foto: LETA
Valsts portālam turpmāk būs jauns domēns – Latvija.gov.lv
Veicot portāla pilnveides pasākumus, tika veikta arī pāreja uz adresi latvija.gov.lv, lai portāla lietotājam neradītu šaubas, ka viņš ir nonācis oficiālajā, valsts pārvaldes uzturētajā pakalpojumu portālā.
Sabiedrība
2023. gada 30. janvāris, 17:19

Valsts portālam turpmāk būs jauns domēns – Latvija.gov.lv

Jauns.lv/LETA

No 2023. gada 30. janvāra valsts pārvaldes pakalpojumu portāls Latvija.lv tika pārcelts uz jaunu domēna adresi – Latvija.gov.lv. Darbosies arī saite Latvija.lv, nodrošinot lietotāja automātisku pāradresāciju, vēsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Veicot portāla pilnveides pasākumus, tika veikta arī pāreja uz adresi Latvija.gov.lv, lai portāla lietotājam neradītu šaubas, ka viņš ir nonācis oficiālajā, valsts pārvaldes uzturētajā pakalpojumu portālā, kā arī būtu pārliecināts, ka informācijas un personas vai uzņēmuma datu apstrāde šajā portālā ir droša. Pievienotais domēns “gov.lv” liecina par to, ka tīmekļa vietne ir valsts resurss – uzticams un drošs.

Vienlaikus portāla lietotājiem ir jāņem vērā, ka portāls piedzīvo tehnisko platformas maiņu, lai portāls nākotnē būtu ērtāks un saprotamāks iedzīvotājiem, gan arī ērtāks iestādēm savu e-pakalpojumu izvietošanā. Līdz ar to lietotājiem pakāpeniski 2023. gada laikā būs pieejami vēl  vairāki jauninājumi. Tā, piemēram, lietotājiem jau tagad ir redzamas pakāpeniskas izmaiņas dizainā, funkcionalitātē, kā arī pieejamība mobilajās ierīcēs.

Šobrīd līdz ar portāla Latvija.lv pakāpenisku platformas maiņu ir iespējams ielūkoties portāla nākotnes versijā – tā, piemēram, sākumlapā, informatīvajās lapās, lietotāja darba vietā un e-adreses sarakstes sadaļā ir redzams jauns dizains, uzlabota portāla pieejamība mobilajās iekārtās un veiktspēja, kā arī modernizētas izmantotās tehnoloģijas un iestādes ir modernizējušas jau 19 no portālā pieejamajiem e-pakalpojumiem. Jaunajā sākumlapā nav dalījuma privātpersonās un uzņēmējos, vienlaikus jaunās portāla sadaļas darbojas paralēli ar vēl pārstrādē esošajām sadaļām – meklētāju, pakalpojumu katalogu, dzīves situācijām, e-pakalpojumu katalogu, pilnvarošanas funkcionalitāti un vēl aptuveni 90 nepārstrādātajiem, iestāžu veidotajiem e-pakalpojumiem, kuru dizains vēl tiks modernizēts šī gada laikā. Līdz 2023. gada augusta beigām paredzēts izveidot arī jaunu sadaļu klienta darba vietā – e-paneli “Mani dati”, kur tiks attēloti personai piederīgi dati no valsts reģistriem. Portāla uzlabošana tai skaitā tiek veikti tādēļ, lai turpmāk tehniskos darbus būtu iespējams veikt, nepārtraucot portāla darbību.

Tā kā portāla pilnveidošana turpinās, jaunā dizaina ieviešana visās portāla sadaļās un citu funkcionalitāšu uzlabošana notiks pakāpeniski. Tādēļ portāla lietotāji ir aicināti sniegt atsauksmes par ieviestajiem pilnveidojumiem, kā arī sniegt ierosinājumus uzlabojumiem nākamajiem portāla pilnveides posmiem, aizpildot īsu aptauju. 

“Lietotāju digitālie paradumi mainās, arvien pieaugot mobilo ierīču nozīmei sabiedrības ikdienā, tāpēc arī valsts pārvaldes pakalpojumiem ir jāiet līdzi laikam un jāattīstās, un no stacionārajiem datoriem pārvietojoties uz ierīcēm, kurās tiek visbiežāk izmantoti. Iedzīvotāji jau sen gaida modernāku un draudzīgāku Latvija.lv. Pārmaiņas portāls piedzīvos pakāpeniski šī gada laikā, bet pirmajā posmā, kurā tika veikta portāla tehnoloģiskās platformas nomaiņa, iedzīvotāju ieskatam ir kļuvusi pieejama daļa portāla jaunā izskatā un lietošanas pieredzē - būs ieviesti vairāki jauninājumi attiecībā uz oficiālās e-adreses ērtāku lietošanu uzņēmējiem, pieejamību mobilajās ierīcēs un darbības veiktspēju. Pakāpeniski arī iestādes pārcels savus e-pakalpojumus uz jauno ietvaru. Šis ir viens solis, lai valsts pakalpojumi digitālā vidē kļūtu ērtāki iedzīvotājiem, tādēļ aicinām iedzīvotājus sniegt savu atgriezenisko saiti portāla veidotājiem tā tālākai pilnveidei, kas vēl turpināsies,” saka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieks digitālās transformācijas jautājumos Gatis Ozols.

Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) direktora vietnieks Elektroniskās pārvaldes jautājumos Edgars Cīrulis atzīmē, ka portāla attīstība plānota arī nākamajos gados. Paredzams, ka līdz 2026. gadam portāls kļūs proaktīvāks un tiks atvieglota e-pakalpojumu izstrāde iestādēm, tādējādi radot priekšnosacījumus portāla ērtākai lietošanai un saturiskai pilnveidei. Paralēli portāla tehniskai attīstībai VRAA plāno paplašināt sadarbību ar citām publiskās pārvaldes iestādēm, veicinot noderīgu un ērtu e-pakalpojumu radīšanu un pieejamību Latvija.lv portālā.  

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās