foto: Ieva Leiniša/LETA
54 gadu vecumā mūžībā devies bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis
Roberts Ķīlis (1968 - 2022).
Sabiedrība
2022. gada 19. marts, 11:31

54 gadu vecumā mūžībā devies bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis

Jauns.lv

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs mikroblogošanas vietnē "Twitter" nācis klajā ar bēdīgu vēsti par to, ka aizsaulē devies bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

"Izsaku visdziļāko līdzjūtību bijušā izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa tuviniekiem, draugiem un kolēģiem, viņam mūžībā aizejot. Latvija ir zaudējusi erudītu un izcilu zinātnieku, kurš bieži gāja pa priekšu savam laikam. Lai tur viegli, Robert!" rakstīja Rinkēvičs.

Roberts Ķīlis bija latviešu sociālantropologs, pasniedzējs un politiķis. Viņš bija Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors, bijis Valsts prezidenta Valda Zatlera Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētājs, kā arī bezpartijisks Zatlera Reformu partijas virzīts Latvijas izglītības un zinātnes ministrs.

Vidusskolas izglītību Ķīlis ieguvis Valkā. 1991. gadā viņš ar izcilību beidzis Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāti, 1999. gadā ieguvis filozofijas doktora grādu Kembridžas Universitātes Sociālās antropoloģijas nodaļā.Kopš 1994. gada — asociētais profesors Rīgas Ekonomikas augstskolā, strādājis arī Rīgas Franču licejā. Viens no Latvijas Antropologu biedrības dibinātājbiedriem.

2008. gada 15. oktobrī Roberts Ķīlis tika iecelts par Valsts prezidenta Valda Zatlera Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētāju.

Tiek uzskatīts, ka Roberts Ķīlis bija viens no galvenajiem Valda Zatlera padomdevējiem, kad viņš izlēma atlaist 10. Saeimu. Pēc 11. Saeimas vēlēšanām, kad Zatlera Reformu partija piedalījās Valda Dombrovska valdības veidošanā, Ķīlis tika izvirzīts par šīs partijas izglītības un zinātnes ministra kandidātu. 2011. gada 25. oktobrī viņš tika apstiprināts šai amatā.

Esot izglītības un zinātnes ministrs, Roberts Ķīlis ierosināja vērienīgas izglītības sistēmas reformas, kas sastapās ar lielu pretestību. Ierosinājumu vidū bija mainīt augstskolu novērtēšanas sistēmu, nepiešķirt finansējumu nekvalitatīvām studiju programmām un ierobežot to pastāvēšanu, kā arī saīsināt skolēnu vasaras brīvlaika ilgumu gandrīz uz pusi.

No amata atkāpās 2013. gada 30. aprīlī pēc ilgstošām veselības problēmām.

Jauns.lv izsaka līdzjūtība Roberta Ķīļa ģimenei, draugiem un kolēģiem.