Šogad Eiropu varētu sagaidīt aukstāka ziema nekā pērn
foto: LETA
Šogad sola aukstāku ziemu.
Sabiedrība

Šogad Eiropu varētu sagaidīt aukstāka ziema nekā pērn

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Tiek prognozēts, ka daļa Eiropas šajā ziemā saskarsies ar vēsākiem laika apstākļiem nekā pērn, pēc ekstrēmas vasaras, kas skāra kontinentu.

Šogad Eiropu varētu sagaidīt aukstāka ziema nekā p...

Francija, Apvienotā Karaliste un Skandināvija būs aukstākie reģioni šajā oktobrī, kamēr dienvidaustrumu Eiropa un Spānija paliks siltākas.

Lai gan šīs ziemas temperatūras, visticamāk, būs zemākas nekā pagājušajā gadā, meteorologi norāda, ka to iemesls ir dabas parādība La Niña. Tomēr, kopumā temperatūra joprojām varētu būt siltāka par ilgtermiņa vidējiem rādītājiem.

Rietumu un centrālo Eiropu tuvākajās nedēļās skars vairāki Atlantijas vētru "asti", kas izveidosies uz dienvidiem no Āfrikas un pārvietosies pāri Ziemeļatlantijas reģionam.

La Niña ir dabīga klimata parādība, kas rodas, kad Klusā okeāna centrālās un austrumu daļas jūras virsmas temperatūra nokritīs zem vidējā līmeņa, pretēji siltākajai El Niño fāzei. La Niña parasti rada aukstākus nekā normālus apstākļus rietumu Eiropā, un meteorologi prognozē, ka temperatūra pazemināsies, tuvojoties novembrim un decembrim.

Alpos gaidāms lielāks nokrišņu daudzums un biežāka snigšana, savukārt citur Eiropā prognozēts mazāks sniega daudzums nekā parasti, izņemot dažas ziemeļu un centrālās teritorijas. Pērn Centrāleiropas kalnos bija neliels sniega daudzums un neparasti silta ziemas sezona, un šogad varētu turpināties līdzīga tendence.

Klimata pārmaiņu dēļ dabiskie laika apstākļu modeļi, piemēram, La Niña un El Niño, kļūst grūtāk prognozējami, un globālās sasilšanas dēļ pastiprinās arī citi ekstrēmi laikapstākļi, piemēram, mainīgas nokrišņu normas un pastiprināti laikapstākļu anomālijas.