foto: LETA
LTRK atzinīgi vērtē apstiprinātā valsts budžeta ieguldījumus Latvijas drošības situācijas uzlabošanā
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.
Sabiedrība
2023. gada 10. marts, 17:06

LTRK atzinīgi vērtē apstiprinātā valsts budžeta ieguldījumus Latvijas drošības situācijas uzlabošanā

Jauns.lv/LETA

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) atzinīgi vērtē apstiprinātā valsts budžeta paredzētos ieguldījumus Latvijas drošības situācijas uzlabošanā, kas bijis likumsakarīgs lēmums, ņemot vērā situāciju Ukrainā, sacīja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

"Šai valdībai vēlēšanu cikla dēļ bija maz laika budžeta izstrādē, tāpēc dabiski, ka būtiskas inovācijas vai pārsteigumi nebija gaidāmi. Priecē, ka valsts budžets ir apstiprināts un atzinīgi jāvērtē ieguldījumi drošībā," komentēja Endziņš, piebilstot, ka ieguldījumi Latvijas drošības situācijas uzlabošanā nezaudēs aktualitāti arī turpmāk.

Vienlaikus LTRK vadītājs pauda, ka viņam nav pārliecības, ka visas budžeta programmas ir šobrīd nepieciešamas esošā finansējuma apmērā, savukārt citās iespējams trūkst līdzekļi. Lai šo problēmu risinātu, LTRK ieskatā, 2024. gada budžetam vismaz pilota versijā vajadzētu kādā no nozarēm mēģināt izstrādāt tā saucamo nulles budžetu.

"Nākamā gada valsts budžeta izstrādei ir vairāk laika, bet pie tā jāsāk aktīvi strādāt jau šodien," sacīja Endziņš.

Tāpat LTRK priekšsēdētājs atzina, ka patlaban neredz tiešus apliecinājumus valdības deklarācijā uzņemtajam "ekonomikas transformācijas" virzienam. Lai Latvijā notiktu būtiska ekonomiskā attīstība, viņaprāt, ir svarīgi, lai "ekonomikas transformācija" nepaliktu tikai valdības locekļu uzrunās, bet iegūtu taustāmu saturu, tai skaitā iekļaujoties nākamo gadu valsts budžetos.

"Ceram, ka darbs pie 2024. gada un turpmākajiem valsts budžeta projektiem notiks savlaicīgi, kā arī pilnvērtīgi iesaistot valdības sociālos un sadarbības partnerus," uzsvēra Endziņš.

Saeimas sēde, kurā pēc 24 stundu debatēm tika pieņemts 2023. gada budžets

Saeima ceturtdien pēc aptuveni diennakti garas sēdes, debatēs pavadot arī visu nakti, galīgajā lasījumā pieņēma šā gada valsts budžetu un ...

gallery icon

Saskaņā ar valdības sākotnēji virzīto variantu 2023. gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti ap 12,7 miljardiem eiro, savukārt izdevumi - ap 14,7 miljardiem eiro. Salīdzinājumā ar 2022. gada budžetu 2023.gadam paredzēts ieņēmumu palielinājums 2,025 miljardu eiro apmērā un izdevumu palielinājums 2,233 miljardu eiro apmērā. Šis ir vēsturiski finansiāli lielākais valsts budžets.