foto: REUTERS/SCANPIX
Vai pēc bīstamā uzbrukuma Zaporižjas AES mainīsies NATO iesaiste?
Sabiedrība
2022. gada 5. marts, 02:13

Vai pēc bīstamā uzbrukuma Zaporižjas AES mainīsies NATO iesaiste?

Jauns.lv

Pagājusi jau vairāk nekā nedēļa, kad Krievijas karaspēks ir iebrucis Ukrainā. Ņemot vērā, ka Krievijas neprātīgais uzbrukums Zaporižjas AES apdraudēja ne tikai Ukrainu, bet visu Eiropu, rodas jautājums, kāda būs turpmākā NATO iesaiste? Vai taktikā kaut kas varētu mainīties?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Es īsti neredzu veidu, kā mēs varam iesaistīties ar saviem bruņotajiem spēkiem, neuzsākot karu ar Krieviju paši. Protams, ka tas neizslēdz dažāda veida atbalstu Ukrainai. Tomēr tīri juridiski un politiski man ir ļoti grūti iedomāties situāciju, kur latvieši, angļi, vācieši un amerikāņi uzsāktu karu ar Krieviju," Latvijas Televīzijas ziņu speciālizlaidumā norādīja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Viņš skaidroja, ka ir jāsaprot, ka bez tiešas iesaistīšanās ar savu karaspēku - vēl ir daudz un dažādas metodes, kā mēs Ukrainai varam palīdzēt. "Un mēs to arī darām. Pateicoties tieši šādai palīdzībai, kā arī ukraiņu varonībai, tas rezultāts tagad ir tāds, ka Krievijas armija lielā mērā izrādās, ka ir atomu lielvalsts ar māla kājām."

Tikmēr eksprezidents Valdis Zatlers bilda, ka ir jābūt ļoti elastīgiem reaģēt. "Mēs nezinām, kādi riski būs rīt. Tāpat pieaug varbūtības, ka tiks provocēti mūsu iedzīvotāji, lai destabilizētu Latvijas sabiedrību. Tas ir pirmais uzdevums, kas mums ir jādara. Bet ar visu sirdi es saprotu, ka Ukrainai ir vajadzīga militārā palīdzība. Kā mēs to varam sniegt, ir ļoti grūts jautājums. Tas tomēr ir NATO jautājums. Notiek jau arī kaut kādas sarunas starp NATO valstu pārstāvjiem un Krieviju. Mēs nezinām, kas tur tiek runāts. Tāpēc nelidosim virs Ukrainas! Tam ir nopietni iemesli."

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (JV) piekrita tam, ka nav zināms, kas mūs gaida, bet neizslēdza iespēju, ka kādā brīdī var nākties iesaistīties. "Redzot šo izdedzinātās zemes taktiku, ko pašlaik Ukrainā īsteno Krievijas iebrucēji, es domāju, ka sabiedrības spiediens Eiropā augs un sasniegs ļoti augstu pakāpi. Es neizslēdzu tādu iespēju, ka vienā brīdī būs jāpieņem lēmums iesaistīties. Tas būs slikti mums visiem, jo tad tas nozīmēs Trešo pasaules karu."

Kā piemēru viņa min Kosovu. "Es atceros, kā mainījās sabiedrības viedoklis, redzot šos bēgļus, kas nemitīgā plūsmā nāca ārā no Kosovas. Un tad NATO pieņēma lēmumu iejaukties ar gaisa triecieniem. "

Runājot par tālākām sankcijām pret Krieviju, Pabriks norādīja, ka būs jāiet uz nākamo līmeni. "Tās būs sāpīgas gan Krievijas elitei, gan arī Krievijas sabiedrībai, tostarp tai, kas stāv aiz Putina. Drīz varētu stāties spēkā aizliegums iebraukt Krievijas kuģiem Eiropas ostās. Es domāju, ka mēs esam tuvu degvielai un kaut kad mēs varam nonākt arī līdz gāzei."

Jau ziņots, ka Ukrainā iebrukušie Krievijas spēki piektdienas rītā trāpīja Zaporižjas AES pirmajam energoblokam un izcēlās ugunsgrēks.

Krievijas armijas īstenotā Zaporižjas AES apšaude nozīmē, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pēc būtības jau ir sācis kodolkaru un Rietumiem beidzot būtu jāsāk rīkoties. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba brīdināja - ja šī AES uzsprāgtu, tad sprādziena sekas būtu 10 reizes briesmīgākas nekā pēc Černobiļas AES eksplozijas.

Atgādinām, ka pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles Ukrainā 24.februārī iebruka Krievijas karaspēks, kas apšauda ne tikai militāros objektus, bet arī civilo infrastruktūru un iedzīvotājus. Ukrainas karavīri un iedzīvotāji iebrucējiem sparīgi pretojas.

Pēc Krievijas iebrukuma Eiropas Savienība, ASV un citas demokrātiskās valstis ir noteikušas plašas sankcijas pret Putina režīmu.