"Pilsēta cilvēkiem" valdes loceklis Andrejs Oliņš aicina rīdziniekus ziedot velosipēdus, bērnu riteņus, skrejriteņus un citus riteņbraukšanas aksesuārus bēgļiem no Ukrainas.

Ziedo riteņus bēgļiem no Ukrainas

Biedrība “Pilsēta cilvēkiem” uzsākusi labdarības akciju “Ziedo savu veco velosipēdu Ukrainas kara bēgļiem”. Uz kādu no piecām velosipēdu savāktuves vietām ...

Sabiedrība

Rīdzinieki gādā velosipēdus Ukrainas kara bēgļiem. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Biedrība “Pilsēta cilvēkiem” pavasara pirmajā dienā uzsākusi labdarības akciju “Ziedo savu veco velosipēdu Ukrainas kara bēgļiem”. Uz kādu no piecām velosipēdu savāktuves vietām rīdzinieki var aizgādāt riteņus, kuri vairs nav vajadzīgi vai vienkārši “piemirsušies” šķūnītī vai garāžā, kurus pēc apskates un pielabošanas Ērenpreisa velosipēdu darbnīcā nodos kara bēgļiem.

Rīdzinieki gādā velosipēdus Ukrainas kara bēgļiem....

Pagaidām akcija iecerēta līdz 31. martam, bet, ja saglabāsies interese un cilvēku vēlme ziedot, tā turpināsies. Vēlmi savus velosipēdus ziedot nu arī izteikuši valmierieši. “Pilsēta cilvēkiem” valdes Andrejs Oliņš Jauns.lv pastāstīja:

foto: Rojs Maizītis
"Pilsēta cilvēkiem" valdes loceklis Andrejs Oliņš aicina rīdziniekus ziedot velosipēdus, bērnu riteņus, skrejriteņus un citus riteņbraukšanas aksesuārus bēgļiem no Ukrainas.
"Pilsēta cilvēkiem" valdes loceklis Andrejs Oliņš aicina rīdziniekus ziedot velosipēdus, bērnu riteņus, skrejriteņus un citus riteņbraukšanas aksesuārus bēgļiem no Ukrainas.

“Domājām, ko mēs tādu labu varam izdarīt bēgļu labā… Tā kā mēs stāvam un krītam par cilvēkiem draudzīgas pilsētas ideju, nospriedām, ka cilvēkiem, kuri pie mums nokļuvuši kara dēļ, bez “Rīgas satiksmes” braukšanas kartēm jāpiedāvā arī kāds cits transporta veids. 

Protams, noteikti ir organizācijas, kas spēj daudz labāk par mums palīdzēt bēgļiem, bet mūsu atbalstītāju pulkā ir daudzi aktīvi riteņbraucēji. Spriežot pēc sevis, nojaušam, ka daudziem ir riteņi, kurus neizmantojam ikdienā, kuri nolikti kaut kur garāžā. Un kāpēc tos neiedot cilvēkiem, kuriem tie ir nepieciešami?

Lielākā atbalstītāja un aktīviste šai jomā mums bija Gunita Piterāne, kura sarunāja piecas vietas visā Rīgā, kur šos velosipēdus var nodot. Pēc to savākšanas tie nonāks Ērenpreisa velosipēdu darbnīcā, kur tos pārbaudīs un savedīs kārtībā. Pašlaik jau ir saziedoti kādi 50 velosipēdi. Bet ir vajadzīgi ne tikai “pieaugušo” velosipēdi, bet arī bērnu riteņi, skrejriteņi…

foto: Rojs Maizītis
Bēgļiem arī dāvāts bērnu ritenis Ukrainas nacionālajās krāsās.
Bēgļiem arī dāvāts bērnu ritenis Ukrainas nacionālajās krāsās.

Pagaidām neviens velosipēds vēl nav nonācis pie sava jaunā īpašnieka, jo tie ir jāsaved kārtībā. Bet ukraiņi jau par tiem izrāda interesi, sarakstāmies “Facebook”, viņi mūs atrod. Piemēram, manai meitai skolas 1. klasē ir jauna klasesbiedrene, kas atbraukusi no Harkivas. Viņai vajag riteni, meitenei ir mamma, kura zina citus savus likteņbiedrus. Tā arī viens otru atrodam…

Pieņemam riteņus jebkurā stāvoklī. Galvenais, lai rāmis nav salocīts. Ērenpreisa darbnīcā pārbaudām, vai tie ir braucamā stāvoklī, bremzes kārtībā, lai vismaz viens pārnesums strādā nomāli, lai riepas piepumpētas. Protams, ka lietotam velosipēdam kaut kas “grabēs”, bet galvenais, lai tas būtu braucams un drošs transportlīdzeklis.

Vēl ukraiņu bēgļi mums prasa skrejriteņus. Starp viņiem ir daudz bērnu un jauniešu, kuri nu uzsāk skolas gaitas, sāk iet bērnudārzā. Ir vajadzīgi arī bērnu riteņi.”

“Pilsēta cilvēkiem” aicina: “Lai Ukrainas bēgļiem padarītu vieglāku pārvietošanos pa Rīgu, aicinām ziedot savus velosipēdus. Ja velosipēdam ir kādas tehniskas problēmas - saplīsusi riepa, trūkst sēdeklis vai tamlīdzīgi, tas nekas, mēs salabosim! Ja Tev ir tikai velokrēsls, lampiņas, velogroziņš, bērnu ķiveres vai riepas - droši nes arī tos! Velosipēdus var nodot šādās vietās (darba dienās, iepriekš par to vienojoties pa tālruni):

* Dzīves kvalitātes dizaina institūtā Viskaļu ielā 36a (tālr. - 29728287);

* Ērenpreisa velosipēdu darbnīcā Aleksandra Čaka 90A (pagalmā, tālr. – 26157372); 

* “Draugiem Group” Ojāra Vācieša ielā 6b  (tālr. - 29225520);

* Imantas tirgū Kurzemes prospektā 3 (tālr. – 28814388, katru dienu);

* “Brīvbodē” Turgeņeva iela 13 (tālr. -29728281, ceturtdienās un piektdienās).

Ērenpreiss pilsētas velosipēdu jaunie modeļi

Biķernieku kompleksa meža takās atklāta trase velosipēdistiem