Protestē pret politiķiem, sabojājot naudu
Šādas naudaszīmes saņemtas no bankomāta Limbažos. Foto: Facebook
Sabiedrība
2023. gada 28. marts, 06:43

Protestē pret politiķiem, sabojājot naudu

Jauns.lv

Pēdējā laikā sabiedrībā izskanējusi savdabīga protesta akciju, ar Valsts prezidentu un premjeru aizskarošiem, rupjiem vēstījumiem aprakstot eiro banknotes. Vienīgie cietēji gan ir nevis Egils Levits un Krišjānis Kariņš, bet gan tie, kam nelaimējas šādu naudu saņemt.

Latvijas Banka ir pamanījusi šo akciju sociālajos tīklos un saņemta informācija par atsevišķiem banknošu aprakstīšanas un apzīmēšanas gadījumiem, tomēr lielā apjomā tās nav saņemtas.

Cietīs ne jau adresāti

“Šādu akciju rīkotāji neapzinās, ka lielākie cietēji būs ne jau netīkamie politiķi, bet līdzpilsoņi, kuri sliktākajā gadījumā var zaudēt savu naudu, bet labākajā – nervus un laiku. Kāpēc? Jo tīši un apzināti bojātās eiro naudas zīmes Latvijas Banka nemaina un neaizstāj ar citām, bet labticīgam bojātās naudas zīmes ieguvējam būs jāsniedz paskaidrojums, kur, kad un kādos apstākļos šāda naudiņa iegūta,” skaidro Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Apķēpātas naudas zīmes var atteikties pieņemt arī tirdzniecības un pakalpojumu iestādes. Tirgotāji no tādām izvairās, zinot par apzināti bojātas naudas riskiem, turklāt inkasācijas uzņēmumi var piemērot papildu maksu par bojātas naudas pieņemšanu.

Kur doties ar šādu naudu

Labticīgajiem ieguvējiem, ja neizdodas aprakstītās banknotes izmantot ierastā veidā, tās jānogādā (personiski vai pa pastu, iepriekš konsultējoties par nepieciešamajiem dokumentiem, rakstot uz info@bank.lv) Latvijas Bankā Rīgā, Bezdelīgu ielā 3, kur pēc paskaidrojumu saņemšanas par apmaiņu lems īpaši izveidota ekspertu komisija. Atzinumu sniedz mēneša laikā.

Ja uz banknotes ir neliels uzraksts, piezīme, daži cipari, tas netiek uzskatīts par apzinātu bojājumu un naudas zīmi ir iespējams samainīt. Automātiskās šķirošanas iekārtas šādas banknotes nosūta pie nolietotajām naudas zīmēm, tās iznīcina un aizvieto ar jaunām.

Draud apsūdzība

Tikmēr šādu protestu rīkotājiem var draudēt pat kriminālprocess un apsūdzība. Sods par nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem noteikts Krimināllikuma 193. pantā.

Par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu, iznīcināšanu, bojāšanu vai nelikumīgu izmantošanu paredzēta brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, sabiedriskais darbs vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez tā.

Kāda nauda derīga apmaiņai

Bojāta eiro banknote ir derīga apmaiņai, ja uz tās saskatāmi pretviltošanas elementi (drošības pazīmes), nosakāma nominālvērtība un banknote acīmredzami atbilst vienai no šādām prasībām:

  • bojātas eiro banknotes iesniegtā daļa pārsniedz 50% no veselas banknotes;
  • banknote ir sagriezta vai saplēsta un sastāv no vairākām daļām vai salīmēta un vismaz divas iesniegtās banknotes daļas nepārprotami atbilst vienai un tai pašai banknotei un tās kopā veido vairāk nekā 50% no veselas eiro banknotes.

Bojāta eiro monēta ir derīga aizstāšanai, ja tai redzams nacionālās puses attēls un saskatāma nominālvērtība. Arī bojāta lata naudas zīme ir derīga aizstāšanai, ja tā atbilst Euro ieviešanas kārtības likuma 9. panta trešajā daļā minētajiem kritērijiem.

Biežākie naudas bojājumi rodas visdažādākajās sadzīves situācijās – bērnu rotaļās, neuzmanīgi apejoties ar naudu, vai ja pie banknotēm piekļuvuši dzīvnieki.