foto: LETA
Zilais karogs šogad plīvos divās Rīgas pludmalēs
Zilā karoga iegūšanai peldvietām jāiztur pārbaudes 29 dažādos kritērijos par ūdens kvalitāti, pludmales servisu un apsaimniekošanu, drošību, vides informāciju un izglītību.
Sabiedrība
2022. gada 4. jūnijs, 09:39

Zilais karogs šogad plīvos divās Rīgas pludmalēs

Jauns.lv / LETA

Zilais karogs šogad plīvos divās Rīgas pludmalēs - Vecāķos un Vakarbuļļos, informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Vakarbuļļu pludmalē Zilo karogu šogad pacēla 15. reizi, Vecāķu pludmalē - piekto reizi. Zilā karoga iegūšanai peldvietām jāiztur pārbaudes 29 dažādos kritērijos par ūdens kvalitāti, pludmales servisu un apsaimniekošanu, drošību, vides informāciju un izglītību. 

Šo kritēriju ieviešana nodrošina metodoloģiju peldvietu apsaimniekošanai, kurā ir ņemti vērā visi vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības faktori un pievērsta liela uzmanība vides kvalitātes uzturēšanai un bioloģiskās daudzveidības aizsargāšanai, tādējādi garantējot drošu atpūtu tīrā vidē.

Vides izglītības fonda Zilā karoga programmas nacionālais koordinators Jānis Ulme informēja, ka Zilais karogs ir populārs pasaules tūrisma eko sertifikāts, kas palīdz gan ilgtspējīgas attīstības politikas ieviešanai piekrastes zonas apsaimniekošanas jautājumos, gan sabiedrības vides izglītībai un līdzdalības veicināšanai vides aizsardzībā.

Mājokļu un vides departaments šogad galvaspilsētas peldvietās uzstādījis 12 jaunas pārģērbšanās kabīnes - sešas Vakarbuļļu peldvietā, četras - Daugavgrīvā un divas kabīnes Ķīpsalā. 

Vecāķos šogad arī izvietotas jaunas pastaigu laipas, kā arī papildus izvietota jauna un plaša pārģērbšanās kabīne cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Savukārt Vakarbuļļu peldvieta šogad labiekārtota ar papildu septiņiem divpusējiem atpūtas soliem.

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) pārstāvji informēja par drošību pludmalēs un demonstrēja šā gada jaunieveduma - drona - izmantošanu Vecāķu peldvietas uzraudzībā.

Pagājušajā sezonā RPP glābēji izglāba piecus slīkstošus peldētājus, medicīnisko palīdzību sniedza 95 atpūtniekiem, kā arī atrada un vecākiem nodeva 20 nomaldījušos bērnus. 

Policija arī atgādina, ka atpūta pie ūdens nav savienojama ar alkoholu - alkohola lietošana peldvietā ir ne tikai administratīvais pārkāpums, bet arī bīstama, jo nereti alkohola reibumā atpūtnieki mēdz uzvesties pārgalvīgi, apdraudot savu dzīvību un veselību.

Turklāt slāpju veldzēšana ar alkoholiskiem dzērieniem patiesībā panāk pretēju efektu, proti, alkohols veica atūdeņošanos, kas savukārt rada pārkaršanas riskus saulainā laikā.