Bergmanis: "Varam runāt par obligātā militārā dienesta atjaunošanu"
Bergmanis sola stiprināt Zemessardzi un nodrošināt finansējumu aizsardzībai.
Politika

Bergmanis: "Varam runāt par obligātā militārā dienesta atjaunošanu"

Jauns.lv

Var diskutēt par obligātā militārā dienesta atjaunošanu, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja aizsardzības ministra amatam izvirzītais Raimonds Bergmanis.

Bergmanis: "Varam runāt par obligātā militārā dien...

"Pirms 2005.gadā [Latvija] izšķīrās par pāriešanu uz profesionālo militāro dienestu, bija ļoti ilgas diskusijas un lēmumi nebija viegli. Šobrīd, situācija ir mainījusies. Lietuva ir atjaunojusi [obligāto militāro dienestu]. Igaunija daļēji saglabājusi - viņiem ir gan profesionālais, gan obligātais militārais dienests. Man ir jātiekās ar [aizsardzības] nozares un bruņoto spēku vadību. Ja kaut kādi argumenti, vai citas indikācijas liecinās, ka tas ir jādara - tad par to var runāt, spriest un diskutēt. Šobrīd prioritāte ir cilvēku apmācība caur Zemessardzi," teica Bergmanis.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde pirmdien vienbalsīgi vienojusies aizsardzības ministra amatam virzīt 12.Saeimas deputātu Bergmani.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc valdes sēdes norādīja, ka apspriesta tikusi arī Armanda Krauzes kandidatūra. Viņš teica, ka pēc lēmuma pieņemšanas partija nekavējoties ir sazinājusies ar premjerministri Laimdotu Straujumu ("Vienotība"), kura paudusi gandarījumu par Bergmaņa kandidatūras atbalstīšanu.

Lēmuma projekts par Bergmaņa apstiprināšanu varētu tikt iekļauts 18.jūnija Saeimas sēdes darba kārtībā, norādīja Brigmanis. "Bergmanis vēl saglabās deputāta mandātu. Ir nepieciešams laiks, lai viņš varētu aiziet uz konsultācijām pie visām Saeimas frakcijām," teica ZZS frakcijas vadītājs.

Taujāts par iemesliem, kādēļ partija ministra amatam virza tieši Bergmani, ZZS frakcijas vadītājs norādīja, ka kandidāts ilgstoši bijis saistīts ar aizsardzības struktūrām. 

"Varbūt maldīgs ir priekšstats, ka par aizsardzības ministru ir jākļūst ģenerāļiem, vai augsta ranga ierēdņiem. Galvenais ir pārzināt šo sistēmu, lai būtu pilnīgs iespaids. Man nav ne mazāko šaubu, ka Bergmanis ar savām komunikācijas spējām un profesionālo attieksmi pret darbu būs cienīgs amata kandidāts," pauda Brigmanis, piebilstot, ka "nav arī šaubu, ka Bergmanis iegūs augstākās kategorijas pielaidi valsts noslēpumam".

BNS/ Foto:  Ieva Lūka/LETA