Sabiedrība
2022. gada 25. maijs, 06:11

VIDEO: Ždanoka pieķerta, bezkaunīgi apmelojot Latviju no Eiropas Parlamenta tribīnes

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Tatjanas Ždanokas (LKS) publiskās aktivitātes regulāri izpaužas kā mēģinājumi nomelnot Latviju, pieturoties pie Kremļa naratīva, proti – pozicionējot mūsu valsti kā Eiropas Savienības “kauna traipu cilvēktiesību jautājumos”. Nesena deputātes uzruna no EP tribīnes liecina, ka Ždanokai nav problēmu arī klaji melot, lai tikai iepriekš aprakstītais mērķis tiktu sasniegts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Konkrēto vienas minūtes uzrunu no “Latvijas Krievu Savienības” (LKS) EP ievēlētā deputāte Ždanoka teica 18. maijā.

Tās temats – Latvijas Republikas Saeimas un pēcāk arī Rīgas Domes pieņemtie lēmumi, kas paredz visas iespējas Latvijai nojaukt PSRS memoriālās būves un tostarp arī bēdīgi slaveno pieminekli sarkanarmiešiem Uzvaras parkā, Rīgā.

“[...] ar nožēlu paziņoju, ka manā valstī šobrīd tiek izvērsta apjomīga propagandas kampaņa, kuras mērķis ir aģitēt par Otrā pasaules kara karavīriem veltīto memoriālo vietu un kapu vietu iznīcināšanu,” uzrunu angļu valodā iesāka Ždanoka.

Tatjanas Ždanokas māja Garciemā un Ukrainas kara bildes uz tās žoga

Eiroparlamentārietes Tatjanas Ždanokas mājas žogu Ādažu novada Garciemā pagājušās nedēļas nogalē aplīmēja ar Krievijas iebrukumu nosodošiem plakātiem un asiņainām kara ...

gallery icon
12

Pēcāk savā uzrunā EP deputāte piebilst, ka viņas aizstāvētie PSRS pieminekļi pēdējā laikā ir atkārtoti cietuši no vandālisma.

Ždanoka arī min, ka pēc Rīgas Domes (RD) lēmuma nojaukt pieminekli Uzvaras parkā, kuru viņa dēvē par “Rīgas un Latvijas atbrīvotājiem veltītu”, esot aizliegts LKS iecerētais protests un pati deputāte – aizturēta.

Nedaudzajiem Ždanokas uzklausītājiem parlamentā gan netiek paskaidrots, ka policija viņu pilnībā pamatoti īslaicīgi aizturēja par nesankcionētu piketēšanu.

Savas īsās uzrunas laikā deputāte arī atkārtoja stāstu par ar traktoru aizšķūrētajām puķēm, lai arī RD jau iepriekš informēja, ka šādi Uzvaras parka teritorija pēc 9. maija norisēm tiek sakopta ik gadu.

Ar ziediem tikai līdz galdiņam – tā šogad Rīgā aizritēja “uzvaras” diena

Iepriekšējos gados 9. maijā Uzvaras parka teritoriju no visām pusēm piepildīja ļaudis, kuri ar ziediem ieradās, lai pieminētu kritušos PSRS ...

gallery icon
176

Ždanokas apgalvojumi – “apzināti maldinoši un melīgi”

Taču būtiskākais Ždanokas uzrunā ir pats pirmais teikums, kurā viņa apgalvo, ka Latvijas iecere atbrīvoties no padomju memoriāliem paredz arī “kapu vietu iznīcināšanu”.

Latvijas varasiestādes ir atkārtoti skaidrojušas, ka minētie plāni neparedz aizskart apbedījumu vietas.

Tas liek domāt, ka – vai nu krievu tiesību aizstāve Tatjana Ždanoka apzināti melo no EP tribīnes, vai arī nepārzina pašus pamatus jautājumā, kurš, kā viņa pati uzstāj, viņai tik ļoti rūp.

Deputātes uzruna video formātā ir pieejama arī sociālajos tīklos:

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

To, ka karavīru apbedījumu vietas netiks aizskartas, atkārtoti, komentējot minētās EP deputātes uzrunu, apstiprina arī Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols (NA).

“Tatjanas Ždanokas apgalvojums, ka “Krievijas Federācijas valdības un Latvijas Republikas valdības vienošanās par Latvijas Republikas teritorijā dzīvojošo Krievijas Federācijas militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību” 13. panta darbības apturēšana attiecas uz apbedījuma vietām, proti, ka tās tikšot iznīcinātas, ir apzināti maldinošs un melīgs. Kā jau publiski izteikušies gan Saeimas pārstāvji, gan arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, informējot Krievijas vēstniecību par Latvijas lēmumu apturēt 1994. gada starpvaldību līguma par Latvijā dzīvojošo Krievijas militārpersonu pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību 13. pantu, Latvija turpinās pildīt savas starptautiskās saistības attiecībā uz apbedījumiem un kapsētām, kurās glabājas padomju karavīru mirstīgās atliekas. To paredz arī spēkā esošā vienošanās “...par Latvijas apbedījumu statusu Krievijas Federācijas teritorijā un Krievijas apbedījumu statusu Latvijas Republikas teritorijā”,” skaidro Kols.

Kamēr domē lēma par okupantu pieminekļa nojaukšanu, Rātslaukumā pulcējās cilvēki

Rātslaukumā šodien, pulksten 15.00 bija ieplānots “Latvijas Krievu Savienības” (LKS) protests pret ieceri nojaukt pieminekli Uzvaras parkā. Nesaņemot Rīgas domes ...

gallery icon
129

Komisijas vadītājs uzsver, ka 1994. gada līguma 13. pants bija vispārīgs punkts, kurā nebija atrunāts neviens objekts (vai tāda definīcija un parametri), kā arī tam nesekoja neviens pielikums vai papildinājums, kas palīdzētu izprast un konkretizēt līguma panta tvērumu.

Turpretī 2008. gada vienošanās precīzi nosaka gan to, kas ir apbedījumi, kurus apņemamies turpināt kopt: (“Krievijas apbedījumi” – Krievijas (padomju) karavīru un civiliedzīvotāju, kas krituši vai miruši karu un represiju rezultātā, apbedījumu vietas, tai skaitā atsevišķi kapi un brāļu kapi, kapsētas vai kapsētu sektori, kā arī šajās vietās uzstādītie pieminekļi un memoriālās būves Latvijas Republikas teritorijā;  “Latvijas apbedījumi” – karavīru un civiliedzīvotāju, kuri ir Latvijas izcelsmes vai kuri dzimuši vai dzīvojuši Latvijas Republikas teritorijā, krituši vai miruši karu un represiju rezultātā, apbedījumu vietas, tai skaitā atsevišķi kapi un brāļu kapi, kapsētas vai kapsētu sektori, kā arī šajās vietās uzstādītie pieminekļi un memoriālās būves Krievijas Federācijas teritorijā”).

“Jāpiebilst vien, ka Ždanokas apgalvojumi sevī jau ietver vien absurdu pieņēmumu, ka Latvijā jebkad būtu bijusi pieņemama vai pieļauta kapa vietu apgānīšana vai demolēšana. Tas nekad nav noticis un mēs to nekad arī nedarīsim. Pārdaugavas okupācijas stabs nav ne apbedījumi, ne memoriāls, un attiecīgi uz to nekas no tā neattiecas,” piebilst Ārlietu komisijas vadītājs.

“Skaistas vietas” vai “kapu vietas”? Ždanokas uzruna tikusi rediģēta

Šajā īsajā stāstā ir vēl kāda nianse, proti, aplūkojot Tatjanas Ždanokas “profilu” EP tīmekļa vietnē, itin viegli ir uziet konkrētās 18. maija uzrunas pierakstīto versiju.

Tā tur publicēta angļu valodā, taču ar visai amizantām izmaiņām, kuras grūti nepamanīt.

Proti – lai arī videoieraksts liecina, ka Ždanoka apgalvojusi, ka Latvijā tiek aicināts “iznīcināt kapa vietas”, pierakstītajā uzrunas versijā vārdi “burial places” (kapu vietas), aizstāti ar vārdiem “beautiful places” (skaistas vietas).

Uzspiežot attēls tiks palielināts:

foto: Ekrānuzņēmums no "Europarl.europa.eu"

Konkrētais EP sasaukums ir jau ceturtais, kurā mandāts ir ticis arī Tatjanai Ždanokai no Latvijas.

Kā zināms, Latvija nevar palepoties ar īpaši cītīgu sabiedrības piedalīšanos EP vēlēšanās, ar ko eksperti arī skaidro valstij nelojālu, nedraudzīgu pārstāvju nonākšanu augstajos, labi apmaksātajos amatos.

Kā ziņots, vēl īsi pēc 24. februāra notikumiem, kuri satricināja visu pasauli, nu jau EP politiskajām grupām nepiederīgā Tatjana Ždanoka izcēlās un lika arī Latvijas vārdam netīkami izskanēt ar savu balsojumu neatbalstot EP rezolūciju pret Krievijas agresiju Ukrainā.