foto: Paula Čurkste/LETA
Vairāki Ogres muzeja darbinieki apsver aiziešanu no darba, ziņo medijs
Pie Ogres mākslas un vēstures muzeja tika rīkota protesta akcija pret Ogres novada pašvaldības izdoto rīkojumu, apturot muzeja darbību un neatļaujot izstāžu plānā ietverto izstāžu rīkošanu.
Kultūra
2023. gada 28. marts, 15:45

Vairāki Ogres muzeja darbinieki apsver aiziešanu no darba, ziņo medijs

Jauns.lv

Vairāki konfliktā ar Ogres domes vadību iepītā Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbinieki paziņojuši, ka grasās pamest darbu, ziņo sabiedrisko mediju portāls "lsm.lv".

Ogres mērs Egils Helmanis (NA) apstiprinājis "Latvijas Radio", ka Ogres muzejā ir paredzēta reorganizācija un šodien, 28. martā, muzejā tiks veikts finanšu audits.

Savukārt muzeja vadītāja Evija Smiltniece darbiniekiem paziņojusi par amata atstāšanu, atsaucoties uz muzeja sabiedrisko attiecību speciālistes Ingas Zvirbules teikto, raksta "lsm.lv". Pati Smiltniece Latvijas Televīzijai norādījusi, ka gala lēmumu par aiziešanu vēl nav pieņēmusi, tomēr to apsver.

Arī Zvirbule sociālajos tīklos paziņojusi, ka grasās atstāt darbu muzejā, un viņai sekošot vēl vairāki darbinieki.

"Tā kā jūtos bezspēcīga šajā situācijā un uzskatu šo par muzeja un arī sevis pazemošanu, uzskatu, ka mans laiks šajā amatā ir beidzies. Visviens, vai mani atlaiž par nesankcionētu rīcību vai pati uzrakstu atlūgumu," raksta Zvirbule.

Muzeja darbinieku ieskatā, pašvaldības vadītāja 17.februārī izdotais rīkojums par pienākumu jebkuru tekstu saskaņot pašvaldībā ir uzskatāma par cenzūru. "Pat trīs teikumus izstādes reklāmai mēs neesam tiesīgi publiskot, ja tie nav saskaņoti ar pašvaldību," situāciju raksturoja Zvirbule.

Tikmēr Ogres novada pašvaldības preses sekretāre Baiba Trumekalne ziņu aģentūrai LETA atzīmēja, ka līdz otrdienas plkst.13 Ogres novada pašvaldībā nebija saņemts neviens Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbinieka iesniegums par darba uzteikumu.

Kā jau iepriekš ziņots, ir izveidojies konflikts starp Ogres Vēstures un mākslas muzeju un Ogres domes vadību. Muzeja pārstāvji iebilduši pret Ogres mēra Helmaņa ieceri muzejā Avena porcelāna izstādi no viņa privātkolekcijas, savukārt no domes vadības sekojis lēmums par muzeja reorganizāciju. Pēc muzeja pārstāvju sniegtās informācijas, esot apturētas arī nākamās izstādes un algu pielikums.

Šādā situācijā Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība nolēma rīkot atbalsta pasākumu muzejam, taču pirmais pieteikums saskaņots netika, tāpēc biedrība vēlāk iesniedza jaunu pieteikumu pasākuma "Demokrātija ir trausla kā porcelāns" rīkošanai, kas tika saskaņots.

Ogres muzeja atbalsta akcijā  pulcējās vairāk nekā 200 cilvēku.

Ogrēnieši pulcējas muzeja atbalsta akcijā "Demokrātija ir trausla kā porcelāns"

Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrības organizētajā Ogres muzeja atbalsta akcijā pulcējās vairāk nekā 200 cilvēku.

gallery icon
20