foto: Jānis Deinats
Velta Čebotarenoka: “Likteņdārzs ir vienīgā vieta Latvijā, kur vienuviet var izlasīt drosmīgo valsts veidotāju vārdus”
Piektdien, 28. aprīlī, pulksten 19.00 Likteņdārza saieta namā notiks tikšanās ar 4. maija deklarācijas kluba prezidenti Veltu Čebotarenoku.
Sabiedrība
2023. gada 27. aprīlis, 17:56

Velta Čebotarenoka: “Likteņdārzs ir vienīgā vieta Latvijā, kur vienuviet var izlasīt drosmīgo valsts veidotāju vārdus”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Likteņdārza (Koknesē) Saieta namā piektdien, 28. aprīlī, pulksten 19.00, īsi pirms Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienas, viesosies Velta Čebotarenoka - viena no personībām Latvijas vēsturē, kura ar savu pārliecību un stingro nostāju liktenīgajā 1990. gada 4. maijā, būdama viena no 138 Augstākās Padomes deputātiem, nobalsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

Velta Čebotarenoka Jauns.lv pauda: “Ielūgums uzstāties Likteņdārzā man ir ļoti pagodinošs. Vēl jo vairāk - tieši pirms 4. maija. Atceros, kā pirms daudziem gadiem Sandra Kalniete (Eiropas Parlamenta deputāte, bijusī Latvijas ārlietu ministre) atnāca pie mums uz 4. maija deklarācijas klubu un lūdza atbalstu Likteņdārza izveides idejai. Daudziem tolaik likās, ka tas ir liels iedomu tēls, kaut kas nereāls.

Pat mūsu starpā nebija viennozīmīgs atbalsts. Bet pārsvarā kolēģi bija par, it sevišķi kluba valde.

Piemiņas vietas atklāšana Augstākās padomes deputātiem Likteņdārzā

Klātesot vairākiem desmitiem bijušo Augstākās padomes deputātu, kuri 1990. gada 4. maijā balsoja par Latvijas neatkarības deklarāciju, svētdien, 6. septembrī, ...

gallery icon
25

 Gandrīz katrā latvieša dzimtā ir kāds izsūtītais. Arī mans vīrs Igors  piedzima izsūtījumā  Krasnojarskas apgabala Kanskā, jo viņa vecāki tika izsūtīti 1941.gadā, bet viņa brālis Juris un māsa Māra tika izsūtīti pat divreiz. Arī manas mammas Ainas Deglavas māsa Nora Sukute tika izsūtīta uz Sibīriju, aiz Polārā loka.

Līdz ar to es šo Likteņdārzu uztveru kā mierinājumu, kā kaut ko ļoti skaistu, kā vēstures liecinieku.

Pirms Latvijas simtgades konstatēju, ka nekur nav pieminēta 1918. gada valsts dibinātāji. Ar domubiedriem esam Likteņdārzā izveidojuši piemiņas vietu Latvijas valsts dibinātājiem un atjaunotājiem Draugu alejas sākumā. Tagad, pateicoties Sandras Kalnietes un Viļa Vītola piekrišanai, Likteņdārzs ir vienīgā vieta Latvijā, kur vienuviet var izlasīt drosmīgo un gudro valsts veidotāju vārdus”.

Velta Čebotarenoka kādreiz strādājusi žurnālistikā, bijusi aktīva sabiedriskā darbiniece un šobrīd ir 4. maija deklarācijas kluba prezidente. Atmodas laikā Velta Čebotarenoka bija viena no Latvijas Tautas frontes Jūrmalas nodaļas dibinātājām, bet 1990.  gadā viņu ievēlēja par Latvijas Augstākās Padomes deputāti no 85. Jūrmalas vēlēšanu apgabala. Viņa 1990. gada 4. maijā nobalsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. 

Velta Čebotarenoka ir apbalvota ar  Triju Zvaigžņu ordeni par nopelniem valsts labā un Barikāžu piemiņas zīmi, kā arī Māras Zemes krusta ordeni (Igaunija) un Vitauta Dižā ordeni (Lietuva) par ieguldījumu Baltijas vienotības veicināšanā.

Sarunu cikla “Tikšanās ar personībā” pasākumā ieeja būs par ziedojumiem. Diskusiju ar Veltu Čebotarenoku vadīs Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre Lauma Paegļkalna.

Koncerts par godu 10 gadiem, kopš sākts Likteņdārza projekts

gallery icon
44