Eksperts par izdienas pensijām: mēs maksājot tiem, kas nestrādā, atņemam naudu tiem, kuri strādā
foto: Shutterstock
Pēc Leiškalna domām, izdienas pensijas ir Latvijas ekonomikas kļūda.

Eksperts par izdienas pensijām: mēs maksājot tiem, kas nestrādā, atņemam naudu tiem, kuri strādā

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Mēs maksājam izdienas pensijas un atņemam naudu strādājošajiem, TV24 raidījumā “Ziņu top” pauda Pēteris Leiškalns, Latvijas Darba devēju konfederācijas Sociālās drošības un veselības aprūpes eksperts.

Leiškalns skaidroja, ka izdienas pensiju sistēma ir pastāvējusi jau kopš romiešu laikiem, kad pēc 25 gadu darba cilvēks saņēma pensiju uz visu atlikušo dzīvi. Tomēr mūsdienās situācija ir mainījusies – vairs nav tā, ka cilvēks sāk strādāt vienā profesijā un pēc 40 gadiem pārtrauc darbu. Tagad cilvēki savas karjeras laikā bieži maina profesijas, un tas var radīt jautājumus par to, kā tas ietekmē izdienas pensiju sistēmu un kur rodas problēmas.

Viņš pauda, ka izdienas pensijā, aizejot 50 gados, saņemšanas laiks ir vairāk nekā 30 gadi. Tās ir četras reizes lielākas izmaksas uz vienu stāža gadu.

Pēc viņa teiktā, mēs, izmaksājot no valsts līdzekļiem tiem, kas nestrādā, atņemam līdzekļus tiem, kuri turpina strādāt. “Šobrīd cilvēki vēlas saņemt augstas algas un rūpēties par bērniem, un tas, ka pēc 20 gadiem viņiem būs laba izdienas pensija, nav pietiekams iemesls izvēlēties darbu šajās nozarēs,” viņš norāda.

Kad cilvēks sasniedz izdienas pensijas vecumu, ekonomiski viņam ir izdevīgāk saņemt pensiju un strādāt citur, piebilda Leiškalns.

Tēmas