Viedokļi
2023. gada 16. februāris, 06:43

Pēteris Šmidre par prezidenta Levita izredzēm: “Viņš varētu būt ideāls miera laika prezidents”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Egils Levits, pēc uzņēmēja Pētera Šmidres domām, varētu būt ļoti labs miera laika prezidents, kad viss ir “mierīgi un skaisti”, bet pašreiz nav šāds laiks un tāpēc viņš vēlētos lielāku Valsts Prezidenta iesaisti nopietnu un svarīgu valsts jautājumu risināšanā.

Latvijas tautai šogad priekšā nav nevienas vēlēšanas, kurās būtu jālemj valsts vai vietvaras liktenis, tomēr mūsu Saeimas deputātiem šīs vasaras sākumā būs jāizdara nozīmīga izšķiršanās: jāievēl jaunais Latvijas Valsts prezidents. Jauns.lv jautāja uzņēmējam Pēterim Šmidrem, vai pašreizējais prezidents Egils Levits būtu pelnījis vēl četrus gadus atrasties savā darba kabinetā Rīgas pilī. Viņš teic, ka Egils Levits ir labs miera laika prezidents, bet pašreiz nu galīgi neesot miera laiks.

Pēteris Šmidre par pašreizējo Latvijas prezidentu saka: “Levita kungs varbūt ir miera laika prezidents, kad viss ir mierīgi, skaisti, visi ar visu apmierināti. Varbūt šādam laikam viņš arī būtu ideāls. Viņš varētu mūsu valsti prezentēt, kad viss ir mierīgi un sakārtots, neko nevajadzētu darīt. Bet šodien mums galīgi nav miera laiki…”

Uzņēmējprāt šodien Latvijai vajadzētu prezidentu, kuram būtu lielāka pieredze un zināšanas gan politikā, gan saimnieciskajā jomā: “svarīgākie jautājumi jārisina visai valsts vadībai – sākot no prezidenta un beidzot ar Latvijas Bankas analītiķiem; kopā visām ministrijām un institūcijām. Tāpēc šodien no prezidenta kunga vairāk gribētos konkrētu darbību un dziļāku iesaistīšanos nopietnu valsts jautājumu risināšanā”.

Tomēr uzņēmējam nav viegli atiet no domas, ka mūsu Valsts Prezidents ir Saeimas algots cilvēks un mūsu parlamentam nav vajadzīga konkurence, bet: “Valsts Prezidents ir viens no mūsu valsts simboliem (tāpat ka visi pārējie valsts atribūti – himna, karogs un tamlīdzīgi)”, tāpēc attieksmei pret viņu arī jābūt īpašai. Piemēram, viens no kritējiem, kā pārējā pasaule vērtē mūsu valsti, taču ir tās prezidents.

Kā uzņēmējs Pēteris Šmidre vērtē Egila Levita līdzšinējo darbību un izredzes vēl četrgadi pabūt Rīgas pils saimnieka lomā, skatieties Jauns.lv video.