Pasaulē

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: ukraiņi ar "Storm Shadow" raķetēm iznīcinājuši trīs Krievijas komandpunktus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: ukraiņi ...

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

Šodien 22:56
Zelenskis par to, kas ir visvairāk nepieciešams: triecieni Krievijas lidlaukiem

"Katra iznīcinātā Krievijas militārā bāze, katra iznīcinātā Krievijas lidaparātu bāze, katrs iznīcinātais noliktavu komplekss ar bumbām nozīmē ukraiņu dzīvību glābšanu, tā ir reāla palīdzība frontē," uzsvēra Ukrainas prezidents.

Šodien 22:42
Svīnijs: Ukrainai jāpiešķir kodolieroči

Ukrainai jāpiešķir kodolierocis," saka grāmatas "Kremlis slepkava" autors Džons Svīnijs diskusijā par Krievijas un Ukrainas karu.

Ukrainai agrāk piederēja viena no lielākajām kodolieroču arsenāliem, pirms tā 1994. gadā atteicās no tiem apmaiņā pret bezjēdzīgo Budapeštas memorandu, ko Krievija pilnībā pārkāpa.

Šodien 22:15
Ukraina notriec Krievijas "Sukhoi S-70" dronu

Šī drona zaudējums var sniegt Ukrainai un tās Rietumu sabiedrotajiem nenovērtējamu izlūkinformāciju par Krievijas slepeno tehnoloģiju un autonomajām kaujas sistēmām.

Šodien 21:50
Ukraiņi raida veiksmīgu triecienu pret Krievijas okupantiem

68. atsevišķā jāgeru brigāde veica triecienu Krievijas pozīcijām un tehnikai, izmantojot FPV dronus.

Šodien 21:28
Kadirovam piešķir īpašu apbalvojumu

Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs tika apbalvots ar nozīmi "Krievijas Goda celtnieks" par "ilggadēju darbu un sasniegumiem būvniecības jomā".

Šodien 21:01
Krievijas spēki gatavojas uzbrukumam Zaporižjas reģionā, lai pārrautu Ukrainas loģistikas ceļus

Tiek prognozēta pastiprināta uzbrukuma darbība tuvākajās dienās pie Orikhivas un Malas Tokmačkas apdzīvotajām vietām. Mērķis ir iegūt uguns kontroli pār svarīgiem loģistikas ceļiem no Zaporižjas uz Austrumukrainu, kas ietekmētu gan Doņeckas, gan dienvidu Zaporižjas aizsardzību.

Šodien 20:38
Ukrainas droni iznīcina divas krievu "BUK" pretgaisa aizsardzības sistēmas

Ukrainas SBU dronu operatori veiksmīgi iznīcinājuši vairākas Krievijas militārās tehnikas vienības, tostarp divas "BUK" pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Šodien 20:17
The New York Times: Ukrainas stratēģija Donbasā – lēna atkāpšanās un maksimāla Krievijas zaudējumu palielināšana

Pēdējo divu mēnešu laikā Krievija ir ieņēmusi aptuveni 700 kvadrātkilometrus Ukrainas teritorijas, kas ir trīs reizes vairāk nekā jūnijā un jūlijā.

Šodien 19:56
"Peldošā bumba". Kuģis ar bīstamu kravu no Krievijas ir iebraucis Lamanša šaurumā

Maltas kravas kuģis MV Ruby, kas pārvadā 20 000 tonnu potenciāli sprādzienbīstama amonija nitrāta, šobrīd kuģo pa Lamanša šaurumu, pēc tam, kad vairāki ostu termināļi atteicās to uzņemt.

Šodien 19:18
Laikraksts: Ziemeļkoreja Krievijai nodrošina pusi artilērijas šāviņu

Pusi no visiem artilērijas lādiņiem, ko Krievija izmanto karā pret Ukrainu, tai piegādā Ziemeļkoreja, vēsta britu laikraksts "The Times", atsaucoties uz avotiem Rietumu izlūkdienestos.

Ziemeļkoreja Krievijai piegādā aptuveni trīs miljonus šāviņu gadā, norāda izdevums. Tiesa, liela daļa esot ar defektiem.

Neraugoties uz to, piegādāto šāviņu lielajam skaitam bijusi izšķiroša nozīme Krievijas panākumos kaujaslaukā Ukrainas austrumos.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".