Sabiedrība
2023. gada 13. janvāris, 05:45

Kā virzās skandalozā "Jaunlatvijas" dibinātāja Ernesta Rieksta traģiskā nelegālo hosteļu lieta?

Jauns.lv

Pirms ķerties klāt pie jaunas valsts – “Jaunlatvijas” izveidošanas Fidži Republikā, vienam no šajā pretrunīgi vērtētajā projektā iesaistītajiem bija saistība ar citu rūpalu – nelegāliem hosteļiem Rīgas centrā, kuros sadega deviņi iemītnieki.

Arvien lielāku uzmanību internetā izpelnās kāds no pirmā acu uzmetiena (un arī no nākamajiem) nudien fantastisks projekts.

Latviešu uzņēmējs Ernests Rieksts ir iecerējis ar ziedojumu, investīciju u.c. atbalstu uz Vatu Vara salas (Fidži) izveidot jaunu valsti.

Cik noprotams, to ieplānots saukt par “Jaunlatviju”, spriežot pēc sociālajos tīklos ievietotajām reklāmām, tās karogs varētu būt kaut kas pa vidu starp Dānijas un Latvijas karogu un valūta – uzminējāt – “kripto”.

Sociālajos tīklos ievietotajās reklāmās redzams gan iecerētais valsts nosaukums, gan, iespējams, karogs. (Foto: Telegram)

Rieksta hosteļu lieta izmeklēta un nodota prokuratūrai

Ja vārds Ernests Rieksts šķiet dzirdēts, tad, iespējams, saistībā traģisko ugunsgrēku nelegālā hostelī Merķeļa ielā, Rīgā, 2021. gada 28. aprīlī.

Ugunsgrēkā bojā gāja deviņi, bet cieta vēl vairāki nelegālās mītnes klienti.

Pēcāk noskaidrojās, ka par šo hosteļu biznesu atbildīgs ir Ernests Rieksts, kurš kādu laiku bija izsludināts meklēšanā, bet tad pats sazinājās ar policiju.

foto: ekrānuzņēmums no video
Ja vārds Ernests Rieksts šķiet dzirdēts, tad, iespējams, saistībā traģisko ugunsgrēku nelegālā hostelī Merķeļa ielā, Rīgā, 2021. gada 28. aprīlī.

Pie kriminālatbildības par notikušo Rīgas tiesas apgabala prokuratūra sauca viņu un viņa brāli Andreju Gaili.

Pēc traģēdijas Rīgas dome organizēja Rīgas pašvaldības policijas (RPP) reidus pa līdzīgiem hosteļiem galvaspilsētas centrā, daudzus no tiem slēdzot:

Valsts policija (VP) informē, ka pērnā gada oktobrī Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas pabeidza izmeklēšanu lietā par nelikumīga hosteļa izbūvi nama bēniņos Rīgā, Merķeļa ielā.

Noziedzīgajā nodarījumā par aizdomās turētām joprojām atzītas divas personas, kurām šobrīd piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Izmeklēšanas laikā likumsargi noskaidroja, ka nelikumīga hosteļa izbūve nama bēniņos Rīgā, Merķeļa ielā, notika 2019. gadā.

Tur kopumā iemītnieku izmitināšanai tika izbūvēti 34 dažāda izmēra numuri, kuros atradās 64 gultasvietas.

Hostelī atradās arī divas virtuves zonas ar mikroviļņu krāsni, elektriskā plīts virsma, divi ledusskapji, elektriskās tējkannas un veļas mazgājamā mašīna.

“Izvērtējot hosteļa iekšējās kārtības noteikumus, kas tika konstatēti, un informatīvajā telpā pieejamo informāciju, noskaidrots, ka ugunsgrēka izcelsmei bija cēloņsakarība ar 2016. gada 19. aprīļa Ministru kabineta noteikumu nr. 238 “Ugunsdrošības noteikumi” sestajā punktā izteikto prasību neievērošanu. Iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu un veicot visas nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības, oktobrī tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai,” ziņoja VP.

Sabiedrībā integrēs izmirstošus dzīvniekus

Taču “Jaunlatvija”, acīmredzot, ir cita lapaspuse šī uzņēmēja dzīvē, un speciāli izveidotā vietnē tiek reklamēta ar tādiem mūslaikos aktuāliem atslēgvārdiem un frāzēm kā “bezatkritumu dzīvesveids”, “nulle emisiju”, “atvērta sabiedrība”, “ekoloģiska pārtika” un vēl.

Iecerēts, ka salas “pamatnodarbošanās” būšot tūrisms, inovācijas, informācijas tehnoloģijas, e-komercija, attālināts darbs, zvejniecība, labsajūta.

Būšot arī sava, citāda – labāka – izglītības sistēma un veselības aprūpe.

Interesants ir apraksts par to, cik draudzīga sala būšot pret dzīvniekiem. Plānots uz tās izmitināt izmirstošas sugas, kuras integrētos sabiedrībā. Piebilsts, ka tikšot izmitināti tieši skaisti eksotiskie dzīvnieki – izmirstošu sugu pārstāvji.

Vietnē interesenti tiek informēti arī par iespējām piedalīties šādas paradīzes izveidošanā.  

Zemi uz salas varēšot nopirkt, sākot no 1380 eiro. Pieejamas būšot arī mikromājas – sākot no 2800 eiro (500 eiro par uzstādīšanu).

“Esi brīvs no nomas, kredītiem un komunālajiem maksājumiem!” teikts vietnē. Jaunajā valstī nebūšot PVN likmes pārtikai, “NIIN nav jāmaksā” (iespējams, domāts NĪN – nekustamā īpašuma nodoklis). Arī apkures izmaksu nebūšot.

Savulaik telefonsarunā ar raidījumu “Bez Tabu” Rieksts, nezinot, ka runā ar žurnālistu, skaidrojis, ka sala izmaksāšot 50 miljonus eiro.

Pusi sedzot valsts, bet pusi iecerēts savākt ar “ziedojumiem un investīcijām”. Par dalību šādā projektā raidījumā brīdināja Finanšu kapitāla tirgus komisija (FKTK).

FKTK Licencēšanas daļas pārstāvis Ingus Valtiņš “Bez Tabu” salīdzināja Rieksta projektu ar zemesgabalu tirgošanu uz Mēness.

Lieki piebilst, ka reklāmās ietvertie apgalvojumi par “valsts un likumdošanas veidošanu” netiek papildināti ar izsmeļošiem skaidrojumiem.

Iniciatīvai ir arī savs "Telegram" kanāls, kurā ievietoti video un foto no visdažādākajiem avotiem, kuri it kā ilustrē ieceri.

Atrodami arī ekrānuzņēmumi no neskaidriem informācijas avotiem, kuri atgādina ziņu portālus. Konkrētie virsraksti paredz postu un atomkaru Eiropā.