foto: Shutterstock
Veco ļaužu pansionāts tagad pat par 1400 eiro mēnesī - kas notiek ar tiem, kuri nevar samaksāt?
Sabiedrība
2023. gada 11. februāris, 19:54

Veco ļaužu pansionāts tagad pat par 1400 eiro mēnesī - kas notiek ar tiem, kuri nevar samaksāt?

Jauns.lv

Rēzeknē maksa par uzturēšanos veco ļaužu pansionātā ir palielinājusies par gandrīz 200 eiro un tagad sasniedz 707 eiro mēnesī, savukārt Rēzeknes novada sociālās aprūpes centros maksa ir palielinājusies no 1000 eiro līdz aptuveni 1400 eiro, vēsta "ReTV". Vai cilvēki, kuri nespēj maksāt, nonāk šādos pansionātos?

Rēzeknē pansionāta vajadzībām tiek izmantota viena liela ēka. Pašlaik veco ļaužu pansionātā uzturas 210 klienti. Rēzeknes Sociālā dienesta vadītājs Gunārs Arbidāns "ReTV" pastāstīja, ka pašreizējā summa - 707 eiro par uzturēšanos vienam cilvēkam - veidojas, dalot iestādes kopējās izmaksas ar aprūpes mājās esošo cilvēku skaitu. "Tas nenozīmē, ka mēs saņemam šo summu no visiem 210 cilvēkiem, kuri ir ievietoti aprūpes namā. Aprūpes mājās nav daudz maksātspējīgu pensionāru vai vecāka gadagājuma cilvēku, kas varētu maksāt pilnu summu."

Līdz šim Rēzeknes pansionāts ir bijis viens no lētākajiem Latgalē. Likums paredz, ka vecāka gadagājuma cilvēkam personiskajām vajadzībām jāatstāj vismaz 15% no viņa ienākumiem. Arī Latvijas Civilkodekss nosaka, ka vecākiem ir jārūpējas par savu apgādnieku, t.i., par bērniem. Tas nozīmē, ka arī bērniem ir jāmaksā piemaksa par vecāku uzturēšanos pansionātā. Gunārs Arbidāns tomēr uzsvēra, ka nav jāuztraucas, ka tie, kas nevar samaksāt tik lielu summu, netiks uzņemti pansionātā. "Trūkstošo summu sedz pašvaldība no sava budžeta. Mēs šo cilvēku ņemam jebkurā gadījumā. Mēs to darām, ja viņš ir deklarēts Rēzeknes pilsētā".

Savukārt Rēzeknes novadā viena cilvēka uzturēšana pansionātā izmaksā gandrīz divreiz dārgāk nekā Rēzeknē. Šeit summa jau sasniedz 1400 eiro.

Natālija Bernāne, Rēzeknes novada Sociālās aprūpes centra vadītāja stāsta: "Mums ir jāņem vērā atšķirības no pilsētas, jo mums jāapkalpo pat trīs ēkas. Mūsu klienti ir iedalīti trīs grupās. Katrai struktūrvienībai ir sava apkures sistēma, elektrība un virtuve, pārējie pakalpojumi ir maksas".

Arī Rēzeknes novada pašvaldība nodrošina, ka neviens nepaliek bez pakalpojuma. Vidēji viens pensionārs par uzturēšanos pansionātā maksā 290 eiro, bet pārējo summu, vairāk nekā tūkstoti eiro mēnesī, sedz pašvaldība, jo zemo ienākumu dēļ šobrīd nav klientu, kuru radinieki vai apgādnieki varētu segt uzturēšanās izdevumus veco ļaužu pansionātā. Rēzeknes novadā šo pakalpojumu saņem 103 personas un vēl astoņas savu iespēju gaida rindā.