un smilšu toņi veido patīkamu un acij tīkamu risinājumu. Tāpat noskaidrots, ka piedāvātā tirdzniecības vietu aprīkojuma izmaksas nav būtiski augstākas par baltas krāsas analogiem.

Jau tuvākajā laikā tiks izsludināta “Rīgas mežu” izsole par īslaicīgās tirdzniecības organizēšanu no jūnija līdz septembrim Vērmanes dārzā un Esplanādē.

Pirms tam izskanēja tirgotāju paustā neapmierinātība, ka dome un “Rīgas meži” tirdziņu dalībniekiem pieprasa izmantot pelēkas nojumes, kas radīšot zaudējumus vairāku simtu eiro apmērā. Domē iebilda, ka baltās teltis bija pagaidu risinājums, par ko amatnieku tirgus organizatori bija informēti.